Cikli menstrual dhe hormonet femërore


Ndoshta ju nuk e vetëm të vini re ndryshimet e shpejta dhe të papritura në humor dhe mirëqenien e gruas. Dhe shikoni lady jo gjithmonë në mënyrë të barabartë të mirë. Kjo zakonisht zbritur mbi gratë vzbalmoshnost ose gjumë të dobët.
Por gjërat nuk janë kaq të thjeshta. Natyra e grave këtu dhe të mos. Fakti që një metamorfozë e tillë rregullojnë disponimin dhe mirëqenien e ciklit menstrual dhe hormoneve femërore, më saktësisht, ritmet hormonal.
Sigurisht, shumë gra janë të vetëdijshëm për ndikimin e hormoneve në jetën normale dhe të rehatshme në ditët kritike. Megjithatë, kujtojnë rolin e luajtur nga hormonet femërore, do të jetë me rëndësi.


Hormon më femër të quajtur estrogjen. Ai ndihmon zonjat për të mbajtur bukurinë, rininë dhe shëndetin. Nëse sasia e estrogjenit në normale një grua, ajo zakonisht ndjehet duket gjobë dhe rinore.

Kur estrogjenit gratë mangësi, në të kundërt, të ndjehen dhe të mos duket shumë e mirë. Arsyeja është dështimi ovarian. Rezultati i këtij procesi janë shpesh çrregullime autonome, rrit djersitje, rritje e presionit të gjakut, t'i shtyer.
Ajo do të duket e mundur që të konkludojmë se shëndeti i mirë duhet thjesht të rritur sasinë e estrogjenit në gratë. Por jo edhe aq e thjeshtë. Sigurisht, në qoftë se hormonet femërore janë më të mëdha, zonja nuk është për vite të rinj. Por në të njëjtën kohë kur estrogjenit tepërt është e shqetësuar ciklit menstrual dhe funksionin menstruale, ka varfëri, proces tumor formuar organe gjenitale.


Një hormon femra prodhuara nga vezoret - progesterone. Zona e përgjegjësisë - një të qëndrueshme gratë humor, sidomos në gjysmën e dytë të ciklit menstrual. Nëse këto hormonet femërore janë normale, atëherë gruaja ndjehet e madhe. Sidoqoftë, nëse progesterone ul, zonja që vuajnë nga dhimbje në gji dhe menstruacioneve dhimbshme. Përveç kësaj, ata janë më të ndjeshëm ndaj ndryshimeve në humor, bëhet nervoz.
Një tjetër rol i rëndësishëm i progesterone - një mirëmbajtje të shtatzënisë. Prandaj, mungesa e këtij hormoni në gratë apo shtatzënia nuk ndodh, ose ndodhin dështime.

Hormon Next - testosterone. Për meshkujt kjo është kryesore, por gratë prodhuar në sasi të vogla. Testosterone rregullon epsh apo dëshirën seksuale, dhe të performancës fizike.
Ajo është themeluar që gratë në trup të dominuar nga testosterone, profesioni mashkull shpesh zënë pozicionet ekzekutive janë karakteristika të ndryshme të veçanta të tilla si hips ngushta, shpatulla të gjera, gjatësi të mesme, lëkurës me vaj, rritjen e flokëve trupit.
Duhet të theksohet se prevalenca e cila hormoni te femrat përfshin kërkesat e veçanta për metabolizmin e tij. Prandaj është e nevojshme të vëmendshëm për veten e tyre, për të shmangur të fituar peshë pajustifikuar. Shenja e parë e një çrregullim metabolik, e cila ndodh në një moshë të re - është shfaqja e shënon shtrirje në lëkurë. Në gratë nulliparous mund të kenë shenjat e trëndafili shtrirje në e tij gjoks, bark, hips, këmbët.


Tani të gjetur se si për të rregulluar ciklin menstrual qenë gra. Së pari, kemi parasysh se ajo është e llogaritur nga fillimi i një muaji dhe në fillim të të tjerëve dhe zgjat një mesatare prej 28-30 ditësh, në disa raste - 21-36 ditë. Por në qoftë se kohëzgjatja e saj është më pak se 21 ditë ose më shumë se 36 ditë, kjo tregon një dështim në trup.
Cikli menstrual ka 2 faza. Faza e parë përfshin fillimin e muajit në mes të ciklit. Pastaj vjen faza e dytë. Në mënyrë tipike, devijimi në pamjen dhe mirëqenien e grave në fazën e dytë, e cila është quajtur zakonisht më sindromi premenstrual. Shumica e zonjat të ndjehen gjatë fazës së dytë nuk është mënyra më e mirë, të bëhet agresiv, nervoz, i mbytur në lot dhe utomlyaemыmy, ata vënë re shqetësime gjatë gjumit, rritja e dhimbje koke, depresion, pamjen e puçrra fytyre, dhimbje në fund të barkut, ënjtje të fytyrës dhe këmbët, bllokimi i qumështit të gjirit , kapsllëk, tension të lartë gjaku. E gjithë kjo është për shkak të estrogjenit tepërt apo mangësi progesterone.


Si pasojë, shëndeti i dobët dhe humor mund të jetë rezultat i tendosje apo stresi, por në qoftë se një grua vëren që një ciklet menstruale pak në saj një periudhë të caktuar vërejtur ndonjë simptome duhet të kërkoni ndihmë nga një profesionist, nuk angazhohen në vetë.