Tiroide kronike dehje


Objektivi kryesor i gjëndrës tiroide prodhon hormonet e nevojshme për funksionimin e plotë të organeve dhe sistemeve. Gjëndër tiroide është një rritje organ. Megjithatë, me kalimin e jetës, në kushte të kushteve të pafavorshme të mjedisit në njerëzit mund të ndodhë dehje. Sipas ekspertëve, kjo është ndikimi negativ i punës së mjedisit në industri të rrezikshme, përdorimi i barnave të caktuara mund të shkaktojë keqfunksionim të gjëndrës tiroide. Çfarë është dehje kronike tiroide doni të dini?


Intoksikim varësi kursit është akute dhe kronike. Manifestimi i saj akute ndodh në të njëjtën kohë në sëmundje të ndryshme infektive dhe helmimet, dhe rrjedhjet kronike nën ekspozimi i vazhdueshëm ndaj substancave të dëmshme. Njerëzit që punojnë në industri të rrezikshme, dehje është e pashmangshme, sepse ka një futje e qëndrueshme e substancave toksike nga mjedisi.
Shkaqe të tjera të dehjes kronike mund të ndodhin sëmundje afatgjatë. Intoksikim kronik çon në zhvillimin e sëmundjeve autoimune. Që nga gjëndër tiroide është një hormon i rëndësishëm organ nën ndikimin e një rrjedhje të vazhdueshme të ndotësve mund të jenë çrregullime të sistemit riprodhues, të jetë e lëkurës, sëmundje nervore, dhe më shumë.


Në përgjithësi, në botën e sëmundjes tiroide ndikon në rreth tetë për qind të popullsisë. Për më tepër gjëndër tiroide malinje është rreth tre për qind e të gjitha sëmundjeve të kancerit. Gjendja e përgjithshme e gjëndrës tiroide në shkallë të ndryshme, varësisht nga rrjedha e thelbësore (selen, zink, bakër) dhe kimikateve toksike. Akumulimi i elementeve toksike në trup, duke punuar në industri të rrezikshme, natyrisht, lidhur me punën e prodhimit industrial, ku ai punon. Sëmundje themelor tiroide është rritur apo ulur prodhimin e hormoneve, duke ndryshuar formën e saj dhe vëllimin, formimin e nyjeve, tumoreve malinje ose beninje në gjëndër.


Në Rusi dhe bota mbajti studime të ndryshme që vuri në dukje ndikimin negativ të prodhimit industrial në gjendjen e gjëndrës tiroide. Për shembull, në një studim është thënë se faktori dominues mjedisor që ndikon në gjendjen e trupit dhe tiroide në veçanti, ishte përkatësia profesionale anketuar. Në anketuar vërejtur akumulimin e elementeve toksike në flokë (kadmiumi, plumbi, zhiva, arseniku) dhe një numër të elementeve thelbësore gjurmë (krom, kobalt, hekuri), në lidhje me ndotësve industrial. Në thelb normat e larta janë vërejtur në ato që lidhen me të përpunimit të metaleve, dhe punonjësit e ndërmarrjeve të energjisë elektrike.


Nëse niveli i performancës së kadmiumit dhe merkurit në flokët e tejkaluar, njeriu i takon rrezikut për zhvillimin e hyperplasia tiroide. Studime të tilla mund të japin kategoritë e njerëzve që mbivlerësuar rrezikun e sëmundjeve tiroide, të tilla si thyroiditis autoimune, hypothyroidism, hyperthyroidism, kancer tiroide. Në përgjithësi, jo vetëm njerëzit që punojnë në industri të rrezikshme mund të vuajnë nga dehje kronike: nëse ajri është i ngopur me substanca toksike, dehje kronike pashmangshme.


Shpesh çon sëmundje tiroide vetë sistemin imunitar. Normalisht ajo zgjidh detyrë mjaft fisnike: të shkatërrojë qelizat e huaj dhe ndryshuar në trup. Por nganjëherë në kundërshtim me sistemin imunitar percepton tiroide vetë trupit si diçka të huaj dhe fillon luftën e saj, antitrupat e saj prodhimin në indet që gradualisht shkatërrojnë gjëndër tiroide për të prodhuar ose të bërë hormonet të panumërta. Kjo luftë çon në diabet. Por kjo është një histori tjetër.