Shkakton diabeti insipidus


Diabetes - një fjalë me origjinë greke që do të thotë "duke kaluar nëpër diçka", "rrjedhje". Mjeku antike Areteus Cappadocia lidhur Polyuria në pacientët që hyn lëngun e trupit rrjedh nëpërmjet saj dhe është excreted pandryshuar. Duke XVII mjekët qepallë nuk e dini dallimet midis diabetit dhe diabetit insipidus. Në XIX është kontaktuar sindromi me patologji të sistemit qendror nervor, diabeti i parë shkencor nesaharnomu Puna. Në këtë artikull ne e konsiderojmë të gjitha shkaqet e diabetit sëmundje insipidus.


Diabetes insipidus - një sëmundje e rrallë e sistemit endokrin, i cili është etjen manifestuar (polydipsia) dhe urinim rraskapitës (Polyuria). Numri konkludohet me urinë është 3-15 litra, mund të arrijnë 40 litra në ditë. Gjithashtu shënuar thatësi e lëkurës, reduktimin e pështymë - dhe djersitje, konfiskimet. Në gratë mosfunksionim mundur menstruale tek burrat - ulur potencë. Në raste të rënda, ka çrregullime mendore (pagjumësi, paqëndrueshmëria emocionale, aftësitë reduktuar rozuyazykah).


Sëmundjeve persona të ndjeshëm e të dy gjinive, por njerëzit shpesh të sëmurë të rinj të moshës 18 deri në 25 vjet. Qelizat e hypothalamus të shëndoshë të njeriut të prodhojë vasopressin hormon, i cili mban nivelin e kërkuar të shumës së ndarë urinë (efekti antidiuretic). Patologjia e hypothalamus ose hipofizë gjëndër, e cila akumulon vasopressin hormon në numrin e gjakut e ardhshëm nuk është e mjaftueshme, duke çuar në rritjen e lëngjeve excreted nga veshkat. Arsyet për sintezën e hormoneve të pamjaftueshme mund të jetë si trashëgim dhe sëmundje të ndryshme: tumoret e hypothalamus dhe hipofizë, dëmtimi traumatik i trurit, infeksion kaluara. Kjo formë e diabetit insipidus quajtur neurogjenik apo qendror.


Ndonjëherë diabeti insipidus zhvillohet gjatë operimit normal të hypothalamus dhe hipofizë. Ose insipidus nephrogenic diabetin është shkaktuar nga rezistenca periferik (imunitetit) e veshkave te veprimit te vasopressin. Kjo formë e sëmundjes mund të jetë gjithashtu të lindura dhe të fituara. Shkaqet e mundshme fituar nephrogenic diabeti insipidus - nivele të larta të kalciumit në gjak, mungesa e kaliumit, bllokim të traktit urinar, duke marrë medikamente të caktuara. Në disa pacientë, shkaku i sëmundjes mbetet i paidentifikuar - një formë të quajtur insipidus idiopathic diabet.


Në mënyrë tipike, diagnoza e diabetit insipidus paraqet asnjë vështirësi dhe është i bazuar në etje të fortë, vëllimi ditor urines te më shumë se 3 litra në ditë, densitet të ulët relative e urinës. Ndonjëherë është e nevojshme të dallojnë diabet insipidus nga etja psychogenic shkaktuar nga qendra shkelje etje të vendosura në hypothalamus. Ky prodhim i vasopressin nuk është rritja e thyer dhe urinës në përgjigje të marrë një sasi të madhe të lëngshme. Një ka vetëm për të zvogëluar numrin e lëngshme dehur si restauruar urinim normale. Ajo është gjithashtu e nevojshme për të krijuar një formë e sëmundjes - ose nefrohennaya neurogjenik. Për këtë qëllim, një test të gjakut për përmbajtjen e vasopressin.


Metodat moderne kërkimore të ju lejojnë të dallohen lehtë nga diabeti insipidus diabetit. Për diabetit insipidus karakterizuar nga sheqeri normal të gjakut dhe të gravitetit të ulët të veçantë të urinës. Trajtimi është caktuar në varësi formën e sëmundjes. Ndonjëherë është e nevojshme për të eliminuar rrënjët e sëmundjes - infeksionit, tumor. Pacientët me diabet qendrore terapi insipidus treguar zëvendësimi të hormoneve. Droga përdorur zakonisht si pika për administrim nazal, si dhe tableta për administrim oral. Pacientët me urinë ulët (vëllimi ditor i më pak se 4 litra) duhet të plotësoj lëngjeve të humbura.


Në raste të tilla të treguara antydyuretykov qëllim rritjen e sa kohë urinim mund të rrisë fshikëz e tij dhe ngathtësi. Nëse diabeti nephrogenic insipidus është trajtimi më efektive është një antydyuretykov kombinim me disa kufizimin e kripës (më pak se 2 g / ditë). Pacientët me diabet insipidus rekomandohet dietë me kufizimin e kripë, proteina, të nevojshme për të përjashtuar pije alkoolike. Hani një sasi të madhe të produkteve të qumështit, frutave dhe perimeve. Për të shuani etjen tuaj pije rekomanduara frutash, pije frutash, të cilat janë marrë më të mirë të ftohtë. Në trajtimin e diabetit insipidus zbatohen edhe receta e mjekësisë tradicionale - një koleksion të bimëve, të cilat vetëm mund të plotësojë ilaçe.


Para zbatimit të tyre gjithmonë duhet të konsultohen me një mjek-endokrinolog. Kurs dhe prognozën në trajtimin e diabetit insipidus. Prognoza varet nga shkaku që e ka shkaktuar sëmundjen. Kur diabeti insipidus origjina infektive shërim të jetë e mundur. Mund të çojë në shërim si largimit të suksesshëm të tumorit. Sëmundja merr një kohë të gjatë, kronike, shpesh - jetën. Me trajtimit me kohë të përcaktuar Moti favorshme për jetën, ndoshta duke kursyer efikasitetin.