Ndikimi i nitrateve në trupin e njeriut


Ndikimi i nitrateve në trupin e njeriut - natyrisht negative dhe një palë është e rrezikshme dhe në të njëjtën kohë e pashmangshme. Por jo të gjithë e dimë, ku janë nitratet dhe se si për të mbrojtur veten nga ndikimi i tyre. Cilat janë këto nitrateve?
Nitratet - një komponimet azotike që kanë efekte toksike. Kohët e fundit, nitrateve do të përfaqësojnë një rrezik të madh për shëndetin e njeriut në përgjithësi, dhe në veçanti për fëmijët e vegjël. Renia e këtyre komponimeve krejtësisht të panevojshme të trupit të njeriut në disa mënyra. Së pari, nga ushqimet bimore, të importuara posaçërisht. Gjatë rritjes së perimeve, pothuajse të gjithë prodhimi bujqësor duke përdorur plehrave azotike të ndryshme, dhe me qëllim për të fituar doza në rritje të prodhuesit plehrave. Gjatë rritjen e bimëve të grumbulluar një substancë të rrezikshme - nitrateve, të cilat janë rikthehet në formën e dozës nitrateve toksicitetit tejkalon 100 herë.Së dyti, nitrateve hyjnë në trup me cilësi të dobët të ujit që është i ndotur me produkte të dekompozimit të substancave organike ose përmbajtjen e kripërave nitrik pijshëm. Rrezik të veçantë i substancave të dëmshme në ujë për shkak të afërsisë së fushave bujqësore, nga të cilat plehrave janë larë larg, duke rënë në trupin më të afërt e ujit në mënyra të ndryshme.
Së treti, nitrateve të hyjë në trupin e gatshme ushqim, prodhimi proces i cili përfshin përdorimin e komponimeve të nitrateve. Natyrisht, të gjitha proceset e prodhimit janë të përshkruara, por ky proces mbetet i pakontrolluar. Nuk ka asnjë garanci që edhe salcice blerja nuk do të shkaktojë një tjetër rrjedhën e substancave të dëmshme.


Ndikimi i nitrateve në vetvete përmbajtjes malotoksychnoe dhe të moderuar në ushqim dhe ujë trupin e njeriut, nuk çon në ndonjë pothuajse pa pasoja. Ata nuk grumbullohen në trup dhe hiqet lehtë nga ajo. Situata ndryshon kur furnizimi azotit përditshme dhe akumulimi në trup çon në formimin janë komponimet më të rrezikshme - nitrateve nën ndikimin e microflora zorrëve.
Nitratet janë të zhytur në gjak ndërveprojnë me hemoglobinë, duke e kthyer atë në methemoglobin, e cila nuk është në gjendje për të kryer oksigjen të indeve. Kjo çon në hypoxia e organeve dhe indeve të trupit të njeriut, duke shkaktuar në zhvillimin e të ashtuquajturit methemoglobinemia. Akumulimin e nitrateve dhe nitrateve në zorrë nxit formimin e tipit komponimet kancerogjene nyrtozamynnoho. Ky akumulim i komponimeve të rrezikshme në trup mund të shkaktojë probleme serioze shëndetësore dhe formimin e tumoreve malinje.


Kur injektuar në trupin e nitrateve nga uji në sasi të mëdha mund të shkaktojnë helmim akut, shenja të cilat janë tashmë përmes 1-15. Në shenjat tipike të helmimit si dhimbje barku, të vjella dhe jargëzim duket cianozë e buzët, mukozës, fytyrë dhe thonjtë. Nitratet nga helmimi me ushqim tregon deri në 4-6 orë dhe manifestohet fillimisht me cianozë, në zbrazje mund të jetë përzier me gjak. Tipike - dobësi e përgjithshme, të qenët i përgjumur, errësuar të syve, dhimbje koke të rënda te fëmijët një shqetësim të fortë. Në helmimit të rëndë, ka konvulsione dhe humbja e vetëdijes. Nitrate veçanërisht të rrezikshme dhe helmimi nitratet në fëmijët e vegjël, veçanërisht formimin gradual i methemoglobin në gjak. Ndikimi i nitrateve dhe i rrezikshëm për njerëzit e moshuar që vuajnë nga Sëmundjet kardiovaskulare, veshkave dhe mëlçisë, anemi.

Akumulimi i rëndësishëm i nitrateve thuhet në marule, spinaq, zarzavate, redtsi, selino, pjepër dhe pothuajse të gjitha rrënjët. Perime sidomos rrezikshme rritur në serra në sezonin, për shkak të hapësirës së kufizuar dhe përdorimin e më shumë plehrave.

Si të mbroni veten nga efektet e nitratit dhe nitrateve?
Pas rregulla të thjeshta përpunimit dhe gatim perime mund megjithëse jo plotësisht, por ende të reduktuar përmbajtjen e nitrateve në produktet. Për shembull, uji mund të zier ose të kalojnë nëpër të veçanta pajisje pastrimi në shtëpi. Për të reduktuar akumulimin e nitrateve në perime ndihmon larje të plotë ose njomje në ujë të ftohtë, duke e zvogëluar përmbajtjen e substancave të rrezikshme nga 10-12%. Gatim perime pa përdorimin e cookware alumini ul nivelet nitrat në 80%. Patate peeled duhet të gatuaj dy ujëra, si të gjithë nitrat hyn në supë dhe përdorimi i saj të padëshirueshme. Turshi, pickling dhe perime pickling zvogëlon sasinë e komponimeve të dëmshme me 40%.

Një tjetër faktor i rëndësishëm - ushqimi duhet të diversifikuar dhe të mos përdorin të njëjtën ushqim çdo ditë. Pra, për të reduktuar ndikimin dhe çdo konvertim nytrozosoedynenyy, të ndihmojë fije dietetike, ata thithin dhe për të parandaluar ata nga hyrja në gjak, që rrjedh nga trupi natyrisht.
Cilësia e ushqimit tonë është i varfër, por jo duke përdorur mënyrë të zgjuar për të eliminuar të gjitha gjëra të neveritshme dhe akumulimin e saj në trupin tonë, mund të sigurojnë ruajtjen e shëndetit të tyre përgjithmonë.