Mekanizmat mbrojtëse e kavitetit oral


Mukozën e gojës populluar larmi të madhe të mikroorganizmave dhe është një vend i ekuilibrit midis forcave dhe florës bakteriale mbrojtëse. Duke ulur sistemin imunitar, duke rezultuar në tepruar i baktereve, ky ekuilibër është i shqetësuar, i cili shkakton zhvillimin e infeksioneve në gojë. Mukoza e intensitetit të ndryshme të furnizimit me gjak dhe një zonë të madhe sipërfaqe. Ajo përbën një objektiv të shkëlqyer për patogjene, edhe pse përmban mekanizma gojë të mbrojtjes, të cilat përfshijnë faktorët lokale dhe të përgjithshme. Mbrojtja e zgavrën e gojës është mënyra specifike dhe jo-specifike. Nga faktorë nonspecific e mbrojtjes përfshijnë: mekanike, fiziologjike dhe kimike.


Përbërja e microflora të gojës ndryshon mjaftueshmërisht konstante, por numri i mikroorganizmave inhabiting mundet herë ndryshojnë. Kjo varet nga procesi jargëzim, karakter dhe cilësi të ushqimit, kushteve të indeve me gojë, prania e sëmundjeve somatike natyrën, dhe se rregullat e higjienës personale. Çrregullim gëlltitjes, përtypet dhe jargëzim pothuajse gjithmonë çon në një rritje të numrit të mikroorganizmave. I njëjti efekt mund të shihet në defekte të ndryshme dhe anomali që pengojnë efektive pështymë kullimin mikroorganizmave. Këto defekte janë lezione karies, protezat pahijshme instalimin, xhepat periodontale dhe më shumë.

Microflora e gojës duke përfshirë kërpudhave, baktereve, aktinomiceteve, spirochetes, protozoa, viruset, rickettsiae dhe llojeve anaerobe.

Përbërja e microflora të gojës:
- të gjitha llojet e COCCI, tretem karbohidratet prishen proteina dhe sulfide formë hidrogjen;
- baktere fakultative anaerobe dhe obligojnë formojnë acide organike të cilat pengojnë rritjen e mikroorganizmave të huaj kalbur;
- lactobacilli shufra, të cilat prodhojnë acid laktik;
- leptotryhyy;
- aktinomicete;
- Maja-si Family kërpudhat Candida, e cila mund të provokojë gojë ose candidiasis lokale lezione në fëmijët;

- spirochetes janë shpesh stomatit ulcerative, angina Vincent dhe periodontitis;
- thjeshtë lokalizuara në crypts e bajamet, pllakë dhe qelb, të cilat në mënyrë aktive shtohen, sidomos në mospërputhje me rregullat e higjienës orale;
- Trichomonas zhvilluar në periodontitis dhe malcim nullesh.

Microflora normale e zgavrën e gojës është shumë rezistent ndaj veprimit antibacterial e pështymë. Në të njëjtën kohë, ajo është përfshirë në mënyrë aktive në mbrojtjen e trupit nga bakteret që vijnë nga jashtë. Pronat antibacterial ndihmojë për të ruajtur lëngun me gojë ekuilibrin dinamik të mikroorganizmave që jetojnë në gojë. Kështu, ne mund të konkludojmë se pështymë nuk ndikon negativisht në microflora dhe siguron konsistencën e saj cilësore dhe sasiore.


Mbrojtja mekanike
Mbrojtja e mukozës orale ndodh me pështymë larjes off e mikroorganizmave dhe të pastër gjatë vakt. Qelizat Desquamated epitelit janë në gjendje për të shërohen shpejt për shkak të tendencës së aderimin. Përveç kësaj, pështymë ka një veprim baktericid, në sajë të përbërjes së saj të substancave biologjikisht aktive. Këto substanca janë lizozimë, neutrofile dhe imunoglobulina sekretore.

Kimike dhe mbrojtja fiziologjik
Lizozima është një proteinë alkaline që ka veprim mucolytic. Ajo është gjetur në lacrimal dhe lëngjeve sekretore, pështymë dhe pështymë. Lizozima ndikojnë membranën e shumë organizmave, veçanërisht gram-pozitive, nxitjen e aktivitetit leykotsitnoy fagocitare dhe është i përfshirë në rigjenerimin e indeve biologjike. Përveç kësaj, lizozimë ka një ndjeshmëri në rritje ndaj UV rrezet bazave dhe acideve.


Si enzimat pështymë mbrojtur gojën
Nën ndikimin e pështymë është se aftësia e mikroorganizmave te përmbahet në sipërfaqen e dhëmbëve, ose mukozës orale. Si rezultat, pengoi zhvillimin e kariesit të dhëmbëve. Në llojin e përzier e pështymë është më shumë se 50 enzima të ndryshme që kanë efekte të ndryshme në gojë. Enzimat më aktive janë ato që janë në gjendje për të thyer proteinat, karbohidratet dhe acidet nukleike.
Një faktor i rëndësishëm në imunitetin natyror një person ka një plotësues - një lloj kompleksi proteinave që gjinden në serum.


Me ndalimin e fagocitozës është inflamacion i gojës. Fagocitet të aftë për kapjen e mikroorganizmave të ndryshme, grimcat dhe qelizat për enzimat e tretjes e mëvonshme nëpërmjet lizozome tilla si peptidase, proteazës, lipase, phosphatase, karboksylazы dhe nukleazave. Përveç kësaj, fagocitet janë në gjendje të ndajë enzimat që mundësojnë plagët qetë që ndodhin në mukozën orale dhe rregullimin e komplekseve imune në membranat kapilar basal.

Mekanizmat e mbrojtjes specifike

Mekanizmat imun mbrojtës lejuar gjendjen e kontrollit lokal të mukozës orale. Studime të shumta tregojnë se imuniteti lokale nuk varet nga sistemi dhe përcaktohet nga punë të pavarur. Ajo siguron ndikim të rëndësishëm në formimin e funksioneve të përgjithshme mbrojtëse dhe ndihmon të rezistojnë sëmundjeve të ndryshme të zgavrën me gojë.

Imuniteti specifik është konsideruar aftësia për të prodhuar antitrupa specifike. Faktori kryesor i këtij antimicrobial antitrupave Akti i Mbrojtjes - proteina sekretet apo antitrupa mbrojtëse serum që posedojnë funksionin dhe i përkasin fraksionit globulin. Plagosje inflamacion mukozale e reaksioneve alergjike, ose të ardhurat të rriten në sekretet e imunoglobulinave të serumit.