Menopauza e hershme në gratë


Menopauza është venitje e pjellorisë femërore, i shoqëruar nga një reduktim në hormonet estrogjenit dhe zhdukjen e menstruacioneve. Kjo është normale, ajo është një proces fiziologjik logjike. Por vetëm kur menopauza ndodh në 45-50 vjet. Në mënyrë tipike, këtë herë një grua lind për fëmijët, dhe ndonjëherë ka tashmë nipër e mbesa. Një tjetër gjë, kur vyshket pjellorisë ndodh kur vajza është vetëm fillimi për të menduar për fëmijën. Në këtë rast patologjik kulm - në fillim, e cila do të diskutohet më tej. Le të flasim për fillim të menopauzës tek gratë.


Menopauza e hershme është mungesa e menstruacioneve për një vit në gratë më të rinj se 45 vjet. Sigurisht, kjo dukuri anormale, e cila, nga ana tjetër, tregon praninë në trup e problemit të një vajzë. Përjashtim bën gratë që kanë një predispozitë gjenetike për ndërprerjen e hershme të menstruacioneve. Në familje të tilla një situatë e ngjashme është vërejtur në të gjitha gratë. Si të njohin afrohet menopauzë të hershme? Për disa vite para menopauzës ndodh perimenopause hershme, i shoqëruar nga problemet me menstruacionet - bëhet e parregullt, shpesh mungon për muaj. Kjo është për shkak të venitje gradual të funksionit ovarian, përgjegjës në veçanti për të ovulacionit, menstruacioneve mbaron. Në mënyrë tipike, perimenopause zgjat nga dy në pesë apo gjashtë vjet.


Në këtë rast, është e rëndësishme që menjëherë të kërkojnë kujdes mjekësor. Doktor, duke dyshuar procesin patologjike, të caktojë provë - të bëjë analizat e gjakut, me ultratinguj, "shoh" hormonet në gratë (për afrimin e menopauzës është e karakterizuar nga nivele të larta të FSH dhe LH (hormon luteinizing), nivele të ulëta të estradiol). Aq më shpejt do të diagnostikuar, më mirë shanset për të parandaluar fillimin e menopauzës të hershme.

Dallimi në mes menopauza e hershme
Gjatë menopauzës normale, e cila ndodh pas 45 vjetësh, zhdukjen e pjellorisë dhe funksionit menstrual për shkak të faktit se rezervat e vezëve në vezore gjatë. Në menopauzë të hershme në lagjet e grave vazhdon ovulacionit dhe menstruacioneve, dhe ndërsa çdo i dhjeti është në gjendje të krijoj dhe të mbajnë një fëmijë. Me korrigjimin e duhur në masë të madhe rrit mundësinë për t'u bërë një nënë e lumtur e shumë gra që ballafaqohen me këtë problem serioz.


Shkaqet
Menopauza e hershme, siç u përmend më lart, mund të shkaktohet nga predispozicion gjenetik. Gjithashtu listuara në mesin e arsyeve për përdorimin e barnave të caktuara dhe largimin agresive të vezoreve. Për fat të keq, menopauza e hershme është një efekt anësor i radioterapi ose kimioterapi, e cila është jetike në disa lloje të kancerit. Zbehur funksioni menstrual mund të jetë për shkak të sëmundjes tiroide, diabeti apo sëmundjet gjinekologjike. Ne duhet të dallojmë gjendjen autoimune në të cilat sistemi imunitar prodhon antitrupa për indet e vezoreve.


Çon në faktorë patologji konsiderohet të jetë mjedis të varfër, dietë të varfër, trashje apo, anasjelltas, dietë konstante, uria dhe mungesa e peshës. Pirja e duhanit, përdorimi i pavend i pilula e kontrollit të lindjes dhe të reduktuar imuniteti mund të jetë terren pjellor për zhvillimin e menopauzës të hershme. Sigurisht, pika më e rëndësishme në trajtimin e menopauzës të hershme është terapi zëvendësimi të hormoneve.

Dhe kjo mund të bëhet në mënyra të ndryshme - tableta, injeksione, arna dhe supozitorëve vaginale. Pra, trupi i një gruaje "shtuar" Doza e estrogjenit, në mungesë të së cilës trupi dhe filloi të përgatitet për menopauzë të hershme. Në hormoneve femërore duhet të rregullojë gjumë dhe pushim, të hahet zakonet ndryshojnë drejtim ushqim të shëndetshëm, vidyazykatysya pirja e duhanit dhe për të reduktuar konsumin e alkoolit. Ushtrim thelbësor përditshme, ajër të freskët.