Shkaqet e amenorrhea në gratë


Amenorrhea, jo një sëmundje e pavarur, por një simptomë e sëmundjes, jo vetëm sistemet riprodhuese dhe endokrine, por tumoret beninje dhe malinje. Prandaj, në qoftë se nuk ka asnjë shtatzënisë apo laktacionit, humbja e kritike ditëve kalendarike femra mund të jetë një shenjë e një avari të rëndë në trup. Rregullimin e ciklit menstrual kryhet sistem shumë nivele. Roli kryesor në të zënë në strukturën e trurit, lëvore, hipotalamusi, hipofizës - ata prodhojnë substanca të veçanta dhe hormonet që ndikojnë në funksionimin normal të vezoreve. Çka e shkakton sëmundje amenorrhea në femra?


Vezoret prodhojnë hormonet seksuale femërore, ata nga ana e menaxhojnë ndryshimet ciklike në membranën e brendshme të mitrës - ciklin menstrual. Niveli pesha e rregullimit të sistemit riprodhues janë në ndërveprim të vazhdueshëm. Faji që ka ndodhur në të paktën një nga "katet" mund të çojë në një mungesë e menstruacioneve në të gjitha (amenorrhea fillore) ose ndërprerjes së menstruacioneve (amenorrhea mesme - ka periudhë menstruale gjashtë muaj ose më shumë). Definitivisht nuk duhet të injorojë ndryshimet në "kalendarin e grave." Në një vizitë në një gjinekolog duhet të nxitojë në qoftë se vonohet mujore nga 35-40 ditë apo më gjatë. Shkaqet e këtyre çrregullimeve mund të jenë:


Çrregullime hormonale
Këto përfshijnë sindromi polycystic ovarian. Në gratë me këtë diagnozë janë probleme të shpeshta me shtatzënisë, ka një tepricë të hormoneve seksuale mashkullore, rritjen e tepruar e flokëve në puçrra fytyre trupit. Gjithashtu është e mundur boom tjetër hormonal - hyperprolactinemia (Hormoni tepërt të hormoneve). Amenorrhea çon në hypothyroidism (funksion tiroide snyzhy 1ye) veçanërisht nëse ajo është e kombinuar me hyperprolactinemia, dhe tumoret veshkave.

Sindromi i varfëruar ovarian

Në gratë e moshës 38 vjet me ciklin normal menstrual është e shoqëruar jo vetëm amenorrhea, por edhe nervozizëm, dhimbje koke. Zhvillimi i sindromi është e lidhur me anomalitë gjenetike, infeksion, dehje, stresi, kirurgji, sëmundjet autoimune. Trajtim të plotë me përdorimin e preparateve hormonale (ose kontrollin sintezën e hormoneve), teknikat fizioterapi shpesh jep rezultate pozitive dhe një shans të mirë për ta kthyer gëzimin e një gruaje të re e moshës e saj, japin lumturi mëmësinë.


Lëndimet dhe sëmundjet e trupit qafën e mitrës dhe të mitrës
Në këtë rast, shkaku i dhimbjes ciklike barkut dhe mungesës së menstruacioneve është një shkelje e rrjedhjes së gjakut menstrual - mbyllje ("rritje e jashtëzakonshme") e kanalit të qafës së mitrës apo të qafës së mitrës arsimit mbështjelljes intrauterine. Një ndërhyrje e vogël kirurgjikale dhe terapia e duhur anti-inflamator ndihmon gratë të rivendosur menstruacioneve.

Kontraceptive hormonale
Telefononi amenorrhea mesme (sindromi ovarian hiperhalmuvannya) është përdorimi i drejtë i zgjatur i pilula kontraceptive dhe droga që synojnë ndalimin e funksionit ovarian. Në mënyrë tipike, në raste të tilla, menstruacioneve rifilloi 3-4 muaj pas ndërprerjes së drogës dhe ka nevojë për trajtim. Megjithatë, çdo ndryshim në kalendarët menstruale, ndërsa duke marrë drogë hormonal kërkon gjinekologun shtesë konsultimit. Sëmundja e mësipërme sigurisht lindin në mënyrë të pavarur nga vullneti dhe mënyrën e jetës së atyre që u përball me mungesën e menstruacioneve. Por ka 'të shkaktojë amenorrhea, "seksi i bukur i cili, për fat të keq, provokonte veten.


Nga mungesa e menstruacioneve çon kalimin shumë aktive të dietë për të arritur shifrën ideale, përdorimin e enemas apo vjellje shkaktuar artificialisht. Reagimi për humbje peshe individuale dhe madje edhe një humbje të vogël peshe (3-10%) mund të shkaktojë fillimin. Për trajtimin e amenorrhea në këtë situatë duhet një qasje gjithëpërfshirëse. Sepse rrënja e së keqes - në kequshqyerja (! Dhe madje edhe refuzimi për të ngrënë), duhet të shpjegojë rëndësinë e vajzës apo gruas qetësuesve racional rënie, terapi vitaminë. Megjithatë, nuk është shpesh një nevojë për të mbajtur një psikolog. Nëse ju mendoni se zhvillimin e anorexia nervosa, mungesa e efikasitetit të trajtimit dhe vidyazyka pacientit e vakt, ju duhet të kërkoni ndihmë nga një psikiatër.


Sport mbingarkesë
Së pari, trajnim në palestër çdo ditë (po edhe me dieting për humbje peshe) çon në energji të tepërt dhe mungesa e yndyrë. Palestër deri sa të bjerë - ngarkesë shumë të madhe të trupit.

Stres
Stresi emocional shpesh çon në abuzojnë mujore, deri amenorrhea. Funksioni menstruale në raste të tilla cënon shkaqet komplekse, duke përfshirë stresit kronik - "pikën e fundit". Kështu, qëllimi i qetësuesve (qetësuesit) fondeve ndihmon normalizimin e sistemit nervor. Por kjo ishte e drejtë vendimi - për të hequr burimin e negativitet. Nëse kjo nuk është e mundur, është për të ndryshuar pamjen tuaj të situatës. Pra, shumë lodhje nervat pozita përgjegjëse? Ne duhet të mësojnë për t'u çlodhur, ecin në mbrëmje në park, të marrë një hobi, sepse kalimi nga një aktivitet në një tjetër - është gjithashtu një festë.