Dhimbje në sklerozë të shumëfishtëParë besonte se skleroza e shumefishte (MS), mund të jetë i lidhur me simptoma të ndryshme (çrregullime të bashkërendimit, dëmtim vizual, parezë qendror, çrregullime të organeve legenit, çrregullimet e kuptime), por jo dhimbjes. Në fakt ajo nuk është. Pothuajse gjysma e pacientëve MS vuajnë nga dhimbjet kronike. Manifestimi i parë i MS në 11% të rasteve të dhimbjes.


Sindromat dhimbje në sklerozën multiple
Sindroma e dhimbjes në MS ndonjëherë ndahen në somatohennыe, vystserohennыe, neuropatike dhe psikogjenike. Dhimbje Neyropaticheskaya ndodh kur plagë nervore ose acarim.Dhimbje Somatohennaya ndodh kur lezione të lëkurës trupi dhe lezione në muskuj, nyjeve dhe eshtrave.

Dhimbje Vystserohennaya ndodh gjatë inflamacionit, squeezing organet e brendshme. Dhimbje psikogjenike është më e zakonshme në MS pacientët me depresion.

Pacientët me MS në praninë e dhimbjes dhe Social dezadaptyrovannыe më ynvalydyzyrovannыe se pacientët me të njëjtën mangësi neurologjike, por pa dhimbje.
Sindroma Vertebrogenic dhimbje në sklerozë të shumëfishtë
Sindroma Vertebrogenic dhimbje në MS janë të ndikuar nga disa faktorë, duke përfshirë vatrave demyelination, osteoporozën, ndryshimet degjenerative e shpinë. Në RS VBS ka karakteristikat e veta dalluese. Kjo - fillimi i hershëm, periudhat e gjata të dhimbjes pa qartë përkeqësim dhe përmirësim, musculo-tonik mundi të moderuar dhe të respektohen në të gjitha pjesët e shtyllës kurrizore, çrregullime radicular nuk janë serioze, shpesh i shoqëruar nga simptomë Lermitta në radiographs - ndryshime të vogla degjenerative që nuk përmbushin kohëzgjatja dhe intensiteti i dhimbjes dhe joefikasitetin e terapisë standarde ndihmës. Në studimin MRI është aftësia për të zbuluar xhepat e demyelination në zgjatje intervertebral disk. Duke pasur parasysh praninë e VBS në pacientët MS, kjo temë është e rëndësishme, karakteristika studiuar aq kujdes e tregon klinike VBS, sidomos në fillim të sëmundjes. Sindroma Vertebrogenic dhimbje të ndodhë në pacientët me MS nuk është aq e rrallë, sipas disa - 83%. Sindroma shpesh vertebral dhimbje paraprirë zgjeruar pasqyrë klinike të sëmundjes, kur pacientët janë trajtuar për muajt dhe vitet në vertebrologist (chiropractor), dhe nganjëherë neurosurgeons. Vetëm pasqyrë kohë i neurologë dhe studimit MRI të trurit dhe palcës kurrizore mund të vendosë diagnozën e saktë. Duke pasur parasysh urgjencën e VBS në demyelinating sëmundjet e studimi vazhdon.