Tumoret Shkaqet tiroide


Tumoret tiroide janë të ndarë në beninje dhe malinje. Të përfshijnë Tumoret beninje adenomas papilare dhe folikulare, adenomas me Hurthle qelizë funksionale adenoma (sëmundje Plummer-së) dhe të tjerët. Cilat janë kryesore tumoret shkaqet tiroide?
Pjesa më e madhe e kancerit merr kancerin, ndërsa përqindja e llojeve të tjera të neoplasms (sarkomat, limfomat, kanceri epidermoide, etj) llogari për jo më shumë se 1-2% të të gjitha malignancies tiroide. Pra, kjo do të jetë vetëm në lidhje me kancerin. Por ky grup i tumoreve shumë larg nga homogjene. Ka kancer shumë të diferencuara tiroide (papilare dhe folikulare), tumor kanzeroz palce dhe kanceri padiferencuar - anaplastike. Ata ndryshojnë morfologjikisht. Ka një ndryshim në mundësitë për trajtim dhe shërim, dhe në përputhje me rrethanat, në prognozë.Aktualisht nodules tiroide janë gjetur në rreth 20-30% e banorëve të planetit, dhe në vitet e fundit identifikimi i tyre është në rritje frekuenca që yyazytsirno lidhur me përhapjen e pajisjeve të ultrazërit me cilësi të lartë që lejojnë për të gjetur edhe arsimin e vogël. Midis nodules tiroide që janë më të mëdha se 1 cm, rreth 5% janë tumoreve malinje. Në përgjithësi, kanceri tiroide zë një vend të vogël në strukturën e rasteve të kancerit (1-2%) dhe vendi më i parëndësishëm në strukturën e vdekshmërisë nga kanceri (04% më pak). Por kjo është e para e kancerit endokrine. Në Rusi çdo vit rezulton rreth 8-9 mijë raste të reja të kancerit tiroide. Por incidenca në rajone të ndryshme është e ndryshme.


Në normat më të larta Incidenca e popullsisë mashkullore - në Bryansk, ORYOL, rajonet Saratov, Altai dhe rajonin Krasnodar. Me rastet e grave lidere Altai, rajon Bryansk, Krasnodar Krai, Sakhalin Oblast. Të tilla pabarabartë apo të lidhur me mungesa e jodit në këto fusha, ose nga situata rrezatimi atje. Në të gjitha vendet, incidenca e kancerit tiroide rritet, dhe dhjetë vitet e fundit është dyfishuar.

Faktorët e rrezikut
Shkaqet e kancerit tiroide pikërisht të panjohur, por faktorët e rrezikut studiuar mjaft mirë. Këto përfshijnë përmbajtje të ulët e jodit në ushqim, rrezatimi, disa kushte të trashëgueshme (sindromi Gardner, polyposis familjare, një sëmundje Kaudena) që janë të lidhur me një rritje të rrezikut të kancerit tiroide, disa faktorë që lidhen me mënyrën e jetesës (jo përjashtuar marrëdhënie me duhanit dhe alkoolit). Patjetër një faktor provuar rrezik për sëmundje është jonizues rrezatimi.

Vënë re që shkakton kancer tiroide dhe njerëzit më shumë të sëmurë të cilët kanë pasur një fëmijë apo të rinj kokën terapi rrezatimi dhe qafën për ndonjë sëmundje. Kanceri tiroide është vërejtur shpesh në pacientët me të gjatë nyjet ekzistuese zobamy. Materia dhe ndyshime të hormoneve në trup që kanë lindur në sëmundjet kronike të organeve të tjera endokrine. Në bazë të të gjithë faktorëve të njohur të rrezikut dhe shkaqet e përmendura më lart në artikull, ju mund të krijoni grupe me rritjen e rrezikut të kancerit tiroide.


Ky grup përfshin: personat të cilët kanë pësuar rrezatim jonizues; pacientët me formacionet gjata ekzistuese nyjor në gjëndrën tiroide (me gunga zoby, formën nyjore e thyroiditis kronike, zoby përsëritura nyjore); Të gjithë njerëzit e subjekteve kryesore në gjëndrën tiroide, pavarësisht nga kohëzgjatja e nyjeve ekzistencës; personi në familjet e të cilëve janë të sëmurë kanceri medullyarnыm tiroide; Pacientët, sidomos gratë me tumore beninje ose malinje gjenitale, gjirit, zorrës, formimin e veshkave gunga në prani të një gjëndrës tiroide. Formimi i grupeve të tilla është e nevojshme për shqyrtim të fokusuar klinike që mund të zbulojë tumore malinje në një fazë të hershme dhe të kryejë trajtimin në kohë. Kjo është veçanërisht çështje të rëndësishme në lidhje me situatën gjithnjë e më të ndërlikuar rrezatimi. Efikasitet të lartë i kësaj qasjeje është konfirmuar plotësisht në drejtim të qendrës shëndetësore në shënjestër, për shembull, në rajonin e Bryansk.


Zbulimi i parë dhe shkaku i kancerit tiroide është për të zbuluar atë në vend. Nyja mund të zbulohet nga pacienti, mjeku apo kryerjen Ultrasonografi e qafës. Simptoma të tjera përfshijnë ngjirurit, vështirësi gëlltitjes ushqim, nyjet limfatike fryrë në qafë, kollë, mbyten kur hahet, vështirësi frymëmarrje. Këto simptoma shfaqen kur një sasi të konsiderueshme të tumorit primar dhe tumori është proces shumë i zakonshëm në përgjithësi. Ka nuk janë shumë shpesh, si në shumicën e rasteve të kancerit tiroide zhvillohet ngadalë. Për diagnozën e shqyrtimit kancerit tiroide dhe ndjenjën e nevojshme të tiroides, cervikale prekje nyjeve limfatike, ultrazërit. Kjo është e mjaftueshme për të identifikuar nyjen apo nyjet. Por më shumë se 90% e rasteve janë të mirë, kështu që ju duhet të kontrolloni që është kryer duke përdorur gjobë biopsi aspiratë gjilpërë ndjekur nga Citologjia. Në shumicën e rasteve, kjo është e mjaftueshme, me përjashtim të kancerit folikulare, ku ndarja përfundimtare mes adenoma folikulare dhe kancerit folikulare kryer pas largimit të pjesës tiroide me nyje të dyshimtë.