Sigurimi i ndihmës së parë për goditje elektrike


Shtëpiake Mjedisit dhe mjedisi industriale përmban lloje të ndryshme të rreziqet e mundshme për njerëzit, duke përfshirë edhe vendin e veçantë të caktuar rrezikun e goditjes elektrike. Energjia elektrike është përdorur gjerësisht nga njeriu, dhe me kalimin e kohës dhe për shkak të arritjeve të shkencës dhe qëllimin e teknologjisë së energjisë elektrike është në rritje të vazhdueshme, dhe me të rritur rrezikun e personit pritës elektrike. Strehimi njeriu modern i mbushur pajisje të ndryshme dhe pajisje, kështu që pyetja se si trajtimi i parë të ndihmës nga shoku elektrik, shumë e rëndësishme sot.


Shoku elektrik, ndryshime patologjike në sistemin nervor, organet e brendshme dhe mbulon të jashtme, si dhe psikologjinë e njeriut të shkaktuara nga ndikimi i rrymës elektrike të quajtur эlektrotravmoy. Dëmtimi nga rryma mund të jenë të ndryshme dhe ato varen nga kalimin e saj nëpër trup dhe energjia është transformuar në shkarkimin. Ndikimi i rrymës në trupin e njeriut mund të ndryshojnë, goditje elektrike mund të shkaktojë dhimbje të lehtë, pa ndonjë ndryshim funksionale apo strukturore në indet dhe organet, por mund të shkaktojë djegie të rënda, deri në zhuritje ose djegia e pjesëve të caktuara të trupit që mund të shkaktojnë humbjen e vetëdijes vdekja. Sigurimi i ndihmës së para-mjekësore të parë për goditje elektrike është gjithashtu e vërtetë se në shumë raste ka një shans për të shpëtuar jetën dhe shëndetin e viktimës, në qoftë se koha për të marrë të gjitha masat e nevojshme.


Aktuale elektrike mund të ndikojë në njerëz direkt nga çdo pjesë elektrike me izolim të dëmtuara, izolimin lagur, por mund të "goditur" dhe përmes palës së tretë aksidentalisht ballafaquar artikuj. Tensionit të tanishëm të lartë është në gjendje për të goditur terren ose nëpërmjet ajrit ndonjëherë në një distancë të konsiderueshme, kjo ndodh në greminë dhe bie në tela me tension të lartë terren. Më të rrezikshme aktuale alternuara pranuar me një tension më lart 250 V, 01 një fuqi dhe frekuencë 50 Hz, megjithatë, nuk mund të them se një sasi më e vogël e tanishme nuk është kërcënuese për jetën, lëndimet fatale dhe serioze mund të merret nga një goditje të tillë. Shënim që në një masë të madhe efektet e tanishme elektrike varet nga gjendja e trupit, reaktivitet saj në kohën e aksidentit.


Sigurimi i ndihmës së para-mjekësore të parë në humbjen e njeriut të kryer një aktuale elektrike në rend.
1. Është e nevojshme për të eliminuar ndikimin mbi jetën apo shëndetin faktorëve të dëmshme dhe të rrezikshme për të e viktimës: të eliminuar efektin e tanishme elektrike për të shlyer veshje vosplamenyvshuyusya, të sjellë ujë, etj
2. Ajo është me të vlerësojë urgjentisht gjendjen e viktimës.
3. Është e nevojshme për të përcaktuar natyrën e viktimave njerëzore e traumave që krijon rrezik maksimal ndaj jetës së tij.

4. shpejt të bëjë një sekuencë e veprimeve që do të bëhen për të shpëtuar viktimën.
5. Ju duhet të plotësoni të gjitha masat e nevojshme për të shpëtuar jetën dhe shëndetin e viktimës, pas vlerësimit të tyre në mënyrë urgjente. Kjo mund të jetë për të rivendosur të marrë frymë, mundësisht me përdorimin e frymëmarrje artificiale, masazh kardiak të tërthortë për të rivendosur veprimtarinë kardiak, të ndaluar gjakderdhje, të ndihmojë fraktura, lidhurit, etj
6. Para ardhjes së kujdesit të aftë të nevojshme për të ruajtur funksionet themelore jetësore viktimë.

7. Transportimi viktimën në spital ose thërrisni një ambulancë.

Ofrimin e ndihmës para-mjekësore e parë në humbjen e rrezikut të njeriut do të varet nga gjendja e viktimës, kështu që të jenë të vetëdijshëm se ka shenja të para-përcaktuar shëndetin.
1. Është e nevojshme për të identifikuar vetëdijen e viktimës (mund të jetë i qartë, thyer ose mungojnë).
2. Është e nevojshme për të përcaktuar ngjyrën e lëkurës dhe mukozës (mund të jetë i zbehtë, kaltërosh, rozë).
3. Ne duhet të dëgjojmë frymëmarrje (kjo mund të jetë normale, të dëmtuar ose mungon).

4. Hetimi i pulsin karotide (kjo mund të përcaktohet mirë, i keq apo jo-ekzistente).
5. Është e nevojshme për të kontrolluar nxënësit e syrit (ato mund të jenë të ngushtuara, të zgjeruara).

Një person i cili jep ndihmën e parë, duhet të ketë një mënyrë ideale - të ketë disa aftësi në ndihmën e parë, brenda kohës minimale të nevojshme për të përcaktuar statusin e viktimës dhe të kuptoj se procedurën për dhënien e ndihmës. Në rastet kur viktima është pa ndjenja, ju duhet të ndjekin frymën e tij, kur gjuha bie, të përpiqet të shtyjë përpara nofulla të ulët. Në qoftë se pulsi është i dukshëm, por frymëmarrja konvulsive të rralla, ju duhet menjëherë të bëjë frymëmarrje artificiale. Nëse norma e zemrës, frymëmarrja nuk është, lëkurë cyanotic frymëmarrje artificiale duhet të shoqërohet me compressions gjoks.


Për pranim në mushkëritë e viktimës sasi të mjaftueshme të ajrit të nevojshme për të kryer artificiale frymëmarrje "sy për sy". Ky njeri është i vendosur direkt në një sipërfaqe të ngurta, i çliruar nga veshje të shtrënguar (këmishë zbërthyer, lidhin larguar) në gojë mund të jenë objekte të huaja, duke penguar në frymëmarrje (vjella, protezat, etj) duhet të fshihen. Çfarë vijon është më e hedhur kokën e viktimës, të heqë rrënjë tij gjuhën, duke çliruar rrugët e frymëmarrjes. Pas një frymë, buzët e tij duhet të përqafojë buzët e viktimës dhe nxjerr fuqishëm me përpjekjet vtalkivaya ajrit në mushkëri. Gjoks kështu duhet të ngrihet. Frymëmarrje artificiale për aq kohë sa viktima fillon të marrë frymë vetë.