Ajo dhemb anën e majtë të kokës


dhimbje koke, i lënduar kur e drejta ose anën e majtë të kokës, ne rrallë mendojmë për natyrën e zhvillimit të saj. Si rregull, ajo është e kufizuar në miratimin e painkillers, dhe nganjëherë ne vetëm durojmë mjerueshme, duke pritur për këtë gjendje të pakëndshme do të kalojë në vetvete. Dhe mirë, në qoftë se kjo është kështu, edhe pse nevoja e diagnozës në këtë rast nuk është anuluar. Por disa sulme përpara në fund, në mënyrë të na gllabërojë që disa ditë kanë për të "bëj plagët"
Arsyeja për ndodhjen e dhimbje koke mund të jetë një sërë arsyesh dhe patologji tashmë ekzistuese. Për shembull, dhimbje në hemisferën e djathtë të kokës, në shumicën e rasteve, dëshmi e ekzistencës së sëmundjeve të tilla si migrenë.


Migrenë dhe simptomat e saj


Natyrisht, në këtë rast, shfaqja e papritur e një dhimbje të fortë, të padurueshme, shpesh e lokalizuar në pjesën e syrit-kohore e kokës, të cilat shpesh i paraprin një sërë vizuale, çrregullimeve shqisore (atmosferë). Ndonjëherë sulm migrenë mund të shoqërohet me simptoma të tilla si të përzier, të vjella, sound-, fotofobi dhe humbja e vetëdijes. Për më tepër, ajo është një sëmundje e pakëndshme, preferon, kryesisht gra. Më shpesh ajo zhvillon në "vitet më të mira të jetës së tij", njëzet me dyzet vjet dhe është një nga shkaqet më të zakonshme të paaftësisë së përkohshme.

Për fat të keq, aktualisht mekanizmi i migraines nuk është kuptuar plotësisht, por dihet se tij "fillojnë" mund të ndikojë në një numër të faktorëve të ndryshëm. Një prej tyre - trashëgim. Pas viteve të vëzhgimit gjeti se vajzat nëna e të cilit janë të ekspozuar ndaj shfaqjes shpeshtë e dhimbje koke, migraines zhvillojnë shumë shpesh. Një tjetër arsye e sëmundjes, substanca mosbalancim (neurotransmitters) që janë të përfshirë në transmetimin e impulseve nervore në qelizat e trurit.

Drejtë lënduar apo të majtë - vuan një kokë


A duhet të ketë funksion për dhimbje migrenë palët alternuara (nga e majta në të djathtë dhe anasjelltas) nga sulmi në sulm. Në qoftë se kjo ndodh vetëm në të djathtë apo të majtë hemisferë ka një intensitet të moderuar - kjo mund të thotë një aktuale të një "rrethojnë" procesin e patologjike në këtë gjysmën e kokës (gjakderdhje pas lëndimit, tumor, absces i trurit, infektimi parazitare, etj). Kjo makinë Ankesa urgjente për neurolog!

Hemikraniya kronike konvulsiv


Kjo është një sëmundje shumë e dhimbshme manifestuar sulmet e përditshme dhimbje koke njëanshme gjithmonë me intensitet të lartë në rajonet fronto-bote dhe hlaznychnoy. Ajo ka një të nxehtë, i mërzitshëm, shumë më pak - pulsing karakter, mund të mbulojë të gjithë gjysmën e kokës. Numri i sulmeve të mund të arrijnë Dhjetë (!) - Gjashtëmbëdhjetë herë në ditë (atë që ata janë më të shkurtra, më shpesh). Dhimbje ndikon në sy, duket e kuqe, nxënës ngushtuar nuk reagon në dritë, nuk është tërheqje e syrit, këto simptoma janë të shoqëruar nga lacrimation, hundës pjesën përkatëse të hundës.

