Sistemet e organeve të trupit të njeriut


Organet që kryejnë funksione të përbashkëta janë integruar në sistemin e organeve: kardiovaskulare, të frymëmarrjes, tretjes, nxjerrës, dhe të tjerët.
Sistemi i frymëmarrjes përmban zgavrën e hundës, nasopharynx, fyt, trake, bronke, mushkëritë. Shkëmbimin gaz - funksioni kryesor i sistemit të frymëmarrjes. Ajo siguron trupin tonë me oksigjen, duke çliruar atë nga dioksidit të karbonit të akumuluar.
Sistemi kardiovaskular është përgjegjëse për lëvizjen e gjakut në një sistem të mbyllur të enëve të gjakut. Ai përbëhet nga enët e gjakut dhe zemrën. Zemra shtyn gjakun nëpër enët (direkt në indet).


Sistemi limfatik i plotësimin sistemin kardiovaskular dhe nxit kthimin e proteinave fluide indeve dhe ushqyesve të tjera. Ai përbëhet nga nyjet limfatike dhe anijeve.
Organet e tretjes Sistemi përfshirë fyt, dhëmbët, gjuhën, gjëndrat e pështymës, ezofagut, stomakut, zorrët, mëlçisë, zorrët dhe pankreasit. Në sistemin e tretjes ushqimore është tokë, lagur, e ekspozuar në lëngje ndihmon tretjen e ushqimit.
Si rezultat i ndarjes së molekulave komplekse të ushqimit të prodhuar molekula të thjeshta të nevojshme nga ana e organizmit të njeriut. Ata janë zhytur dhe dorëzuar gjak në të gjitha qelizat e trupit të njeriut.

Sistemi urinar vepron si një heqjen finale e produkteve metabolike, duke përfshirë komponimet e azotit qe permban. Organet kryesore të traktit urinar - ureters, veshkat, fshikëzës, uretrës.
Sistemi riprodhues është përgjegjës për funksionin e riprodhimit. Ky sistem përfshin organet e jashtme dhe të brendshme seksi dhe gjëndra. Në burra, gjëndra seksuale quhet semennykami dhe gratë - vezoret. Ata formuan qelizat seksuale.
Sistemi endokrin përfshin gjëndrat endokrine (hipofizës, tiroide, adrenals). Ata prodhojnë substanca biologjikisht aktive dhe lirimin e tyre në gjak.

Sistemi imunitar përbëhet nga palca e eshtrave të kuq, shpretkë, thymus, nyjet limfatike. Kjo siguron ruajtjen e individualitetit biologjike dhe kimike mjedisin e brendshëm të vazhdueshëm.

Sistemi i kockave është e përfaqësuar nga një numër i madh formë të ndryshme, madhësi dhe projektimin e eshtra që janë pjesë e skeletit. Skeleti shërben si mbështetje, mbrojtje dhe lëvizje (me muskujt pjesëmarrje aktive).
Sistemit muskulor integron të gjitha muskujt skeletore, vepron si një sjellje mbështetje dhe lëvizjen e trupit në hapësirë.

Sistemi nervor i njeriut përbëhet nga një qendror (truri dhe palca kurrizore) dhe periferike (nerva dhe ganglia) departamentet. Ai rregullon dhe koordinon punën e të gjitha sistemeve, duke siguruar përshtatjen e saj për efektet mjedisore. Puna e saj siguron bazën për psikologjinë e njeriut dhe sjelljen e tij.
Sisteme shqisore (pamore, gustatory, auditory, nuhatjes) janë receptorët vыsokospetsyalyzyrovannыmy, në gjendje të perceptojnë ndikimin e stimujve dhe të transformuar energjinë e tyre në impulse elektrike.

Në lëvore cerebrale procesin impulset. Kështu, duke formuar një kuptim, trupi komunikon me mjedisin e jashtëm.