Shkaqet kryesore të prishjen e dhëmbëve në njerëz


Kariesi - Një nga problemet më të vjetra të njerëzimit. Është e sigurt të them se sa më shpejt që njeriu u shfaq në planet, menjëherë u ngrit problemin e prishjen e dhëmbëve. Dhe, pavarësisht nga të gjitha përparimet e shkencës moderne, pika e fundit në teorinë e parandalimin dhe trajtimin e kariesit të dhëmbëve në njerëzit kanë vënë një shumë, shumë herët.
Teoritë e kariesit vendosur. Një nga teoritë e para të tilla u ngrit para lindjes së Krishtit dhe të shpjegojë vrima daljen në dhëmbë nga prania e "rrymave të këqija" në trup. Sidomos shpejt këto teori u ngrit në periudhën sovjetike të historisë sonë dhe qindra të numëruara. A keni parë teori të veçantë, duke marrë në konsideratë faktorë të tillë si përmirësimi sociale e shoqërisë dhe argumentoi se Kariesi dentar në një shoqëri socialiste nuk është e njëjta gjë si dhëmbit nën kapitalizëm.Megjithatë, shkaku kryesor i prishjes së dhëmbëve të njerëzve sot nuk konsiderohen si të ndryshme. Kjo - microflora, në dispozicion në bollëk në zgavrën e gojës së secilit prej nesh, dhe acide organike të prodhuara në procesin e fermentimit mikrobike e sheqernave me ushqimin e saj. Roli i acidit në shkatërrimin e indeve të forta të dhëmbëve ka qenë prej kohësh i njohur dhe konfirmuar në mënyrë të përsëritur në eksperimente laboratorike në dhëmbë nxjerra. Ata janë të zhytur në një enë të acidit ose një solucion të ngjashme në përbërje në pështymë. Me kalimin e kohës dhëmbët e humbur qëndrueshmëri dhe fituara defekte të ngjashme për të kariesit. Megjithatë, shumë shkencëtarë nuk e bëjnë të paarsyeshme kritike e eksperimenteve të tilla, që tregon se përqendrimi in vitro të acidit kërkohet është i konsiderueshëm, dhe në gojë për shkak të pështymë, përbërjen e tij, dhe pronat remyneralyzuyuschym tampon, si shfarosja e acidit pamundur.


Përgjigjja u gjet me mykrozondov ardhjen për të matur pH jo vetëm në zgjidhjen eksperimentale, por në gojë, direkt nën pllakë. Ajo u gjet se kondensuar, pllakë mineralized formon pllakatë dentare, gjatë së cilës pH bie në vlerat që mund të shkaktojnë shkatërrimin e indeve të dhëmbëve vështirë. Shumë e njëjta pllakë të dhëmbëve parandalon pështymë neutralizuar acidet formuar nga mikroorganizmave dhe ndihmon në përshpejtimin e shkatërrimit të dhëmbit.
Në mesin e mikrobeve që shkaktojnë zhvillimin e kariesit, vuri në dukje më shpesh mutans dhe streptokoket e viridians Streptococcus. Të gjitha përpjekjet për të krijuar një "vaksinë kundër prishjen e dhëmbëve" sot nuk ka të vërtetë të japë ndonjë rezultat të prekshëm.


A nuk e ngatërruar shkaqet e kariesit të dhëmbëve në njerëzit dhe shumë faktorë që nxisin apo parandalojnë karies. Për shembull, larja e rregullt dhe të plotë sigurisht që është shumë herë zvogëlon rrezikun e kariesit. Por e konsiderojnë mungesa e kujdesit dentar shkaku i drejtpërdrejtë kariesit nuk mund të jetë i njohur si fise të tëra dhe kombeve në këtë ditë nuk janë të njohur me higjienën moderne dhe të vështirë të prirur për prishjen e dhëmbëve.
Cilat janë shkaqet kryesore që kontribuojnë në paraqitjen e kariesit tek njerëzit? Para së gjithash, niveli i higjienës. Rregullt brushing, duhur heq pllakë, duke parandaluar atë nga formimi pllakë të dhëmbëve. Aplikime (nëse është e nevojshme) pastë dhëmbësh kujdesit shëndetësor kontribuon në mbushje të dhëmbëve me kalcium dhe lidhjen e fluoride kalciumit, e cila çon në rritjen e rezistencës ndaj kariesit.


