Ndihma e parë për djegiet


Kursi i trajtimit të mëtejshëm të lëndimeve djegur, dhe ndonjëherë edhe jeta varet se sa shpejt dhe me efikasitet ai ishte i dhënë ndihmën e parë.

Ndihma e parë për djegietËshtë e nevojshme për të kërkuar kujdes mjekësor për shkak të plagëve me prejardhje të ndryshme nëse:

 • djegur 10% me shume pjesëve të trupit;

 • djegin duar, këmbët ose fytyrë është më shumë se 1% të sipërfaqes së përgjithshme të trupit;

 • djeg normë të tillë që shtresat e thella të lëkurës të dëmtuara (tretë dhe më lart);

 • duke pasur simptomat e shokut dhimbje - takikardi, rënie të presionit të gjakut.


 • Paramedikeve, duke vlerësuar shkallën e kujdesit, të japë ndihmën e parë në vend dhe më shumë gjasa të rekomandojë shtrimin në spital. Por, çfarë nëse "të shpejtë" vonuar? Ndihma e parë për djegiet viktimat:

 • Hiq burimet e djegur. Nëse djegur rrobat për të shuar zjarrin me ujë ose shkumë. Nëse djegiet marra si rezultat i ekspozimit ndaj kimikateve, hiqni çdo substancave korrozive nga lëkura. Është e rëndësishme të mbani mend se ju nuk mund të del me të larë me ujë të pashuar dhe alumini komponimeve organike për shkak se ata janë të ndikuar nga uji shpërthim. Substanca të tilla më të mirë të parë të neutralizuar ose hequr me një leckë të thatë.

 • Best nën drejtimin e ftohtë vend të ujit djegie. Optimale ftohje - 15-20 minuta. Nëse prekur më shumë se 20% të pjesëve të trupit, të përfundojë viktimën në një të pastër, ngjyhet në ujë të ftohtë, fletë.

 • Mbroni djegur plagë nga infeksioni nga larja zgjidhje furatsillina.

 • Apliko një fashë drite garzë sterile. Ajo nuk ngjesh vendin e djegur.

 • Nëse gjymtyrët e djegur, është për të rregulluar vendin e djegiet, duke e vënë me kujdes gomave.

 • Për t'i dhënë viktimës ndonjë analgjezik ose antipiretik. Ata do të parandalojë zhvillimin e shokut të dhimbshëm dhe një rritje të mprehtë në temperatura.


 • Blisters djegiet duhet të merren me kujdes. Ndihma e parë nuk ka të bëjë me shkeljen e flluska integritetit. Hapjes dhe hequr lëngjet e tyre kalojnë në spital.
  Ndihma e parë për djegiet e syve
  Shpesh djeg sytë dhe qepallat që lidhen me djegie të fytyrës. Por nganjëherë djegiet mund të provokojë pikat goditur substanca kimike aktive apo shkëndijë.
  Në rastin e djeg termike e syve duhet:

 • Shpejt izoluar pacientin nga dritë e ndritshme.

 • Pikoj sytë dikaina 05% zgjidhje, lidocaine ose novokaina.

 • Kryerja anestezi të brendshme (drogës).

 • Sytë pikoj zgjidhje 30% e sulfatsil natriumi ose zgjidhje 2% e chloramphenicol.

 • Menjëherë të shkojnë në spital.


 • Nëse djegur kimike:

 • Shtupë pambuku të thatë të hequr mbetjet e substancave agresive.

 • Soft shtupë pambuku zhytur në një zgjidhje me bollëk sode buke, mbajnë larë sy për 20-25 minuta.


 • Pastaj ju bëni të njëjtën gjë si në djegie termike.
  Ndihma e parë për djegiet persona
  Kur është e nevojshme kujdes mjekësor personi ndërhyrje. Para ardhjes së autoambulancës duhet:


 • Zona e ftohtë djegur.

 • Procesi furatsillina djeg zgjidhje.

 • Prano analgjezik.


 • Ndihma e parë për djegiet gisht
  Burn gisht 1 st dhe shkallën 2 nd nuk kërkon shtrimin në spital. Në raste të tilla, ju duhet të ofrojë ndihmën e parë me djegie të lehta:

 • 15-20 min. të mbajë vendin e djegur nën ujë të ftohtë.

 • Lani prekur zgjidhje furatsillina lëkurës ose peroksid hidrogjeni.

 • Apliko lirshme fashë garzë sterile.


 • Si ndihmës së parë për djegie të rënda të ftohjes gisht kryhet nga ambalazhi gishtin e dëmtuar leckë steril ftohtë të lagur. Tjetra ju duhet të shihni një mjek.

  Duart djegë - ndihmës së parë
  Çdo duart Sting në nevojë për kujdes mjekësor, pasi fushën e lëndimit mund të bëjë një përqindje mjaft të madhe të zonës së trupit. Në raste të tilla, dhimbja mund të zhvillojnë simptomat e shokut. Pra, duhet menjëherë t'i japë viktimës ndonjë analgjezik. Gjithashtu prodhojnë ftohje djegur me ujë të ftohtë për 20 minuta. Në rast të djegieve kimike larje duhet të kryhet në 40 minuta.
  Ndihma e parë për djegiet e ezofagut
  Nëse gëlltitje e kimikateve gërryes mund të ndodhë djegur ezofag dhe fyt. Gjëja e parë që ju mund të bëni veten të plagosur - të marrë shumë ujë ose qumësht për të reduktuar përqendrimin e kimike. Pas një lëng promыvayuschey pritje të ngjarë ndodh vjella. Kështu, ka një shpelarese fillestar i ezofagut dhe stomakut. Më urgjentisht duhet të kontaktoni në spital. Painkillers nëse kujdes i tillë është administruar intravenoz. Gjithashtu kryejë larjen urgjente duke përdorur hetim.