Gratë e martuara dhe burrat e martuar vuajnë më pak


Shkencëtarët nuk e lënë përpjekjet e tyre për të gjetur se çfarë faktorë të lejojnë që disa njerëz të jetojnë më gjatë dhe të jetë të shëndetshme të gjithë të tjerët, se çfarë sekrete e tyre. Për shembull, Gerontologists kanë gjetur një fakt interesant se mesatarja riprodhuese gratë mosha e një populli të ndikojnë në numrin e njëqindvjeçarëve në mes të përfaqësuesve të saj. Ky model tregon se menopauza parë ndodh në gratë (respektivisht mosha mesatare riprodhuese është më e ulët), më të ulët jetëgjatësinë. Por ekspertët kanë shkuar pak më tej dhe me anë të këtyre studimeve statistikore të mbledhura të gatshëm për të argumentuar se gratë e martuara dhe burrat e martuar vuajnë më pak dhe të jetojnë më gjatë se pamartuar, edhe pse ky fakt është marrë në pyetje nga shumë njerëz. Pra, u martua me të vërtetë gratë dhe burrat e martuar mund të jetojnë shumë më gjatë, edhe pse ata janë të sëmurë ose më pak të gjithë gënjeshtër pabazuar?


Natyrisht, shumica e njerëzve të zakonshëm preferojnë të jetojnë në një martesë e cila ka disa avantazhe mbi jetën bachelor. Edhe ata njerëz të cilët janë të frikësuar në një moshë të re të mendimit se herët a vonë ata do të duhet të lidhë nyjë dhe të lënë jetën e lirë, bien dakord që njerëzit kanë tendencë për të krijuar disa të qëndrueshme, jetojnë në familje. Duke analizuar numrin e njëqindvjeçarëve në vende të ndryshme dhe duke studiuar jetesës së tyre, hulumtuesit ishin në gjendje për të supozojmë se në disa komunitete gratë e martuara mund të jetojnë më pak se miqtë e tyre të pamartuar, por burrat e martuar në kundërshtim - rrallë sëmuren dhe të jetojnë më gjatë, duke krijuar një familje edhe kalimi i 100-vjeçar linjë. Disa centenarians meshkuj edhe pas 100 viteve të arrijnë të krijoj fëmijët. Për shembull, në disa vende të zhvilluara, e pamartuar, gratë e divorcuara dhe të veja jetojnë 11-13 vjet më gjatë se burrat, dhe seks më të drejtë e martuar jetojnë më gjatë se burrat në vetëm 2 vjet.


Pse një fenomen të tillë si shkencëtarët mund të shpjegojë këto statistika? Opinionet mbi këtë çështje janë të panumërt, për shembull, një nga kryesore - ndryshimi dhe karakteristikat seksuale të grave dhe burrave. Megjithatë, shumica e skeptikëve nuk është në përputhje me faktin se jeta në martesë zgjat jetën, sidomos për meshkujt. Ata besojnë se kjo deklaratë - nuk është asgjë më shumë se një fushatë e fokusuar në faktin se njerëzit (sidomos meshkujt) kërkuar për të krijuar një familje. Në të vërtetë - burrë i martuar i lidhur me familjen (jo për asgjë që ata thonë se "lidhja e martesës"), duke e bërë më të lehtë për të kontrolluar shtetin. Edhe koncepti i "papunë" dhe "martuar" në lidhje me këto statistika nuk mund të jepet. Si për të thirrur një njeri që ka jetuar një jetë dhe u martua 50 vjet - një beqar apo i martuar? Një njeri i cili ka jetuar për dekada në familje që la atë që u mbyt, një pijanec dhe vdiq në portën - ai i cili është i martuar apo beqar? Statistikat Për të gjitha këto nuanca janë të rëndësishme, pa ata ju nuk mund të bëjë foto totale saktë të cilët jeton më gjatë, disa më pak.


Megjithatë, të largohet nga këto mendime dhe të kthehet për të shkencëtarëve të mbledhura faktet është disa më pak të sëmurë - beqarëve apo familjen. Zbulimet e fundit të shkencëtarëve është se gratë që janë të martuar ligjërisht janë shumë më pak të ngjarë të vdesin nga sëmundjet kardiovaskulare sesa miqtë e tyre të pamartuar. Statistikat e mbledhura për hulumtimin e jetës së mbi 700 mijë. Gratë, vdekshmëria gratë e pamartuara ishte 28% më e lartë. Statistikat e mëparshme të tilla janë mbledhur dhe për njerëzit që vdesin nga sëmundje të zemrës, si u martua me më pak rrezik.


Kështu ka konfirmuar idenë se beqarëve martuara jetojnë me më pak, por arsyet janë të rrënjosura jo vetëm në fiziologji luan një rol jetik faktor psiko-emocionale. Për shëndetin mendor dhe fizik dhe mirëqenien është e rëndësishme për komunikimin e saj, kështu që shkencëtarët argumentojnë Stokholm, prania e shokut që ju mund të besimit në të gjitha, një vlerë të madhe. Besohet se njerëzit janë më të lehta për të tolerojë stresin, me gruan e vëmendshëm kujdesshëm, në mënyrë që ata marrin më pak rrezik të ndonjë sëmundje të zemrës. Një tjetër plus në bashkëjetesë, e cila flet në favor të idesë që u martua me njerëzit sëmuren më pak, në mënyrë që njerëzit më pak të sëmurë, por gjetën në rast sëmundjeje, si të suksesshme dhe më të shpejtë, për rëndësinë e kujdesit të duhur. Në një familje të mirë, me një njeri të dashur dhe i kujdesshëm për të arritur këtë shumë lehtë, burri dhe gruaja të mbështesin njëri-tjetrin në kohë të vështira, të cilat nuk mund të ndikojë në të ardhmen. Njerëz të papunë të paguajnë më pak vëmendje për shëndetin e tyre, askush nuk të kujdeset për atë, dhe kjo mund të ndikojë në shëndetin e tërë.


Megjithatë, të gjitha këto deklarata janë të vërteta në uyazyka kryesore: jeta familjare është që të jenë të lumtur, ose të paktën të barabartë, pa stres të mëtejshëm të rëndë, e cila është e mjaftueshme në "botën e jashtme". Sot ajo është një problem shumë serioz, për shkak se nuk ka gjasa që kemi një shumë prej atyre me fat të cilët ishin me fat të mjaftueshme për të krijuar një të fortë, të mbyllura, duke u kujdesur familja, jeta personale e të cilit nuk është dëmtuar nga vështirësi, stresi, emocionet.

Arma kryesore e skeptikëve është pohimi se në botën moderne gruaja subconsciously dëshiron të krijojë njeriun uyazyka afrohet padurueshëm, kështu ajo hedh emocionet negative, lehtësimin e stresit psikologjik, duke hedhur atë mbi supet e burrit të saj. Në dekadën e fundit ka ndryshuar motivimin e martesës, sepse ai njeri i familjes nuk është më një pasme të besueshëm, ku ju mund të vijnë për rikuperim dhe rigjenerimin e sistemit nervor pas "luftës" me botën e jashtme dhe të "prodhimit vigan". Deri më sot, dukshëm ka zvogëluar rangun e një njeriu i cili është gjithmonë për të fajësuar dhe të fajësuar të gjithë rolin e tij seksuale reduktuar qëllim, duke rezultuar në probleme emocionale dhe, rrjedhimisht, në sëmundje.