Tiroide hyperplasia


Rritja e indet e gjëndrës tiroide dhe rritje në madhësi është një sëmundje e zakonshme që ndodh edhe në njerëz plotësisht të shëndetshëm. Në një fazë të caktuar konsiderohet defekt padëmshme kozmetike nuk paraqet një kërcënim. Por pa trajtim adekuat në kohë të hyperplasia tiroide mund të përparojë me shpejtësi dhe të zhvillohet në një sëmundje të rëndë me rrezikun e komplikimeve të rrezikshme.
Shkaqet dhe llojet e patologji
Faktori kryesor që provokon përshkroi sëmundjen - Mungesa e prodhimit të hormoneve. Si rezultat, filloi një mekanizëm kompensues në të cilin intensivisht stimulon indet tiroide, duke shkaktuar një rritje në trup. Arsyet për këto procese: • infeksionit;

 • tumoret e hipotalamus ose hipofizës gjëndrës;

 • Goiter Hashimoto;

 • mangësi jod;

 • komprometuar imunitar dhe endokrine sistemet, shpesh - lindjes;

 • shtatzënisë, dështimi hormonal për arsye të ndryshme;

 • Tumoret e gjëndrës tiroide.


 • Nuk janë si më poshtë lloje hyperplasia:

 • përhapur;

 • gunga;

 • të përziera.


 • Gjithashtu, sëmundja është klasifikuar nga fazë të zhvillimit, ka pesë.
  Konsideroni më shumë detaje.
  Hyperplasia përhapur i gjëndrës tiroide
  Ky lloj i sëmundjes është edhe rritjen e madhësisë dhe rritjen e indeve të trupit. Asnjë vula nuk është vërejtur. Shpesh hyperplasia përhapur është një shenjë:


 • endemike, përhapur shkakton strumë toksike;

 • inflamacion i gjëndrës tiroide;

 • tumoret hormonale në organet e brendshme.


 • Hyperplasia gunga e gjëndrës tiroide
  Ky lloj i patologjisë karakterizohet nga tumoret e vetme ose të shumëfishta që kanë strukturë të ndryshme (më të dendura) se indeve tiroide.
  Duhet të theksohet se nyjet nganjëherë arrijnë madhësi shumë të mëdha, ata shpesh tregojnë përparimin e goiter me gunga.
  Hyperplasia Shperndare-gunga e gjëndrës tiroide

  Lloji i përzier i sëmundjes kombinon tiparet e të dyja versionet e mëparshme. Në sfondin e një rritje uniforme në tiroide vërejtur të vetmuar ose të shumëfishtë tumoret me gunga karakter. Rritja e trupit dhe tumoreve mund të ndryshojnë.
  Ky lloj patologjie është subjekt për kërkimin shkencor dhe të vazhdueshme monitorimin më të plotë, sa më shpesh të çon në kancer paoperueshëm.
  Hyperplasia moderuar tiroide gjëndër 1 dhe 2 gradë, fazë zero
  Përshkruan sëmundja është konsideruar si një defekt kozmetike dhe nuk ka rrezik në 0-2 fazë të zhvillimit.

  Hyperplasia hershme fazë është një rritje minimale në kancer tiroide. Trupi nuk nuk është detektueshme me sy të dukshme.
  Faza e parë është e shoqëruar nga një kancer isthmus nëse gëlltiten, në të njëjtën kohë ajo mund të jetë i dukshëm. Jashtë rritjes nuk është zbuluar.
  Për të dytë-shkallë hyperplasia karakteristike rritjen vizualisht të dukshme të trupit, gjëndër tiroide është e lehtë të zbulohen gjatë inspektimit.
  Këto hapa shtesë nuk janë simptomat subjektive, në qoftë se nuk ka histori të hipo-tiroide hyperfunction dhe dëme të saj.

  Metodat kryesore të trajtimit të sëmundjes jane:

 • monitorimit (monitorim të rregullt);

 • Terapi zëvendësimi të hormoneve (të zgjedhur në mënyrë individuale);

 • Dietë korrigjimi me shtimin e produkteve jodit permban.


 • Trajtimi i tiroide hyperplasia 3-5 gradë
  Faza e konsideruar e sëmundjes janë të shoqëruara me një rritje të fortë në trup (goiter), të ndryshojë në formën e qafës. Shkalla e fundit karakterizohet me frymëmarrje vështirësi dhe procesin e gëlltitjes. Përveç kësaj, ka hedhje tregues të mprehta të peshës, ënjtje, çrregullime nervore.

  Me squeezing fortë përreth indeve tiroide dhe organet operacioni emëruar projektuar për njësi prerja, nëse ka, dhe për të zvogëluar madhësinë e gjëndër. Mbështetur më tej terapi nevojë hormonal.