Fle Faza gjumë të shpejtë dhe të ngadalshëm


Të dashur miq, mos kini frikë të thonë se sot ju do të lexoni artikull shumë të dobishme dhe interesante. Nëse ju nuk e dini se çfarë faza e gjumit, fle shpejtë dhe të ngadalshëm, atëherë ju bëni për veten tuaj një hapje të vogël.
A ju ka ndodhur është se ju shkoi me vonesë dhe u ngritën herët, por ndjehen të lehtë dhe gëzim? Në anën tjetër, ju fjetur më shumë se zakonisht, por zgjoheni thyer dhe i vdekur? Duket se kjo nuk është e logjikshme! Pse ndodh kjo? Në artikullin e sotëm ju do të gjeni përgjigje për këtë pyetje.
Por më shumë në atë :) vonë për të filluar me, e tërë ëndrra është i ndarë në dy lloje krejtësisht të ndryshme - një gjumë dhe REM ngadalshëm gjumë. Nga ana tjetër, fle i ngadalshëm është i ndarë në katër faza. Ajo rezulton se të gjitha pesë fazat e gjumit ndryshon.
Gjumë i ngadalshëm

Faza 1
Ajo gjithashtu e quajti fazën e sy gjumë. Ajo karakterizohet nga të menduarit dhe përjeton problemet e hasura gjatë ditës. Brain inerci përpiqet për të zgjidhur problemet në të cilat ai ka punuar në një gjendje të syçeltësi. Një person mund të shihni imazhet që zbatojnë zgjidhje.

Në jetën time kanë qenë shpesh herë kur kam ra në gjumë, duke menduar mbi një detyrë. Ndonjëherë ka pasur aq shumë sa që unë u zgjova në minutën e 10 dhe mendonin se ai e kishte gjetur zgjidhjen. Megjithatë, unë nuk e mbani mend detajet, por vetëm mos harroni se përgjigja u gjet.

Faza 2
Nuk është një reduktim i mëtejshëm i aktivitetit të muskujve, norma e zemrës dhe frymëmarrjes poshtë ngadaltë. Truri gradualisht ndalesa të punës. Për këtë fazë është e karakterizuar nga breshëri të shkurtër të ndjeshmërisë auditory. Disa herë në minutë e një personi në një shtet ku është shumë e lehtë për të zgjoheni.
Faza 3
Nuk janë kalimtare. Dallimet në mes fazave të tretë dhe të katërt të gjumit është numri i luhatjet delta. Por këto detaje, ne nuk do të shkojnë.
Faza 4
Gjumë karakterizuar thellë. Kjo është më e rëndësishme, pasi që në këtë kohë truri merr pushim shumë të mirë dhe rivendosjen performancën e saj. Në fazën e katërt të gjumit është e vështirë për të zgjoheni personi. Rastet rozyazyka ëndërr apo përgjumur të ndodhë gjatë kësaj faze.


Dy fazat e para janë konsideruar sipërfaqe ngadaltë fle, dhe e dyta dy - të thellë. Gjumë i ngadalshëm quhet gjumë ortodokse apo jo-REM-gjumë.


Gjumë të shpejtë (REM-gjumë)

Kjo fazë quhet REM-fle (nga anglisht. Lëvizje të shpejta të syve, e cila do të thotë "lëvizjet e shpejta të syve"). Siç mund ta keni mendoi, për gjumit REM karakterizohet nga lëvizje të përshpejtuar të shikimet nën povikmy mbyllur - ky është ndryshimi i parë themelor nga gjumi ngadaltë.
Një tjetër ndryshim është se në fazën e REM fle truri nuk është pushimi, por në vend të aktivizohet. Gjithashtu ngre normën e zemrës, por muskujt e mëdhenj të relaksuar plotësisht.

Dhe më interesante është se në fazën e REM fle vazhdën e vështirë njeriu, edhe pse gjendja e tij më të afërt të gjendjes së zgjuar. Prandaj, gjumë REM është quajtur gjithashtu paradoksale.
Nuk është qëllimi i qartë i gjumit REM. Ka disa supozime në lidhje me këtë:
1. Nën gjumit REM truri prishet informacion mbi raftet.

