Përqindja mesatare e trupit yndyrë në burrat dhe gratë


Përqindja mesatare e trupit yndyrë në burrat dhe gratë, zakonisht rritet në bazë të moshës. Për shembull, një student (djem 20 vjet) përmban rreth 15% yndyrë në meshkuj 30-35 vjet 17%, dhe mosha mesatare e njeriut që drejton një mënyrë jetese i ulur, ka një mesatare prej 25% ose më shumë. Trupi gruaje prodhon estrogjenit hormon, për shkak të cilat përqindja e yndyrë se sa meshkujt, ende mbi 5 - 6 njësi.


Niveli mesatar i yndyrës në trup
Meshkuj Femra
Konkurruese 3-6% 9-12%


Shumë e ulët 10% 16%
Ulët 10-14% 16-20%
Mesatare 15-19% 21-25%
Mbi mesatare 20-25% 26-30%
Shumë i lartë 26-30% 31-40%

Kur të shqetësohen për rritjen e yndyrë?
Nivele të larta të trupit yndyrë për burrat dhe gratë përfshin rrezikun e sëmundjeve të shumta të rënda, duke përfshirë hipertension, diabet, osteoarthritis dhe madje edhe kancer. Kur ajo është konsideruar vlerë se përqindja e yndyrës lartë se normale? Për burrat jashtë vendit lejueshme është 25% yndyrë, trashje klinike - 30% për gratë, respektivisht, kufiri vjen në 30% yndyrë, me trashje klinike - 35%.


Cila është shuma minimale e yndyrë për një person i shëndoshë?
Natyrisht, numri i tyre nuk duhet të jetë zero, sepse dhjamin që akumulon brenda trupit të nevojshme për jetën e saj normale. Është e nevojshme për izolim, mbrojtjen, dhe për ruajtjen e energjisë. Fat nuk është vetëm në të gjitha organet e njeriut, por në nerva, gjëndra, dhe palca e eshtrave. Në gratë, ajo gjithashtu mbulon indet gjoks dhe mitrës. Shuma e kërkuar të yndyrës në trup është 7.8% e grave dhe 2.3% për meshkujt. Një përqindje më e vogël e yndyrë është edhe i rrezikshëm për shëndetin, veçanërisht për gratë. Zonjat që zvogëlojnë yndyrë në 10-13%, atëherë problemi mund të blihen me estrogjenit arsimit vjen crashing ciklit menstrual, e ndjekur nga abuzimi dhe funksionet riprodhuese. Mungesa e kockave loosens dhjamin, reduktimin dendësia e tyre, e cila rrit rrezikun e osteoporozës në pleqëri.


Si mund të përcaktojë përqindjen e yndyrës në trupin tuaj?
Hidrostatike (nënujore) peshon
Kjo matje është i bazuar në zbulimin e Arkimedit. Një njeri ulet në një karrige, ulur në ujë, atëherë numri i të zhvendosur vëllimit të ujit të llogaritur masës trupore, dhe duke përdorur formulat llogaritur nivelin e yndyrë. Kjo metodë është konsideruar si një standard në matjet, por rezultatet nuk janë gjithmonë të sakta. Formulat janë të dizajnuara për burrat japin gabime kur peshon të moshuarit dhe gratë me dendësi të ndryshme të muskujve dhe kockave indet (disa janë të dendura, në pakonsoliduar të tjera). Kjo metodë është i papërshtatshëm, kohë, i shtrenjtë dhe e përdorën atë kryesisht në institucione, spitale.


Ultratingull
Kjo metodë e matjes bëhet në pajisje, të ngjashme me atë që klasat janë të pajisura me ultratinguj konvencionale. Valët ultratinguj depërtojnë thellë nën lëkurë, të matur sasinë e yndyrës në shkallën e pajisjes shfaqen rezultatet përkatëse. Skanim është bërë në disa vende, atëherë të dhënat janë përpunuar, përmbledhur dhe të llogaritur rezultatin.

Rrezatimi infra të kuqe
Kjo metodë është zhvilluar bazuar në fenomenin fizik të thyerjes dritë. Pëlhura e dendësi të ndryshme reflektojnë dritën ndryshe. Për të kryer matjet në fusha të veçanta të trupit janë të montuar sensorë infra të kuqe miniaturë burime. Kompjuter përpunon të dhënat brenda sekonda rezultati është gati.


Sistem "Bod Nën"
Ky është zhvillimi i fundit kompjuter - studimi vjen e pajisur me një kabinet të veçantë mënyrën në të cilën sensorë regjistrojnë numrin e ajrit të zhvendosur, dhe në një moment ju nuk janë vetëm rezultat i depozitave yndyrë në trup, si dhe kockave, muskujve dhe ujë.

Metodat e matjes së rezistencës bioelectrical (BES)
Kjo metodë bazohet në përçueshmërisë elektrike të indeve të trupit. Fat në përbërjen fizike përmban një sasi e vogël e ujit është si pasojë e ulët përçueshëm, ndryshe nga indet e tjera. Kjo matje është kryer në mënyrë - duart dhe këmbët e bashkangjitur elektroda njeri, le të tanishëm elektrike të fuqisë së ulët (jo më shumë se gisht në bateri). Të dhënat janë të regjistruar, atëherë zëvendësohet në formulat që rrjedhin në bazë të gjinisë, moshës dhe lartësia, dhe llogaritur përqindjen e akumulimit yndyrë në trup. BES është e lehtë për t'u përdorur në shtëpi, ju duhet vetëm të blej peshore projektuar për këtë.


Matja e raportit të belit për hips
Kjo matje është në dispozicion të dy gratë dhe burrat. Merrni metër fleksibël rrobaqepësi, të matur perimetrin e belit vetëm mbi kërthizë. Pastaj vendin këmbët tuaja përveç me gjerësinë e 25 - 30 cm, të pushojnë barkun tuaj (në çdo rast tërheq) dhe të matur perimetrin e hips (vetëm pikën më të gjerë). Tani ndajnë vlerën e bel perimetër në vlerë perimetër hip. Rezultati normalisht nuk i kalon 08. Natyrisht, kjo metodë është e saktë, por në qoftë se ju mori pak më shumë kohë për të bërë ushtrime sportive. Më tej, në qoftë se raporti zvogëlohet, pra, sasia e yndyrës është reduktuar, dhe në qoftë se në të kundërtën, në rritje - yndyrë vazhdon të grumbulluar.


Matja e trashësisë skinfold
Kjo është gjithashtu një metodë shumë e thjeshtë. Këtu ju duhet kalyper - një mjet të ngjashme me caliper. Në gjoks, mbrapa, bark, hips për të "zaschipnut" caliper lëkurës dele dhe një shkallë për të matur trashësinë. Numrat që regjistruar i zëvendësuar në formulën dhe llogaritur përqindjen e yndyrës.