Besohet se hemikraniya kronike konvulsiv rrënjët e saj është një migrenë, por arsyeja e besueshme - nr. Sëmundja zhvillohet në moshën e rritur dhe kryesisht gratë.
Dhe tani të lëvizë karakteristikë tsefalhyy të gjysmës së bukur të njerëzimit për të rishikuar sëmundje, nëntëdhjetë për qind e të cilave prekur meshkujt.

Dhimbje koke Cluster


Ashtuquajtura tsefalhyya grup - nevralgji periodike migrenë Harris - karakterizohet me shfaqjen e papritur pa asnjë paralajmërim (të ngjashme me migrenë atmosferë mungon) në orbitë, përreth ose pas saj. Dhimbja e intensitet të lartë - "e egër, e padurueshme", në natyrë - djegie, duke shpërthyer, ajo "prorizuye" syri, shumë ndjejnë një sens fryrë sytë jashtë orbitës ". Kjo tsefalhyya gjithmonë përfshin vetëm një anë e kokës, vlen (irradiates) në rajonin fronto-kohore, skulovuyu e fytyrë, qafë, shpesh përshkon gjithë hemisferë. Gjatë sulmit një fytyrë dhimbje anë njerëzore të kuqe dhe sy të "gjakut të derdhur" që ka sytë e përlotur, kongjestion i hundës.

Ky sulm dhimbshme njëri vuan në mënyrën e vet sjell, nxiton nëpër dhomë, ulur, figurë, presion kokën e tij kundër murit ndihmë nga jashtë në këtë situatë është e papërshtatshme - duke shkaktuar irritim ekstrem e pacientit.
Ndoshta ju keni vënë re shumë ngjashmëri në mes nevralgji hemikraniyeyu paroksizmal dhe migrenë Harris. Cili është ndryshimi? Për grup tipik tsefalhiyi sezonalitetin rreptë (pse - përsëri një mister), shumica vuajnë kjo ndodh në pranverë ose në vjeshtë, sulmet - çdo ditë, shpesh - disa herë në ditë, kohëzgjatja sulm është 15-30 minuta (nganjëherë deri në dy orë).

Bëhu e bukur për veten tuaj!


Kur dhimbje gjysmë kokë duhet të reflektojnë në të gjitha shkaqet e mundshme të kësaj gjendje, sepse tsefalhyya mund të na japë një sinjal për gjendjen e sëmundjes së organeve të tjera.
Glaukoma - një sëmundje e shoqëruar me rritje të presionit intraokular është intensive zonë vnutryhlaznychnoy dhimbje shtrihet në pjesën ballore ose të gjithë gjysmën përkatëse të kokës. Pain - dhimbje akute apo shurdhër, "thellë", rritet në terr (për shkak të mydriasis). Nuk është efekti i areola ngjyrë rreth objektit.

Gjithashtu shurdhër dhimbje me mbizotërim të njëanshme në të djathtë apo të majtë zonën fronto-hlaznychnoy mund të shoqërohet me sëmundje inflamatore e syrit (uveitis, iritis, iridocyclitis).
Pothuajse gjithmonë pezmatimi i sinuseve (sinusit) shoqërohet me dhimbje të forta arching djathtë apo të majtë zonë fronto-hlaznychnoy. Sinusit kronik zakonisht është një konstante e shurdhër derdhur tsefalhiyu ajo rrit, ajo bëhet më pak intensive.
Një vëzhgim pak për veten e tij - dhe që ju të përcaktuar se cila profesional pari duhet të konsultoheni me një neurolog, okulist ose Ent. Kjo është e rëndësishme. Si në aspektin e diagnozën e shpejtë dhe trajtimit të hershëm dhe të kursyer kohën tuaj.

Qasjet në trajtimin e


Ai vijon se trajtimi i mesëm (simptomatike) tsefalhiyi kryhet duke eliminuar (kompensimin) sëmundje themelor.
Terapi optimale për eliminimin ose parandalimin e sulmeve migrenë, hemikraniya paroksimale kronike, migrenë nevralgji në gjendje të emërojë një mjek, dhe ju jeni udhëheqës shkaqet e dhe të marrë parasysh veçantitë e dhimbje koke tuaj.