2. Truri analizon uyazyka mjedis, i cili do të jetë trupi dhe prodhon një strategji e përshtatjes. Një konfirmim të tërthortë të kësaj pikëpamjeje është fakti se gjumit REM në foshnjat është 50% në të rriturit - 20-25% në të moshuarit - 15%.

Por nuk është një fakt që nuk shkakton polemika - në një ëndërr të shpejtë vijnë tek ne ëndrrat më të gjalla! Në fazat e tjera ëndërron gjithashtu i pranishëm, por ata janë të paqartë dhe ne kujtojmë ata shumë keq. Ata gjithashtu argumentojnë se ëndrra ju vetëm në qoftë se ju zgjoheni në fazën e gjumit REM mirë-mend.


Sekuenca e fazave të gjumitËndrra fillon me fazën 1, e cila zgjat rreth 10 minuta. Pastaj 2 njëpasnjëshme, 3 dhe fazat e 4. Pastaj në mënyrë të kundërt - 3, 2 dhe vjen në një fazë të gjumit REM. Së bashku ata formojnë një lak që përsëritet 4-5 herë për një natë.

Kjo ndryshon kohëzgjatjen e fazave të ndryshme nga cikli në cikël. Në ciklin e parë të gjumit REM mjaft e shkurtër, më shumë kohë është gjumë i ngadalshëm të thellë. Por në ciklin e fundit të gjumit thellë nuk mund të jetë. Zakonisht një cikël është 90-100 minuta.
Dhe tani pjesë e fun. Mënyra në të cilën fle fazën që ju të zgjoheni, shëndetin tuaj varet. Më të përshtatshme për zgjimin gjumë të thellë. Zgjohen nga një gjumë të thellë, ju do të ndjehen të zhytur plotësisht.
Ajo është e mirë për të zgjoheni pas gjumit REM, që është para fazës së parë apo të dytë. Zgjohen nga gjumi REM disi nuk është i rekomanduar.


Tani ju ndoshta keni një pyetje në lidhje me se si të bëjnë zgjoheni në fazën e saktë. Çështja është me të vërtetë interesante, sepse një nga nenet e ardhshme do të jenë të përkushtuar për këtë temë. Çfarë nuk do të humbasë atë, ju mund të regjistroheni në blog përditësimet.
"Deklaratat vetëm një mendje për këtë. Siç është përmendur tashmë, në fazën e gjumit të thellë dhe jo e vështirë për të zgjoheni personi. Prandaj, në qoftë se gjumi juaj është ndërprerë nga mënyrë të natyrshme dhe nuk e quajnë alarmin, atëherë ju do të mund të zgjoheni në fazën e saktë.

Tani pak lidhje me rëndësinë e gjumit të shpejtë dhe të ngadalshëm. Disa shkencëtarë thonë se REM fle - një relike të së kaluarës, edhe pse ai nuk ka nevojë për një njeri, si dhe shtojcën.
Në këtë deklaratë, faktet e mëposhtme (komentet e mia në italik):
Nëse të detyruar të kufizojë kohëzgjatjen e gjumit, kohëzgjatja e fazës së thellë gjumë praktikisht i pandryshuar, truri zvogëlon kryesisht kohëzgjatjen e gjumit REM.
Por kjo vetëm dëshmon se një gjumë i rëndë është më e rëndësishme se sa të shpejtë - jo më shumë!

Eksperimentet janë kryer kur njerëzit brenda dy javëve të privuar krejtësisht e gjumit REM. Në këtë gjendja shëndetësore nuk përkeqësohet.
Dy javë nuk është shumë, duke pasur parasysh se disa njerëz mund të jetojnë kaq gjatë pa gjumë.
Por shkencëtarë të tjerë kryer eksperimente mbi minjtë. Si rezultat, pas 40 ditë pa minjtë gjumit REM vdiq.
Çfarë jam unë duke bërë? Dhe fakti se procesi i gjumit - është pak dukuri studiuar. Shkencëtarët-somnoloham në të ardhmen duhet të gjejnë përgjigje për shumë mosmarrëveshje.


Por ne kemi nevojë për të marrë kujdesin e gjumit tuaj dhe të çojë një jetë të shëndetshme