Dhimbje në shkaqet pjezë Akilit


Njerëzit të cilët çojnë një jetese aktive, luajnë sportive, ju duhet të mbani në mend se moment shumë i keq mund të jetë një dhimbje në pjezë Akilit i cili shkakton: pushim, traumave dhe lëndimeve të tjera. Lidhja e muskujve gastrocnemius e pjezë Akilit calcaneus mund të jetë mjaft e prekshme me drejtimin aktive, duke ecur, duke kërcyer, ndërsa ngarkesa në të çojë në tendosje dhe si rezultat, hendeku apo ndarje. Në mënyrë tipike, indet plagosur pjezë në sfondin e lëndimit të mëparshme, ose për shkak të stresit me kalimin e kohës. Dhimbje në pjezë Akilit shpesh ndjek njerëzit sportive sepse kjo shkakton një tendosje të fortë të këmbëve. Shpesh sëmundja ndodh në meshkuj 30-50 vjet.


Përkundër faktit se gilcë Akilit - është pjezë më të qëndrueshme dhe të trasha në trupin e njeriut, dëmtimi nuk është e pazakontë. Falë tij, gjatë lëvizjes së personit ngritur këpucë me majë, duke e lejuar atë për të ndërtuar plotësisht në tokë. Akilit gilcë është në gjendje të përballoj një forcë prej 4 herë peshën e trupit të njeriut, kur në këmbë dhe gati 8 herë kur running. Gjatësia e saj është rreth 15 cm, është përmendur së pari në fund qepallat 17 kur pjezë dhe mori emrin e vet nga emri i një karakter mitik. Dhimbje në pjezë Akilit mund të jetë një shenjë e sëmundjeve të caktuara dhe shkaqet mund të përfshijnë:


A) inflamacion pjezë, mjekësi quhet - tendonitis.
B) dëmtimin e indeve mikroskopik, boshllëqe të vogla - tendinosis. Nuk është shpesh rezultat i një tendosje të fortë. Disa njerëz shpesh përdorin këto dy termin mjekësor interchangeably, por në mesin e ekspertëve pranuar se sëmundja tendinitis Akilit gilcë është pa dhimbje, por simptomë kryesore është karakterizuar tendinosis - sëmundshmërisë.
B) këputje e pjesshme ose e plotë e pjezë Akilit. Nëse një këputje e pjesshme nuk mund të shkaktojnë simptome veçanërisht e dhimbshme, ajo sjell një humbje të plotë të këmbës dhe mobilitetin këmbë dhe dhimbje të forta.


Shumë njerëz, veçanërisht ata të cilët ballafaqohen me probleme të ngjashme, gabimisht besojnë se probleme me pjezë Akilit ndodhë befas, papritmas. Megjithatë, në realitet kjo nuk është kështu, sepse të gjitha problemet janë rezultat i parë, lëndimet holla të shumta që ndodhin në një periudhë mjaft të gjatë kohore.
Pra, dhimbja Akilit gilcë është shpesh për shkak të tendosje, dhe arsyet kryesore për këtë - lëvizjet konstante që janë të përsëritura, të tilla si gjatë ushtrimit, ushtrime, punë, etj Mjafton të përmend shembullin e drejtimin e shpejtë, duke kërcyer, dhe ndalesa e papritur gjatë ushtrimit. Shkaku mjaft të zakonshme të lëndimit në mesin e atletëve Akilit gilcë është një ndryshim të mprehtë në frekuencave, intensiteti ose kohëzgjatjes së ushtrimit. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të ngrohtë deri para se të ushtrimit, veshin të rehatshme, këpucë të cilësisë sportive, të jetë në gjendje normale fizike. Kjo është veçanërisht e vërtetë të moshës së mesme, për të cilët problemi është më e zakonshme.


Simptomet kryesore të asaj që ndodhi Akilit gilcë lëndim, janë ënjtje dhe dhimbje në këmbë të ulët - këmbës. Në disa raste dhimbje mund të ndodhë vetëm kur drejtimin ose në këmbë, dhe pjesa tjetër nuk është ndjerë pothuajse. Në rastet kur shpërthyer pjezë Akilit, dhimbja mund të jetë aq e fortë që ndodhin në këmbë me një pjezë dëmtuar bëhet pothuajse e pamundur. Trajtimi i lëndimeve pjezë Akilit zakonisht është për të zvogëluar aktivitetin motorike dhe ushtrime shtrihen (në qoftë se probleme të vogla me pjezë). Për të zvogëluar dhimbje, ju mund të përdorni ilaçe dhimbje për recetë në barnatore. Nëse lëndime më të rënda, të tilla si pjezë ruptured, trajtimi mund të përfshijë edhe një operacioni, dhe të përdorin disa pajisje të ndreqim. Në mënyrë për të trajtuar Akilit gilcë lëndim dhe rifituar funksionin e saj ndonjëherë kërkon një sasi të konsiderueshme të kohës, madje edhe me dëmtime të vogla. Trajtimi kirurgjik aplikuar për pacientët në rastet e këputje të plotë të pjezë, me në fund të saj sewn temat sintetike. Në qoftë se një dëmtim të kohëve të fundit, operacioni mund të bëhet pa prerje, me fundin e pjezë sewn direkt nëpërmjet lëkurës.


Si një masë paraprake dhe për të mbrojtur nga dëmtimi Akilit gilcë duhet para çdo stërvitje të duhur dhe në mënyrë adekuate të ngrohtë deri (5-10 minuta). Është e rëndësishme për të mbajtur në formë të mirë fizike. Për të zgjedhur këpucë optimale sportive duhet së pari të konsultohet me një trajner. Sportet më të rrezikshme për këtë pjezë është i rrjedhshëm, futboll, basketboll, tenis, etj Yyazytsirnist Akilit gilcë këputje vazhdimisht rritet në qoftë se me kalimin e kohës ajo dobësuar inflamacion apo mbipopullim.


Në sport, si dhe kryerjen e punë të rënda fizike, triceps këmbët reduktuar së tepërmi, duke çuar në tension dhe të ruptures Akilit gilcë. Shumë shpesh shkaku i lëndimit është hap për të ardhur keq, ulje në Myskiv, ndërsa inerci e peshës drejtuar trupit, dhe në këtë mënyrë të dëmtojë pjezë. Nëse indet mikroskopike lëndimet Akilit gilcë ndodhin rregullisht, ndryshimet e mundshme inflamatore dhe degjenerative në pjezë. Kjo sëmundje quhet ahyllotendyt dhe kjo shpesh shkakton një rënie në efikasitetin, cilësinë e jetës, për shkak të dhimbjeve kronike.