Gjendje kome diabetik


Diabetik koma - një ndërlikim shumë të rrezikshme e diabetit, e cila ndodh për shkak të një mangësi të insulinës në trupin e personit të sëmurë. Ky kusht është kërcënuese për jetën dhe kërkon kujdes të menjëhershëm mjekësor.

Llojet dhe shkaqet e gjendje kome diabetikKa disa lloje të gjendje kome diabetik.
Koma hypoglycemic
Një kusht që zhvillon kur një rënie të mprehtë në sheqerit në gjak. Ky lloj i vendeve janë vërejtur shpesh në pacientët të cilët nuk i përmbahen një dietë të rregullt ose për të marrë trajtim të pamjaftueshëm të diabetit (mbidozë insulinës, tableta agjenteve hipoglikemik). Gjithashtu shkaku i komë hypoglycemic mund të bëhet konsum të alkoolit, tendosje nervor ose aktivitet të rëndë fizik.

Hyperosmolar (hyperglycemic) komë
Një gjendje që ndodh si një komplikacion e diabetit mellitus tipi II, për shkak të fazave të rënda të dehidratim dhe glukozës shumë të lartë të gjakut. Në mënyrë tipike, sheqer të tepërt excreted nga veshkat përmes urinës, por dehidratim veshkave "shpëtuar" të lëngshme, duke rezultuar në përmirësimin e glukozës.
Ketoatsidoticheskaya presje
Lloji gjendje kome diabetik, më shpesh gjendet në pacientët që vuajnë nga diabeti tipi i parë. Në këtë rast, kushti shkaku i rrezikshëm është akumulimi i substancave të formuara gjatë përpunimit të acideve yndyrore - ketones (p.sh. aceton). Akumulimi i zgjatur i ketones çon në nisjen e proceseve patologjike në trup.

Simptomet e gjendje kome diabetik


Simptomet e llojeve të ndryshme të gjendje kome diabetik të ngjashme dhe përfundimisht të përcaktojë llojin e mundur pas ekzaminimit mjekësor.
Simptomat fillestare të gjendje kome diabetik janë:

 • etje;

 • urinim i shpeshtë;

 • dhimbje dhe gumëzhimë në kokë;

 • dobësi;

 • të qenët i përgjumur;

 • humbja e oreksit;

 • përzier, të vjella.


 • Nëse simptomet e tilla janë vërejtur gjendje kome diabetik 12-24 orë pa trajtimin e kërkuar, pacienti zhvillon gjendje kome të rënda, i cili ka simptomat e mëposhtme:


 • vetëdije të dëmtuar;

 • Indiferenca ndaj ngjarjeve;

 • mungesa e reagimeve ndaj stimujve të jashtëm;

 • humbja e vetëdijes.


 • Simptomet e koma hypoglycemic ndryshojnë nga koma tjetër diabetik dhe shprehen si më poshtë:

 • Sulmet e papritura të urisë;

 • dridhje, të dridhura,

 • rritur djersitje;

 • një ndjenjë të frikës, ankthit;

 • rritjen e dobësi.


 • Gjithashtu në pacientët me ekonomi diabetik koma shënuar veçori të tilla si:

 • uljen e presionit të gjakut;

 • pulsi i dobët;

 • thatë dhe lëkurë të ngrohtë;

 • Soft për shikimet kontakt;

 • aroma e frymës aceton.


 • Pasojat e gjendje kome diabetik


  Nëse një pacienti me gjendje kome diabetik nuk arrin të marrë kujdesin e duhur mjekësor, ajo mund të çojë në komplikacione të rënda, më të zakonshme të cilat janë:

 • shkatërrimi i pjesshëm ose të plotë të qelizave të trurit që kishte mbetur pa ushqim dhe oksigjen;

 • fatale pa u kthyer në vetëdije.


 • Urgjencës koma diabetik


  Ndihma e parë në gjendje kome diabetik nëse pacienti është pa ndjenja, duhet të jetë për veprimet e mëposhtme:


 • Thirrni një ambulancë.

 • Kontrolloni pulsin e pacientit dhe frymëmarrje, në mungesë të tyre për të filluar masazh indirekt të zemrës dhe frymëmarrje artificiale.

 • Në praninë e pulsin dhe frymëmarrje duhet të sigurojnë qasje pacientit në ajër, e vënë atë në anën e majtë dhe të shikojnë atë në qoftë se të vjella fillon.


 • Nëse pacienti është i vetëdijshëm, duhet:

 • Thirrni një ambulancë.

 • Për të dhënë ushqim apo pije që përmban sheqer pacientit, nëse dihet se arsyeja është e lidhur me të ulët të sheqerit në gjak.

 • Ujë pacienti pije.