Roli i orës biologjike të njerëzve


Gjitha krijesat e gjalla, duke përfshirë edhe njeriun, duke jetuar për orën e brendshme biologjike që përcaktojnë kohën e gjumit dhe syçeltësi, por ndryshe nga bimët dhe kafshët, njerëzit mund të përshtaten me to.
Njeriu ka vënë re prej kohësh se kur ju të ndryshojë zonën orare në fluturim në disa zona, duke filluar ritmin biologjik i ndërrime të trupit dhe në ndryshimet e ndryshme njerëzore biologjike që ndodhin në trup, ai bëhet i bezdisshëm, ajo gjithmonë i fjetur, tensioni i gjakut hedhje dhe madje edhe flokët në kreu të bëhet me yndyrë.


Të gjitha këto fenomene varen lindin sepse ora biologjike në trupin e njeriut, dhe cikli ekzistuese ritmike, e cila ka qenë prej kohësh i njohur për njerëzit, por, megjithatë, ky proces është ende kuptohet dobët.
Shkencëtarët gjetën se sjellja e njeriut tregon praninë e orës mujore dhe ditore biologjike dhe ritmin circadian veçanërisht e dukshme kur ne kemi nevojë për gjumë dhe gjatë ditës, një person duhet të fle të paktën 8 orë.

Përveç kësaj, brenda 24 orëve mund të ndryshojnë nivelin e sheqerit në gjak, norma e zemrës, temperaturën e trupit, presionin e gjakut dhe faktorëve të tjerë.

Hulumtuesit gjetën se edhe tolerohet dhimbje në mënyra të ndryshme, në kohë të ndryshme të ditës, kështu që rritja e dhimbje tolerancës mesnatë dhe alkoolit shkatërruar në trup 2:00-02:00. Prandaj mund të konkludohet se efekti i alkoolit në mesditë ndikon në efikasitetin në këtë rast, rolin e orës biologjike të njerëzve të paçmuar.
Roli i orës biologjike mund të shqyrtojë shembullin e ciklit menstrual tek gratë, me shumë faktorë të ndryshimit në gratë, shteti në mënyrë të shqetësuar mendore, ai është në depresion, nuk është nervozizmi dhe nervozizëm papritur dhe përkeqësim gjendja e flokëve dhe lëkurës, dhe për për shkak të mbajtjes më të madhe të ujit, ka edemë.

Ndryshimi në orën biologjike kontrolluar mekanizmat e brendshëm, por jo ndryshimin e dritës dhe kohë të errët e ditës, në mënyrë që njerëzit më të mirë të përshtatur orën e tyre biologjike me ndryshimet në mjedis.

Megjithatë, ora biologjike ka një ndikim të madh në të gjitha ritmet e jetës, kështu që kur një person është i lindur, ai bie në gjumë dhe të zgjohet pa marrë parasysh ndryshimin e ditës dhe të natës ose sjelljen e njerëzve përreth. Mënyra më pas, me zhvillimin e trurit, rreth gjashtë javë të moshës në fëmijët e themeluar nga syçeltësi dhe gjumit investuar për një ditë.

Megjithatë, jo çdo person orën përditshme biologjike mbulon 24 orë në disa njerëz orën biologjike të shkojnë më të shpejtë dhe ata duhet të vazhdimisht të rregulluar të sync me orën e jashtme, të cilat jetojnë të gjithë njerëzit.
Njeriu, orë biologjike e të cilëve janë pak më të shpejtë, në mbrëmje fillon të ndjehen të fjetur, por zgjohet në mëngjes pa vështirësi në kohën e duhur dhe këta njerëz janë quajtur "larks".
Zakonisht ky lloj i njerëzve, infektues gjumë në mesditë për të kompensuar deficitin e akumuluar e gjumit, dhe në mbrëmje është gjithashtu duke u përpjekur për të qëndrojnë ende. Hulumtuesit gjetën se njerëzit me orë të tillë biologjike si "larks", zakonisht të fshehtë, i shqetësuar se njerëzit bien në fund dhe rritje vonë.

Kur njerëzit pas orën biologjike, ata mund të qëndrojnë zgjuar deri në mëngjes, për shkak të faktit se ora e brendshme sinjalizon nevojën për të tërhiqen për të fjetur çdo natë të gjithë fillojnë të vijnë më vonë dhe më vonë. Por këtu ata mund të merrni deri në mëngjes me vështirësi, kështu që ata duhet të jenë deri vonë në mëngjes në mënyrë që të mos dëmtojnë shëndetin.

Ora biologjike kanë një rol më të madh në të dy jetët e kafshëve, insekteve dhe njerëzve. Në kafshë, ajo është konfirmuar letargji, të tilla si mbart, si dhe migrimi në kullotat e tjera dhe bletët, për shembull, e di se kur do të zbulojë lule të caktuar dhe fluturojnë ato në të njëjtën kohë, ata gjithashtu mësojnë shpejt kur ata pleh vënë në formën e shurup sheqeri.

Njerëzit ruajtur orën biologjike povikmy si mujore dhe ditore, dhe në këtë mënyrë trupin e njeriut dhe punën e të gjitha organeve kohë vartës biologjike.
Kjo vakt, e cila vjen në një sinjal nga orën biologjike dhe trupi fillon të përgatitur për vakt ai qëndron lëng stomakut, dhe ndikon në tretje.
Në këtë drejtim duhet theksuar transferimit kohë zyyazykay dhe verë, këto përmirësime orë të kenë një ndikim negativ mbi njerëzit biologjikisht të ndjeshme, ato janë të vështira të tolerojë atë dhe ata mund të rritur presionin e gjakut, gjumë i trazuar, rritjen e sheqerit në gjak, të cilat ndikim negativ në shëndetin e tyre.

Përveç kësaj, luhatjet e tensionit të gjakut, natrium dhe kalium sekretim nga veshkat, ndryshim në temperaturën e trupit, e cila është reduktuar nga 1 shkallën relative me periudhën e ditës është i qeverisur nga ritmet biologjike.

Ka njerëz me aftësinë për të zgjoheni me saktësi të madhe, në çdo kohë, që i preu, edhe në qoftë se nuk ka sinjale të jashtëm të tilla si zhurma e automjeteve, birdsong, dritës dhe stimuj të tjerë të jashtëm.
Eksperimentet kanë treguar se ora trupi mund të ngrejë një person në një kohë të caktuar, dhe në qoftë se personi ende potrenuyetsya, rritjen Wake saktësinë.

Mjekët thonë se lindja dhe vdekja ndodh në mëngjes dhe për shkak të faktit se orë biologjike programuar trupin tonë në mënyrë që në mëngjes arritur relaksimin maksimal të të gjithë organizmit. Në këtë kohë ndjenja e mungesës së oksigjenit, të ftohtë dhe dhimbje pa majë, e cila jep mundësinë për të duruar dhimbjen e lindjes dhe të vdekjes.
Megjithatë, ju duhet të marrë në konsideratë rolin e orës biologjike në trupin tonë, e cila është thelbësore për ekzistencën tonë.