Ndikimi i kompjuterit në shëndetin e njeriutSot ne flasim për ndikimin e kompjuterit në shëndetin e njeriut. Kjo "çudi teknologjike" XX ndonjëherë tani bëhet e domosdoshme për miliona njerëz. Iyazytsirno, ju vetë mund të imagjinoni se kompjuteri ka një ndikim negativ në shëndetin. Por se sa e rrezikshme është ndikimi? Dhe mund të mbajë të shëndetshëm, vazhdimisht duke përdorur kompjuterin? Pas lexuar këtë artikull, ju do të mësoni përgjigjet e këtyre pyetjeve.


Si e bën kompjuterin të ndikojnë në shëndetin?


Faktorët kryesorë negative përfshijnë:pozicionin ulur
tendosje të lartë sy


Rrezatimi elektromagnetik
efektet në sistemin nervor dhe psikikë
tendosje të madhe në duart dhe gishtat
efekti i pluhur dhe i poshtërDhe tani më shumë rreth tyre dhe se si për të reduktuar efektet e dëmshme.
Ulur pozicionPozicioni i zgjatur ulur - një faktor që shumica ndikon në shëndetin tonë. Sepse vendi gjatë formuar stanjacion e gjakut në zonën e legenit. Kjo mund të çojë në efekte negative të tilla si hemorroide dhe prostatitis.
Përveç kësaj, shumë nga ata që ulet muskujt vazhdimisht të tensionuara të kokës, qafës dhe prapa. Pjesa më e madhe e këtij shpinë vuajtjet. Si rezultat, shpinë është lakuar në fëmijët dhe të rriturit në zhvillimin e dhimbje të ulët mbrapa dhe dhimbje të nervit shiatik.

Ulur pozicion nuk është vulë e kompjuterit. Shoferët, për shembull, edhe duhet të kalojnë kohën e tyre ulur. Dhe kjo ishte kur kompjuterat ende nuk ishin? Njerëzit janë ulur dhe duke punuar me dokumente, por më pak efektive.
Çfarë duhet të bëni:zgjohem çdo orë dhe të bëjë disa ushtrime të thjeshta fizike
ndjekin sjellje në të cilën ju uleni. Mundohuni të mbani atë të kujton "pikëpyetje"
rregullisht të angazhohen në sportTendosje të lartë sy
Tendosje sy kur punojnë në kompjuter ka disa veçori. Kur ne lexojmë librin, drita reflektohet nga faqja. Kompjuteri vetë është i njëjti burim drite. Kjo e komplikon perceptimin dhe sytë e lodhur të shpejtë.

Shpesh ka stres shtesë për shkak të madhësisë së dobët të zgjedhur font apo shkëlqim konfiguruar dobët të monitoruar. Nëse përdorni një kompjuter, ju nuk shikojnë vizionin tuaj, ajo shpejt mund të përkeqësohet.
Çfarë duhet të bëni:Gjatë pushimeve të bëni ushtrime për sytë
sigurohuni që ajo ishte ndriçimi i mirë
Distanca nga sytë në monitor duhet të jetë të paktën 55 centimetra. Përdorni zoom për të parë tekstin vogël mirë.
në qoftë se ju keni një shumë të shtypni, ju mësojnë se si ta bëni atë "verbërisht" - Interneti Simulators të ndryshme. Kur ju vazhdimisht lëvizin sytë nga ekrani në tastierë dhe mbrapa, sy dhe qafën muskujt janë shumë të lodhur.
Rrezatimi elektromagnetik
Me këtë rast shumë mosmarrëveshjeve. Prodhuesit e kompjuterëve modernë thonë se nuk ka asnjë rrezik. Megjithatë, shkencëtarët kanë provuar se rrezatimi elektromagnetik ndikon negativisht në zhvillimin e embrionit. Në këtë drejtim, ka pasur edhe një rezolutë të veçantë të mjekut kryesor sanitare të Rusisë. Sipas tij, gratë shtatzëna duhet të lëvizin për punë, jo e lidhur me kompjuterin.
Çfarë duhet të bëni:nëse jeni shtatzënë, ju duhet të shmangin komunikuar me kompjuter
Efekti në sistemin nervor dhe psikikë
Ndikimi i kompjuterit në sistemin nervor është shumë e ndryshme. Mos harroni situatën kur kompjuteri ngrin ose ngarkesa shumë të ngadaltë web faqen e dëshiruar.
Dhe mos harroni atë kohë keni harruar ta ruani skedarin dhe orë të frytshme të punës janë tretur? :) Në fund të fundit, ka raste kur njerëzit për shkak të kësaj kanë sulme në zemër!
Gjithashtu e zakonshme për t'u bërë varësisë Internet dhe kumar. Por ia vlen të përmendet se kompjuteri nuk është e vetmja stresi shkaku dhe varësia në lojërat e fatit, nuk ka një kurrë. Unë besoj se ndikimi negativ në shëndetin e kompjuterit në këtë fushë është i ekzagjeruar shpesh.

Çfarë duhet të bëni:të përpiqet të mos e teproj. Tension të vazhdueshëm gjeneron stresin dhe depresionin
rregullisht organizoni pushimet tuaja, duhet të keni një humor të mirëTendosje të madh në duar dhe gishtatPuna e vazhdueshme në tastierë është ushtrim i madh për muskujt e dorës. Duart tona janë nga natyra jo e përshtatshme për aktivitete të tilla. Prandaj, puna në një kompjuter mund të shkaktojë dëmtimin e nyjeve dhe ligamenteve të dorës.
Pads e gishtave është një vend i përqendrimit të mbaresa nervore. Dhe sulmet e vazhdueshme në tastierë mund të çojë në mpirje e tyre.

Por imagjinoni, si ata që janë rekrutuar në tastierë dhe makinë shkrimi! Pra, në këtë kuptim kompjuter edhe ndikim pozitiv në shëndetin e njeriut.
Çfarë duhet të bëni:Gjatë pushimeve të bërë duart e ngrohta dhe gishtat
Watch për duart në punë, ai duhet të jetë të rehatshme
Zgjidh një mouse ergonomikNdikimi i pluhur dhe i poshtër
Shkencëtarët kanë arritur në përfundimin se mikrobet e dëmshme në tastierë është shumë herë më i madh se kapak tualet. Një njësi e sistemit mund të skupchytysya sasi të mjaftueshme të pluhurit.

Natyrisht kjo është e keqe për shëndetin. Por pluhur kompjuter - një rënie në oqean në krahasim me pluhur në fabrikë apo edhe një bibliotekë! Pra, të gjithë nuk është aq tragjike.
Çfarë duhet të bëni:mos rri në kompjuter me duart e pista
rreth një herë në javë të pastër tastierë me alkool ose të veçanta fshin
një herë në muaj kompjuter fshesë me korrent. Ju mund të bëni fshesë me korrent normale (por kujdes), por ka të veçantë.Pra, ne kemi gjetur se kompjuteri ka një ndikim negativ në shëndetin e njeriut. Por ky efekt mund të minimizohet duke ndjekur rregulla të thjeshta. Unë do të doja të theksoj se 15 vjet më parë një kompjuter shkaktuar shumë më tepër dëme në trupin tonë. Prandaj, shpresohet që me kalimin e kohës ndikimi negativ i kompjuterit në shëndetin e njeriut do të ulet.