Ndihma e parë në aksident rrugor


Në çdo vend, problemi i madh është aksidentet e trafikut (RTA), dhe Rusia është veçanërisht e rëndësishme, si çdo vit në aksidente me makinë vrarë mbi 30 mijë njerëz, 250 mijë.. Merre dëmtime të ndryshme, duke përfshirë edhe serioze. Njerëzit janë vrarë në aksidente rrugore dhe një shkaku kryesor i vdekshmërisë së lartë në aksidente as nuk kanë marrë lëndime dhe asistencë pahijshme ose mosveprimet dëshmitarë të aksidentit. Sipas statistikave, nga plagët e papajtueshme me jetën të vdesin në rrugë të prekur rreth 20%, për shkak të vonesave në ambulanca - rreth 10% e mosveprimit dhe ndihmës së gabuar të siguruara nga dëshmitarët okularë vdesin rreth 70% e njerëzve.


Nëse viktimat janë dhënë ndihmën e parë të drejtë të parë, numri i të vdekurve do të kishte qenë shumë më e vogël. Kjo është për të ardhur keq, por vdekja e viktimave në aksidentin është një rezultat jo edhe ashpërsia e lëndimeve dhe dëme, por për shkak të veprimeve të gabuara të të tjerëve. Në momente të tilla janë momente të çmuar dikujt jeta njerëzore si ndihmë të parë në një aksident - një çështje serioze, veçanërisht për shkak se çdo vit në rrugët e vendit tonë të bëhet makina më shumë dhe më shumë dhe më shumë. Gjatë trajnimit në një shkollë ngarje për ofrimin e ndihmës para-mjekësore të parë në një aksident të dhënë rëndësia e mjaftueshme, por shumica e studentëve nuk i kushtoj atyre vëmendje të mjaftueshme dhe në praktikë, në një ngjarje të vërtetë, shumë prej tyre nuk e di se çfarë të bëni dhe se si ju mund të ndihmoni viktimën.


Ofrimin e ndihmës para-mjekësore të parë në një aksident duhet të jetë stafi kujdes kryesor të mos dëmtojë viktimën. Keqmenaxhim, veprim i gabuar mund të përkeqësojnë situatën dhe të çojë në një DUD, pasoja të pariparueshme, kështu që ju duhet të dini disa rregulla të rëndësishme për implementimit të ndihmës së parë në rrugë.

1. Sigurohuni në sigurinë tuaj para se të fillonte për të ofruar ndihmën e parë. Në qoftë se ne neglizhojmë këtë rregull, numri i viktimave do të rritet nga dikush që u përpoq për të ndihmuar dhe kjo mund të ndodhë që do të ndihmojë është thjesht askush. Ju duhet të mendoni se me veprimet e tyre, të shkojë larg në një vend të sigurt dhe për të shkuar atje viktimën. Nëse ekziston rreziku i ndezjen e makinave, është e nevojshme për të lëvizur larg nga një distancë të sigurt.

2. Ajo butësisht tërheq viktimën nga automjeti, lëvizin atë, sepse ajo mund të jetë dëmtuar shtyllën kurrizore. Nëse ju tërheq apo të lëvizin viktimë gabimisht, ajo mund të çojë në vdekje.
3. Për të përcaktuar nivelin e vetëdijes së viktimës për ta pyesë. Në të njëjtën kohë ju duhet për të rregulluar kokën e tij, është e dëshirueshme për të imponuar një jakë qafës së mitrës, kontrolloni pulsin, frymëmarrje, reagim nxënësve në dritë.

Ofrimin e ndihmës para-mjekësore të parë në një aksident, nëse vdekja klinike e viktimës. Shenjat e vdekjes klinike është mungesa e rrahje zemre, frymëmarrje, humbje të vetëdijes, sytë të gjerë. Vdekje klinike në njerëz janë procese të vazhdueshme jetike në këtë periudhë ju ende mund të shpëtojë një person. Ringjalljen shpejt do të marrë, më shumë mundësi që viktima do të mbijetojë.

1. Është e nevojshme për të vënë viktimën në një hard sipërfaqe të sheshtë.
2. vënë një jastëk nën qafë të gjuhës nuk e zhytur.
3. Nëse nuk ka rrahje zemre dhe frymëmarrje të nevojshme për compressions gjoks dhe zbatuar frymëmarrje artificiale. Në qoftë se ndihma është një raporti njeri gjoks styskan dhe frymëzim thuhet të jetë 15 styskan 2 breaths nëse dy - 5 compressions një frymë. Ajrit lulëzim 1-2 sekonda, shtytje gjoks nevojë 4-5 cm (fëmijët 2-3 cm). Indirekte masazh zemra zgjat një rikthim të plotë të zemrës.


Si për të kuptuar se masat e reanimimit ishin efektive?
1. karotide arterie pulsation duket.
2. Nxënësit janë ngushtuar.
3. Lëkura bëhet rozë.
4. Viktima është frymë në mënyrë të pavarur.

Për dëmtimet viktima mund të jetë gjakderdhje, të dy brendshme dhe të jashtme. Shenjat e gjakderdhje të brendshme mund të bëhen zbehtë, djersitje të ftohtë, dobësia, humbja e vetëdijes. Është e nevojshme për të përfunduar viktimën në shpinë të tij, ngre këmbët e tij. Me gjakderdhje të jashtme:
1. venoz gjakderdhje (të errëta të gjakut, rrjedhë e vazhdueshme) - Nevoja për të imponuar një fashë të shtrënguar në një sipërfaqe të plagosur.

2. arterial gjakderdhje (të kuqe të gjakut të ndritshme, jet i fuqishëm që pulsates). Anije dëmtuar presion gishtat e tij, atëherë imponuar fashë e ngushtë, me gjakderdhje të vazhdueshme, kapëse për ndaljen e gjakut për 1 orë.
3. kapilare gjakderdhje (në lëkurë plagë). Imponojë fashë e ngushtë.

Ndihma e parë për thyerje në aksident.
Thyerje mund të jenë të hapura ose të mbyllura. Simptomat janë dhimbje të forta, gjë e shëmtuar, ënjtje në fraktura kockore të hapura mund të veprojë në lumen e plagë. Ju duhet të marrë masat e mëposhtme:

1. mpirë.
2. Procesi plagë.
3. Aplikoni autobusin.
Në asnjë rast nuk duhet të përpiqet patate të skuqura vpravyty kockave.

Ndihma e parë për djegiet e marra në një aksident.
Bërns janë të ndarë në 4 faza. Nëse lëkura është e kuqe, ka qenë flluska - një 1 ose 2 shkallë djeg, duhet të trajtohen sipërfaqen e prekur, aplikoni një fashë, është e mundur për një kohë për të vënë të ftohtë. Nëse pëlhura djeg disa zona djegur, lëngu i përgjakshëm është liruar - një 3 ose 4 djegie shkallë. Kjo duhet të fshehin pjesën e djegur trupin leckë steril të pastër për të dhënë viktimën shumë për të pirë.


Çdo shofer duhet të ketë në çantë tuaj makinë, e cila përmban çdo gjë të nevojshme për ndihmën e parë për viktimat e aksidenteve rrugore. Ju duhet të shqyrtojë përmbajtjen e saj dhe e di se kur dhe në cilat rrethana zbatohen një ose një tjetër mjet.