Tiroide shëndetësor tek njerëzit


Gjëndër tiroide është organ i rastësishëm që i takon sistemit endokrin. Ky organ parenkimale e vendosur në frontin e dytë apo gjashtë unazë trakeale. Nga një pikë anatomike e segmenteve pamje të përfaqësuara tiroide majtë dhe të djathtë që janë të lidhura me njëri-tjetrin nëpërmjet isthmus dhe janë të dendura kapsulë lidhës indeve. Pesha e trupit shkon 20-30. Gjëndër tiroide është pak më pak gra se burra endokrine organ. Çfarë duhet të jetë shëndetin e gjëndrës tiroide tek njerëzit?


Nga perspektiva e shëndetit gjëndrës tiroide histologjike të qelizave të specializuara - tyrotsytamy që formojnë follicles - Njësitë funksionale të trupit. Gjithashtu theksoi C-qelizat specifike që prodhojnë calcitonin hormoneve. Në follicles hormonet thyroxine dhe triiodothyronine. Hormonet tiroide luajnë një rol të rëndësishëm në rregullimin e funksioneve endokrine të trupit të njeriut dhe të kuptojë një dhunti të shumta ato për veprim. Para së gjithash, të bëjë hormoneve tiroide efekt të theksuar në proceset metabolike: ata aktivizon sintezën e proteinave, të stimulojë oksidimi hyjë acidet yndyrore të trupit të përmirësuar thithjen e zorrëve e glukozës nga qelizat dhe aktivizon prishjen e gjetur në glycogen mëlçisë, të nxitur rritur strukturat qelizore thithjen e oksigjenit intensifikojnë nivelin e metabolizmit.


Gjithashtu provoi roli i tiroide hormonet e shëndetit në inactivation e shpejtë të insulinës të prodhuar nga pankreasi duke rritur prodhimin e tij. Përveç kësaj, hormonet tiroide në masë të madhe të përcaktuar nivelin e zhvillimit fizik dhe mendor të organizmit, kontribuojnë në formimin e duhur të funksionit seksual, janë përgjegjës për thermoregulation, rregullojnë ekuilibrin vodnosolovyy në trup, aktivizon qelizat T të sistemit imunitar, të stimuluar formimin e qelizave të kuqe të gjakut.
Jo për të përmendur se substancat dhe shëndetit bioactive, prodhuar nga qelizat e gjëndrës tiroide, të ketë ndonjë ndikim mbi sistemet e njëqind enzimë, të cilat sigurojnë funksionimin normal të trurit, muskujve të zemrës, musculoskeletal, sistemin riprodhues.


Fakti që gjëndër tiroide është një organet vitale endokrine, dëshmohet nga fakti se ky organ i sekretimit të brendshme fillon të funksionojë në fazat e hershme të embryogenesis, duke arritur kulmin e veprimtarisë funksionale për 21-30 javë ngjizje. Deri në kohën e lindjes tiroide është një organ i formuar plotësisht aktive endokrine që kryen funksionet e veta në mënyrë të plotë.

Endocrinologists lëshojnë periudhën më të rëndësishëm në zhvillimin e trupit të njeriut, kur nivelet normale të hormoneve tiroide është veçanërisht e rëndësishme. Kjo është kryesisht një fëmijërinë e hershme - vitin e parë të jetës, kur ka grumbullimi intensiv i informacionit, është formimi i karakterit, zakonet dhe perceptimet e botës. Trupi i papërshtatshëm ka nevojë për nivelet e hormoneve tiroide mund të shkaktojë probleme serioze në zhvillimin e trupit të fëmijës dhe personalitetin e fëmijës formësimin. Nivelet e po aq të rëndësishme fiziologjike të hormoneve tiroide në fazën e pubertetit. Edhe një rënie të lehtë në veprimtarinë funksionale të gjëndrës tiroide mund të shkaktojë vonesa formimin e funksionit seksual. Mungesa e aktivitetit funksionale të gjëndrës tiroide në gratë gjatë shtatzënisë çon në anomalitë të rënda në fetus, mund të shkaktojë një shkelje të zhvillimit të tij mendor. Mungesa e hormoneve tiroide në formimin moshuar e ndryshimeve të rrezikshme aterosklerotike në muret e enëve të gjakut.


Duke njohur rolin e jashtëzakonshëm gjëndrës tiroide për jetë normale njerëzore, duhet të theksohet se miliona njerëz në mbarë botën nuk e bëjnë edhe të dyshuar që kanë disa probleme në lidhje me dështimin funksionale të këtij organi endokrine. Ndër shkaqet më të shpeshta të kancerit tiroide, veçanërisht theksojnë mungesën e përmbajtjes në ujë, hormonet e ajrit dhe e ushqimit tiroide detyrueshme elementët gjurmë - jod. Gjithashtu shkeljes zhvilluar hormoneve tiroide mund të shkaktojë futje e pamjaftueshme të ushqimeve proteinike, stresi, mungesa e shpeshtë në trupin e mineraleve të rëndësishme, të tilla si selen, mangan, kobalt. Doza e lartë e rrezatimit UV mund të shkaktojë mosfunksionim tiroide në të njëjtën mënyrë si droga, alkooli dhe duhani. Duke përmbledhur, duhet theksuar se sot një numër të madh të rajoneve ruse janë konsideruar yoddefytsytnыmy. Kjo është arsyeja pse problemi i mosfunksionim tiroide bëhet një vlerë sociale, si dhe parandalimin e sëmundjes tiroide të përfshira në nivel kombëtar.