Hormonet tiroide në gratë


Misioni kryesor i gjëndrës tiroide - për të prodhuar hormonet specifike që sigurojnë funksionimin normal të pothuajse të të gjithë trupit tonë. Këto kryesisht përfshijnë thyroxine (ndryshe - tetrayodtyronyn ose T4) dhe triiodothyronine (ToR). Këto substanca, ndër të tjera, të kontrolluar metabolizmin, sintezën e proteinave dhe indeve rinovimin, zhvillimin seksual dhe madje pjellorisë - aftësinë për të riprodhuar lloj. Në trupin e femrës që ata janë të përfshirë në mënyrë aktive në rregullimin e ciklit menstrual dhe gjatë shtatzënisë, ndikimi i tyre rritet edhe më shumë. Pra, me ndihmën e tyre është vënë sistemin nervor të foshnjës. Ata janë të përfshirë në diferencimin e indeve dhe pjekurisë së fëmijës. Le të flasim në artikullin mbi hormoneve tiroide në femra.


Por në qoftë se hormon tiroide është zhdukur, të gjitha proceset e mëdha mund të marrë një skenar krejt të ndryshme. Ky mosfunksionim quhet hypothyroidism, dhe shpesh shkaku i saj - thyroiditis kronike autoimune. Çrregullim mund të zhvillohet pas largimit të organeve në trajtimin kirurgjik të goiter apo formave të caktuara të tumoreve. Por mungesa e jodit çon në hypothyroidism është jashtëzakonisht i rrallë dhe vetëm në ato rajone ku është konsiderohet e vështirë.

Mungesa e hormoneve tiroide mund të shkaktojë komplikime të rënda, madje edhe për abortin dhe madje edhe çrregullime në zhvillimin e fëmijës, edhe pse kjo nuk është rregull e pakushtëzuar. Në qoftë se trupi i gruas është në gjendje për të kompensuar për mosfunksionim, nuk ka probleme gjatë shtatzënisë nuk do të ndodhë. Por kjo nuk është gjithmonë aq të vlerësuar gjëndër tiroide është më e mira në fazat e hershme, dhe në mënyrë ideale - madje edhe në fazën e planifikimit. Sidomos kjo është e mjaftueshme për të bërë vetëm një test të gjakut. Për diagnozën duhet të vlerësojë nivelin e dy hormoneve: thyroxine dhe tiroide stimuluese hormon (TSH për të shkurtër). I pari prodhon tiroide gjëndër vetë, dhe e dyta është sintetizuar nga gjëndrra e hipofizës, e cila kontrollon punën e saj. Një tjetër mënyrë për të zbuluar hypothyroidism në gratë aktualisht nuk ekzistojnë: simptomat specifike të sëmundjes atje.


Për fat të keq, e kundërt e procesit të shkatërrimit të indeve tiroide në gratë është e pamundur, kështu që ky mosfunksionim është konsideruar e pashërueshme. Por nuk është një lajm i mirë: hormonet mund të hyjnë në trup nga jashtë në përbërjen e produkteve përkatëse. Një tjetër fakt inkurajues - mungesa e thyroxin mbushur në një periudhë relativisht të shkurtër kohore, zakonisht 2-3 muaj. Designed për të përballuar me detyrën e terapi zëvendësimi të hormoneve. Thelbi i saj është që pacientit çdo ditë, gjatë gjithë jetës, të paktën 30 minuta përpara se të hahet në mëngjes në një stomak bosh merr verifikuar dozë mjeku përmban Levothyroxine - një analog artificiale të thyroxine. Substanca është i sigurt për shëndetin e nënës dhe fëmijës, dhe ka arsye për frikë atë. Nuk ka efekte anësore (Komplet i kg shtesë, rrit rritja e flokëve në fytyrë dhe trup, etj), mjekim edhe është.

Nëse Hypothyroidism është zbuluar para shtatzënisë, doza rregullohet në varësi të ashpërsia e mangësi dhe pesha e pacientit. Pasi ndodh konceptimi, një pjesë e Levothyroxine duhet të rritet me rreth gjysmën.

Kjo është për shkak të faktit se në shtatzëni normale rrit ngarkesën në të gjithë trupin, duke përfshirë gjëndrës tiroide. Në qoftë se ajo punon si duhet, sinteza e thyroxine është rritur me 30-50%. Ky ndryshim fiziologjik është i njohur, për shkak se ajo i shërben më të mira të fëmijës; ndërsa gjëndër e tij tiroide nuk punon, barazim e nevojshme për zhvillimin e thyroxine është "rezervat" nënës. Trajtimi i hypothyroidism duhet të bëhet nën mbikëqyrjen e rreptë të një endokrinolog, sidomos pas doza lindjes së Levothyroxine duhet të reduktohet domosdoshmërisht. Duke vizituar një mjek është e nevojshme për të vënë në tremujorin e III. Zakonisht doza rregullohet para lindjes, por pas 1-15 muaj pas fëmijën në botën përsëri duket një test të gjakut, rezultatet e të cilave është sjellë gradualisht në origjinal (ai që ishte projektuar para shtatzënisë).