Ah, i lënduar apo pesë fakte të mahnitshme në lidhje me dhimbje


Indeksi artikull

Shkencëtarët nuk e kuptojnë dhimbjenDhimbje kronike zvogëlon trurinMigraines dhe seksi shkojnë dorë për doreFemrat ndihen më shumë dhimbjeNuk janë kafshë që nuk ndjejnë dhimbje


Dhimbja është arsyeja më e shpeshtë pse njerëzit kërkojnë trajtim. Megjithatë, ajo mbetet një nga më të lënë pas dore dhe të errët degët e mjekësisë.
Këtu janë pesë nga faktet më interesante në lidhje me kuptimin e sëmurë, të kuptuarit shkencor i cili është me dhimbje të qartë.


Shkencëtarët nuk e kuptojnë dhimbjen
Dhimbja është ndjerë në rastin kur sinjalet elektrike janë transmetuar nga mbaresa nervore në tru. Ai, nga ana tjetër, prodhon kimikate dhimbje (endorphins) dhe gjeneron përgjigjet që shkojnë nga të menjëhershme për të afat-gjatë dhe fizike dhe emocionale.
Ndonjëherë dhimbja - rezultat i lëndimeve të dukshme. Në raste të tjera, ajo është shkaktuar nga dëme nervore, e cila nuk është aq e lehtë për të përcaktuar. "Dhimbja është një ndjesi komplekse dhe sfidon aftësinë tonë për të dhënë përkufizime të qarta", - tha Kathryn Weiner, drejtor i Akademisë Amerikane të dhimbjes.Dhimbje kronike zvogëlon trurin


Nëse jeni duke përjetuar dhimbje kronike, ju e dini se si demoralizuese dhe rraskapitëse fizikisht dhe mentalisht.Kjo ndjenjë mund të parandalojnë njeriun e planifikuar për të përfunduar çështjen apo të shkaktojë nervozizëm, të cilat shkaktojnë njerëzit e tjerë nuk mund ta kuptojnë.
Dhimbje kronike mund të çojë në kujtesën klinikisht të dobët dhe përqendrim, sipas një studimi të kryer në Universitetin e Albertës në vitin 2007.Por kjo nuk është e gjitha. Truri i njerëzve që vuajnë nga dhimbje kronike mbrapa, 11% më pak se në tru të shëndoshë të njeriut. Shkencëtarët nuk e dinë saktësisht pse. "Ndoshta kjo është vetëm stresi i lidhur me nevojën për të jetuar me ndjesi të pakëndshme," - tha profesor i fiziologjisë Vanya Apkaryan (Vania Apkarian) të Institutit të Mjekësisë Faynberhskoho në Northwestern University.Migraines dhe seksi shkojnë dorë për dore

Një profesor Anesthesiology studim Timothy Hawley në vitin 2006, studimi tregoi se burrat që vuajnë nga niveli migraines e dëshirës seksuale nga 20% më e lartë se ata që vuajnë nga tensioni dhimbje koke.
Si të dëshirës seksuale dhe migrenë mund të shpjegohet me faktin se ata janë pjesërisht të kontrolluara nga e njëjta substancë (serotonin).


Femrat ndihen më shumë dhimbje


Kushdo që pashë gruan që lind një fëmijë pa përdorimin e painkillers, mund të betohem se zonjat mund të durojnë çdo gjë. Por e vërteta është se ajo është shumë më e vështirë se sa njerëz mund të imagjinohet.

Femrat kanë më shumë receptorë nervore, sesa tek burrat. Si një shembull: gratë 34 fibrave nervore për centimetër katror të lëkurës, ndërsa meshkujt, mesatarisht, vetëm 17.


Nuk janë kafshë që nuk ndjejnë dhimbje


Kafshët kërkimore mund të japin të dhëna për të lehtësuar vuajtjet njerëzore. Merrni, për shembull, navvies zhveshur (tullac dhe krijesë pothuajse i verbër nëntokësore). Ajo rezulton se ai nuk ndjen ndonjë dhimbje nga acidi ose djegien e djegës. Nëse shkencëtarët arrijnë të kuptoj se pse ajo do të hapë rrugën për llojet e reja të terapisë qetësuese për njerëzit.