Është kripë vdekja e bardhë


Është kripë vdekja e bardhë apo ajo është produkt ushqimor i njohur mirë, dhe historia e tij shkon prapa më shumë se dhjetë mijë vjet dhe kripa me vlerë peshën e saj në ar.
Në tabelën e njerëzve të pasur, mbretër, shah, kripë ishte në enët prej ari, dhe zyrtarë të marrë racionin e saj, dhe të gjitha burimet e kripës u kurorëzua në duart e individëve.
Salt ishte shkaku i shumë luftërave dhe të paguar për produkte të ndryshme si para, dhe tani që kripë mjaftueshme dhe ajo pushoi të jetë të pakta, duke folur në lidhje me atë si një "helm i bardhë", dhe filluan të marrin në konsideratë vdekjen e saj të bardhë, dhe nëse ajo është, le të përballen me atë.


Trupi ynë është një, sistem shumë kompleks i balancuar ku proceset metabolike janë të përfshirë në mënyrë aktive shumë elemente kimike dhe rol të rëndësishëm në këto procese janë klorid sodium ose kripë tryezë.
Trupi është i balancuar dhe të tepërta, si dhe mungesa e ndonjë produkti shkakton disa dështime në të gjithë organizmit. Çdo produkt mund të jetë një helm dhe antidot, dhe luan një rol të madh në këtë proces, vetëm dozën.

Pra, në Kinë në kohët shumë të lashta ekzekutohen duke përdorur kripë, dënuar të detyruar për të ngrënë 200 gram kripë dhe të pijë ujë, pak minuta njerëz u zhdukën për shkak të shkeljes së presionit osmotik në enët e gjakut, dhe në këtë mënyrë të gjithë sipërfaqen e trupit të mbuluar me gjak, vepron në lëkurë.

Mungesa e kripës në trup gjithashtu shkakton ndryshime të ndryshme në proceset metabolike.
Shkencëtarët gjetën se mungesa e kripës në trup, shkakton depresion dhe tani njerëzit e përdorin kripë më shumë se vjetër. Sot, mesatarja pije hamës çdo ditë të paktën 20 gram kripë, por kjo nuk do të thotë se një person i derdh kripë në të gjitha produktet pa masë apo në këtë rast kapur fruta dhe perime që përmbajnë klorur natriumi.

Pra, në ushqim kemi shtuar vetëm 10% e racionit ditor të kripës, dhe 75-85% të ushqimit të konservuar hamë, sallam, dhe siç kemi thënë, me perime dhe fruta. Për shembull, patatet përmbajnë 15 mg kripë dhe piper mbi 2 mg, kështu që ne mund të themi se kripa e përdorur në formë të lirë jo aq shumë.

Natriumi dhe klori janë elemente kimike, pa të cilat trupi ynë nuk mund të ekzistojë.
Salt mban ekuilibrin e lëngjeve në trup, rregullon presionin osmozik në anije pa të shkelur pėrshkueshmėrisė e mureve të enëve dhe të ndaluar rrjedhjen limfatike në inde, duke çuar në vdekjen e një personi, kështu që të bëjnë pyetje, nëse kripa vdekja e bardhë nuk është gjithmonë e përshtatshme.
Pjesa më e madhe e kripës të përfshira në plazmën e gjakut ose të lëngshme, por në qelizat e kuqe të gjakut, qelizat e kuqe të gjakut dhe indet kripë është shumë më pak.

Membrane qeliza është një membrane semipermeable, dhe kur plazma humbet pjesë e furnizimit normal kripë, kur ajo fillon të ndryshojë presionin osmotik në kufirin midis qelizave dhe të larë ndryshimet e tyre të gjakut.
Kjo shkel proceset metabolike në trup. Përveç kripë ndikon në aftësinë për të bashkëngjitni veten në ujë, proteinat janë blloqet kryesore të ndërtimit të trupit, çdo ndryshim në pronat e proteinave të ndikojë rëndë në gjithë trupin.

Me ndihmën e joneve klorur në lëng stomakut fillon për të formuar acid klorhidrik, jonet natrium, siç u përmend, janë të përfshirë në mbajtjen e bilancit acid-bazë, i cili është një nga komponentët më të rëndësishëm në proceset metabolike të trupit.

Kripa luan një rol të rëndësishëm në të gjitha proceset e tretjes, edhe pështyma përmban kimikate të veçanta që lehtësojnë përpunimin e sheqerit dhe kripës nxit efektin e pështymë dhe pështymë formuar me acid klorhidrik të nevojshme për formimin e lëng stomakut.
Përveç kësaj, natriumi dhe klori janë të përfshirë në duke shkaktuar impulse në qelizat nervore dhe për të nxitur qarkullimin e gjakut dhe të indeve, aminoacidet dhe glukozë.
Lajm i keq është se natyra nuk ka dhënë njerëzve mundësi dhe mjete për të rregulluar futje kripë, por personi ka një mendje dhe ai duhet të dëgjojë atë dhe çdo gjë duhet të jetë në moderim, duke përfshirë konsumin e kripës.

Por në qoftë se kripa është bërë në dispozicion për të gjithë, atëherë njerëzit filluan të japin më shumë kripë për të krijuar shije dhe gradualisht për të mësuar më shumë se nevojat e trupit, kështu që ishte kripë vdekja e bardhë.

Llogaritur se nëse një person do të hani 20 gram në ditë e kripë, viti kthehet 7 kg në 70 vjet të jetës së një person ha 500 kg.
Kripa e tepërt e zvogëlon aktivitetin e enzimeve që prishen kolesterolit dhe në këtë mënyrë të ndihmojë për të rritur përmbajtjen e saj në gjak. Kripë tepërt mund të rrisë pėrshkueshmėrisė enëve të gjakut, dhe se ai dëmton ata dhe qelizat e dëmtuara janë depozituar në qelizat yndyrë. Sasia e tepruar e klorurit të natriumit krijon një barrë shtesë mbi veshkat, të cilat janë të gjakut filtër dhe veshkat mund të filtruar nga një ditë më shumë se 1,7 ton gjakut dhe kripë krijon ngarkesë shtesë.

Të gjithë këta faktorë tregojnë se kripa është një vdekje e bardhë, edhe pse një njeri për funksionimin e duhur të të gjitha organeve dhe sistemeve të trupit, vetëm 5-6 gram kripë në ditë.
Por ne nuk duhet të harrojmë se për jetë normale të trupit të njeriut, prania e madhe e një përmbajtje të përhershme kripës në indet dhe gjaku i njeriut, kur ai humbet kripë, ndërsa në dyqan të nxehtë apo në diell, atletët, shkon distanca të mëdha, në këtë në qoftë se ju duhet të pini ujë të kripur.

Një fjalë mund të përfundohet se kripa luan një rol të rëndësishëm në proceset metabolike në trup, pa atë që ai nuk mund të ekzistojë, por një sasi e tepruar nuk është i mirëpritur, kështu që ne mund të konkludojmë se nuk ka kripë vdekja e bardhë. Ju mund të përgjigjem se sasi të mëdha të kripës është një vdekje e bardhë, dhe të vogla është e dobishme.