Shkaqet dhe parandalimi i sëmundjeve në prishjen e dhëmbëve


Një nga sëmundjet më të zakonshme të dhëmbëve - Kariesi dentar. Në gjuhën latine - fjala do të thotë shkatërrim. Është e vështirë të imagjinohet, por kariesi statistikat sëmurë 95% e popullatës sonë, kjo sugjeron se kjo nuk është vetëm në foshnjat, të cilët nuk kanë dhëmbë. Shkaqet dhe parandalimi i sëmundjeve kariesit varet nëse ne jemi serioze në lidhje me këtë sëmundje. Në këtë artikull ne përpiqemi të kuptojmë se pse nuk karies, si për të trajtuar dhe për të parandaluar.
Siç u përmend më lart, kariesi - një kalbur, në këtë sëmundje të zbutur dhe prishen, indeve vështirë e dhëmbëve për të formuar dëmtimit të dhëmbëve aty, të quajtur vrimë e dhëmbëve. Shpesh fillimi është asimptomatike në prishjen e dhëmbëve. Ndonjëherë ju mund të shihni në sipërfaqen e njollë smalt dhëmb të mund të shfaqen njolla pak të verdhë. Kur zgavër bëhet më e madhe, ajo mund të shihet me sy të lirë, në të njëjtën kohë ka një pacient i ndjeshmërisë së dhëmbit në të nxehtë dhe të ftohtë, si dhe ushqime të ëmbël dhe acid. Dhëmb Wicked shfaqet në një sipërfaqe të dhëmbit, i cili merr furçë dhëmbësh keq dhe pe për të pastruar dhëmbët.Shkaqet e sëmundjes në një shumëllojshmëri e prishjen e dhëmbëve. Me rëndësi të veçantë janë faktorët e jashtëm - ushqim, ujë, higjienë orale dhe të brendshme, të cilat përfshijnë infeksione të shpeshta të gojës, imunitet të reduktuar dhe çrregullime metabolike. Kariesi - një sëmundje e zakonshme e trupit dhe trajtojnë atë ashtu si e nevojshme për të sëmundjes. Ka 4 forma sëmundje kalbur: spot i kalbur, kariesi sipërfaqe, të mesëm dhe karies thellë.
Spot karies shkallë lightest e sëmundjes. Në kohë duke i kushtuar vëmendje për atë mund të shmangur pasoja të rënda dhe për të shpëtuar dhëmbin paprekur për shumë vite.


Në një kariesit sipërfaqësore fillon procesi i kalbjes, smalt dhëmb në këtë kohë fillon për të zbutur dhe për të zbuluar këtë fazë sëmundja mund të jetë në një pritje në dentisti me një mjet të veçantë. Në të njëjtën kohë nuk mund të jenë dhimbje në dhëmb pas ushqime të nxehtë apo të ftohtë, ëmbëlsirat apo pastrimin e dhëmbëve me furçë. Shpesh karies shkaktojnë sipërfaqësore është larja e keqe, pasi që grimcat e mbetura të ushqimit.
Me një mesatare kariesit fillon thellimin zgavër që është formuar vrimë në një dhëmb, duke çuar në shkatërrimin e dentin. Një shenjë e kësaj forme të dhimbjeve të dhëmbëve që ndodh pas një vakt.


Kur zbutur dentin, ka dhimbje kur goditet nga ushqimi apo uji në zgavrën, atëherë ne mund të sigurtë të themi se ajo ishte karies thellë. Megjithatë, pas heqja e stimulit dhimbje është, në këtë rast krejtësisht smalt habitur dhe dentin pjesë thyer.
Secili nga format e mësipërme të nevojave të trajtimit të dhëmbëve. Megjithatë, nëse kjo nuk është bërë, sëmundja mund të shkaktojë komplikime - pulpitis shkaktuar nga kariesit proces po thellohet, bakteret. Kjo prishjen e dhëmbëve mund të çojë në dispepsi.


Treat bartë një domosdoshmëri. Në fillim fazat e hershme të sëmundjes mund të bëjë pa shpimin e dhëmbit. Mjekët, dentistët trajtohen smalt kompleks të veçantë e cila përmban fluor. Kujtojnë se fluori ka një efekt mbrojtës dhe promovon shërimin vende karies.
Në shkatërrimin e dukshme e dhëmbit pa komplikime, mjeku vënë vulën pacientit. E pra, në qoftë se kariesi bashkua minber, duke pritur pacientit për trajtim afat-gjatë të dhëmbit.
Gjëja më e rëndësishme në sëmundjet e kariesit - parandalimi, të cilin ne e ndajnë në dy faza. Faza e parë ka të bëjë me parandalimin e trajtimin e kariesit të dhëmbëve të prekura, dhe masat e dytë e kontrollit karyoznыmy mikrobet.


Nga masat parandaluese duhet të përfshijnë larja dy herë në ditë për të paktën tre minuta. Ju duhet të hani produkte sa më shumë të vështirë, me ushqim duhet të kafshoj dhëmbët para dhe bëj vetëm anën. Ushqimi nuk duhet të pini ujë ose pije, thyer si përtypet. Në asnjë rast nuk mund të trokas dhëmbët me një lugë ose pirun, e lëre marr ato. Pas vakt, të jetë i sigurt për pije gojën me ujë. Fruta dhe perime lëngje për të pirë nëpërmjet një kashte, si acid përfshira në lëngje mund të shkatërrojë smaltin e dhëmbëve. Dhe në çdo rast nuk do të hapë dhëmbët ndalues ​​shishe pa kolit dhe nuk rostiçeri fije arra.


Këto masa të thjeshta parandaluese në qoftë se ato janë kryer në mënyrë të vazhdueshme për një kohë të gjatë për të mbajtur dhëmbët tuaj të sigurt dhe të shëndetshme.