Roli i madh i ushqimit në duke shkaktuar prishjen e dhëmbëve. Një numër i madh i karbohidrateve, viskoze, qëndrueshmëri të butë e ushqimit, natyrisht, do të kontribuojë në zhvillimin e kariesit. Një dominimi i ushqimit të ngurta të pasura me fibra, në të kundërtën, do të ndihmojë dhëmbët të pastër. Ushqime të pasura me kalcium, forcimin e dhëmbëve dhe për të rritur rezistencën e tyre. Mungesa e fluorit në ujin e pijshëm dhe ushqim, si dhe tejkalim të saj mund të çojë në një rritje të konsiderueshme në numrin e dhëmbëve të prekura nga kariesi.
Në kariesit infektimi mund të ndikojnë në llojin e kafshimit. Grumbullim i madh i dhëmbëve komplikon kujdesin e tyre, duke shkaktuar bllokime akumulimin e mbeturinave të ushqimit dhe pllakë. Forma folds (fissures) në sipërfaqen e smaltit Jo më pak të mirë - ndarje kolbovydnыe më shpesh të prekura nga kariesi. Për më tepër, ajo duhet të marrë parasysh heterogjenitetin e strukturës së dhëmbit. Që nga prishjen e dhëmbëve ndikon më shumë chewy dhe lateral (miqve) sipërfaqen e dhëmbit. Rrënjë dentare dhëmb, në rast të ekspozimit, ndodh shumë më shpejt se sa smalt dhëmbit.


Personi profesion mund të ketë vlerë. Kariesi ndodh më shpesh në ndërmarrjet punëtorët ëmbëltore, si dhe ata që merren me substanca agresive, të tilla si acide (dyqani electroplating, dyqan bateri, etj).
Faktori i trashëguar është gjithashtu i rëndësishëm. Nëse rezistencës njerëzit kariesit të dhëmbëve është i ulët, më e mundshme dhe fëmijët gjithashtu duhet të paguajnë më shumë vëmendje për të higjienës dhe parandalimin, shpesh kthehet profesionistëve. Por ka edhe ligje të tjera. Bookmark, mineralizimit, shpërthim dhe zhvillimi dhëmb të njerëzve ndodh simetrike dhe në të njëjtën kohë. Për shembull, zakonisht të dyja në mënyrë të barabartë në zhvillim dhëmbët nofullës dhe dhëmbët urtësi në fund. Nëse prishjen e dhëmbëve është shfaqur tashmë në një dhëmb - në mënyrë të përsëritur rrit gjasat e një humbjeje të tillë, çiftëzohet atij dhëmbi.

Kohë më parë, mjekët vënë lidhjen në mes të kariesit të dhëmbëve lezionet dhe sëmundjet e organeve të brendshme. Për shembull, njerëzit me sëmundje të zemrës shpesh vuajnë dhëmbët urtësi. Dhe ata që janë të sëmurë sëmundje të veshkave, prishjen e dhëmbëve ndodh më shpesh prerës.

Kështu, shkaku kryesor i prishjen e dhëmbëve në njerëz - microflora dhe acid formuar gjatë dekompozimit të sheqernave në pllakë të dhëmbëve. Vetëm një specialist mund të identifikojë faktorët kryesorë të rrezikut të kariesit të dhëmbëve dhe të ofrojnë skema individuale të parandalimit, nëse është e nevojshme, dhe për trajtimin e defekteve karies ekzistuese për dhëmbët tuaj moshës shëndetshme vjetër.