Funksioni i sistemit vestibular në trupin e njeriut


Çfarë është sistemi vestibular? Sistemi vestibular është një pjesë integrale e veshit të brendshëm, ajo është një organ i veçantë për të njohur vendndodhjen e kokës dhe të trupit në hapësirë. Sistemi vestibular është një receptorët ndijor e aparatit vestibular.
Një numër i madh i qelizave të akumuluara ciliar në llojin e veshit të brendshëm vetëm formojnë një aparat vestibular. Në trurin e aparatit vestibular janë impulset për qëllime të veçanta janë transmetuar përgjatë degët e nervore përgjegjëse për dëgjim, të cilat varen jo vetëm në vendndodhjen e trupit, por edhe në përshpejtimin e trupit në hapësirë. Kur ju lëvizni trupin, membrana otolytovoy është zhvendosur në majë të qelizave receptor. Për ne është perceptimi që ne të udhëtuar në hapësirë. Gjithashtu njësi otolytovoy, e vendosur në veshin e brendshëm na ndihmon të ndjehen shtetin pushimi, me fjalë të tjera ndjenja mund të quhet statike. Në brushat me gojë endolymph janë përkasin aparatit ampullar. Sam mekanizëm receptor ampullar ka lokalizimin e saj në dëmtimit të dhëmbëve kupulya shishe. Kur lëvizje këndore dhe lëvizje rrotullimi procesi i brushave të lëvizshmërisë. Në kundërshtim me pesë mbaresa nervore receptor që janë aparati vestibular në trup është duke shkuar mbulim hapësinor që është e mundur.Funksioni i sistemit vestibular në trupin e njeriut është shumë e rëndësishme. Transferimi aparatin vestibular e pulses, duke përdorur degët vestibular e auditory nervore. Aparati vestibular bërthamë nervore të lidhura me berthamat nervore, të cilat janë në tru i vogël, si me grupe të fibrave nervore tretat palë e nerva kafkës dhe, në fakt, me qendrat e sistemit autonom nervor. Qendra gjithashtu më të larta kortikare që janë aparati vestibular me lokalizimin e saj në lobes parietal. Nëse ka stimulimi i receptorëve të aparatit vestibular, trupi i njeriut në çast ndjen disa ndryshime - një funksion të aparatit vestibular. Domethënë, ka një ndryshim të mprehtë në muskujt ton, i takon bust, qafën, krahët dhe këmbët. Trupi i njeriut është një përgjigje ndaj stimujve në mënyrë që të mbajë vendndodhjen e trupit dhe ekuilibrin e saj në hapësirë. Nëse acarim që vjen nga sistemi vestibular është shumë i fortë, trupi i njeriut zhvillon ashtuquajtura simptomë të veçantë të zë makina, e cila ndodh në sëmundje detare. Kjo duket e lehtë në fillim, marramendje pastaj të rënda; përzier dhe përfundimisht të vjella; whipped frymë; trupi ndjen tronditjen.


Megjithatë, pulses, shpesh vijnë në tru nga sistemi vestibular, mund të dobësojnë në mënyrë të konsiderueshme. Sipas manipulimit të vazhdueshëm, trupi i njeriut është në gjendje që të mësohen me to. Ka disa metoda të veçanta të aparatit të trajnimit, ata kanë përdorur për të përgatitur profesionistë të tilla si detarë, astronautët, pilotët, etj që është, për njerëzit që ndjehen forca speciale ngarkesën vestibular.

Sistemit vestibular, në pronësi shumë kafshë lehtë mund të ngatërrojë rezultuar kafshëve është thjesht humbur pozicionin e saj në hapësirë. Ju mund të rrotullohen, ndërsa kafsha, atëherë ajo do të ndjehen se toka shkon nga nën këmbët e tij. Që njeriu është i njëjtë. Mos harroni si një fëmijë kemi luajtur njerëzit e dehur? Së pari ne rozkruchuvalysya disa kohë në hapësirë, dhe pastaj ne kokë pe dhe ne nuk mund saktësisht të ecin. Sistemi i njeriut vestibular, e cila është në zero gravitetit, dmth në hapësirë ​​përfaqësuar vetëm nga një pikëpamje analyzer të. Sistemi Vestibular është gjithmonë bazuar në fushën vizuale.


Ka lloje të ndryshme të shkeljeve të aparatit vestibular në të cilën funksioni i saj nuk është zbatuar plotësisht. Në zemërim e tij, ka simptoma të tilla si i trullosur dhe e shfaqi direkt në gurgullimë mënyrë oscillatory sy. Kaotike prirje lëvizjet e syrit lind nga fakti se lëvizja ka endolymph në strukturën cipë labirint, kështu që nuk është një shkelje e mbaresa të caktuara receptorëve që drejtpërsëdrejti i përkasin aparatit vestibular, ato janë të lidhura direkt me tufa nervore, përkatësisht, palë e tretë e nerva kafkës, Ky proces provuar eksperimentalisht Ewald. Simptomat shoqëruese - një çrregullim lëvizje, djersitje e harlisur, njollë e trupit, sa ka humbur aftësinë për të balancuar, ai person nuk mund të qëndrojë në një këmbë. Këto simptome mund të ndodhë papritmas ose të vazhdueshme (në situata të ndërlikuara). Arsyet për manifestimin mprehtë e simptomave mund të jetë erë të ashpra, tingujt, edhe moti. Trupi i njeriut negativisht në çast përgjigjet stimujve të tilla.


Funksioni i sistemit vestibular mund të testohen me një të thjeshtë, të shpejtë dhe më i saktë. Qëndrojnë në dy këmbët, vuri duart në bel, vendosur në bërryla. Pastaj përkulem këmbën tjetër dhe atë të bashkëngjitni anën kështu që ajo ishte në frontin e këmbën tjetër (i cili koncentruar tërë peshën e trupit), krahason këmbë të përbashkët gju. Mbyllni sytë. Ju duhet të ndihmojë partnerin, ajo duhet të zbulojë kohë kronometër dhe masë sa sekonda ju do të qëndroni në këtë pozicion. Pas ndryshimit partnerin tuaj pozicion duhet të klikoni mbi butonin ndaluar stop-shikojnë. Për 8 vjet e këmbë normal kohor - 83 sec; për 9-108 sec; për 10-127 sekonda; 11-144 s; 12-155 sekonda; 13-69 sec; 14-177 sekonda; për 15-178 sekonda; mbi 15 vjet do të jetë hera normë 204 sekonda.

Nëse papritmas shifrat e tua janë dukshëm të ndryshme, atëherë ju duhet të angazhohen në ushtrime fizike.