Funksion i sistemit limfatik në trup


Si pjese e sistemit kardiovaskular, sistemit limfatik është e përfshirë në metabolizmin, pastron qelizave dhe indeve, si një kanal shtesë të sistemit venoz, punon me të në lidhje të ngushtë dhe ka karakteristika të ngjashme strukturore.
Në një pjesë të sistemit limfatik përfshin:
- Rruga Lymfoprovodyaschye (kanal, mbathje, anije);
- Places formimin e limfociteve (thymus, palcën e kockave, formimit limfoide, nyjet limfatike).

Prania e nyjeve limfatike dhe në fund periferike mbyllur sistemin e tubave që e dallon sistemin limfatik të sistemit venoz dhe shkakton ekzekutimin e detyrave të ndryshme.


Funksioni i sistemit limfatik në trup në vendin e parë është për të siguruar energji dhe ushqyesve materiale të të gjitha organeve dhe indeve, duke përfshirë heqjen e substancave toksike dhe metabolike. Detyra e sistemit në këtë rast jo vetëm në transportin, ajo vepron element fiziologjikisht aktive, jo duke e bërë kontribut të qartë dhe të pavarur ndaj shtetit dhe përbërjen e produkteve të transportuara. Të bësh imunitar, pengesë, funksioni përqendrimit, sistemi mund të ndikohet nga koagulimit, adresa, fibrinolysis (sistemi SAF), në mënyrë aktive duke ndikuar çfarë mund të menaxhuar lëvizjen e lëngjeve nga indet në limfatike dhe të gjakut dhe indeve.


Po aq e rëndësishme është funksioni këmbimit, në të cilën sistemi limfatik është i përfshirë në mënyrë aktive në metabolizmin e vitaminave, proteina, yndyra dhe elemente të tjera. Gjatë gjithë evolucioni i vertebrorëve vërejtur marrëdhënie sistemin limfatik të traktit digjestiv kur nyjet limfatike janë të përfshirë në metabolizmin dhe tretje. Përdorni çon yndyrë-dietë të pasur me hypertrophy e indeve limfatike, nyjet, bajamet, follicles zorrëve yndyrë bllokuar, rrit numrin e makrofagjeve lira. Agjërimi shkakton një rënie në sasinë e yndyrës në nyje dhe numri i limfociteve.


Në zhvillimin e antitrupave dhe proteina të tjera të gjakut në metabolizmin e tyre janë edhe nyjet limfatike të përfshirë. Në të ulët përshpejton lëvizjen e limfatike në enët limfatike, përqendrimin e rritjes së proteinave. Vendndodhja kapilarët limfatike në zonën ku filtrimit maksimale e lëngjeve dhe substancave - të ashtuquajturit rrjet zonë venuljarnom dashuria e capillaries që çon në përfshirjen e tyre në metabolizmin. Në kundërshtim me proceset metabolike në trup dhe kapilarët limfatike të pėrshkueshmėrisė, kullim është thyer këto struktura proteinike dhe ind lidhës, e cila shkakton një numër të sëmundjeve. Në raste të tilla nuk është një bllokim shkoi përtej elementeve vaskulare aktive të indit lidhor, bëhet lëvizja e çrregulluar e lëngjeve, elementet e gjakut bien në inde, dhe pas - capillaries limfatike.


Pothuajse të gjitha organet që përmbajnë limfatike, në fakt të kryer funksionin pengesë, e cila është aftësia për të kapur dhe neutralizuar substancave të huaj dhe grimcat që hyjnë në trup. Në sajë të strukturës së tyre të veçantë dhe aktivitetin e qelizave, shumica e baktereve të bllokuar në limfës, neutralizohet. Nyjet limfatike të veprojë si mbrojtësit kryesorë të organizmit. Ata neutralizuar bakteret drejt lirimit të tyre në gjak. Funksion pengues i sistemit limfatik, si një faktor jospecifik në mbrojtjen e trupit, vepron gjendje në të cilën reagim imun është formuar organin dhe trupin si një tërësi. Disa substanca të huaj të hyrë në nyjet limfatike të mbeten aty përgjithmonë (ushqime me vaj, torium, ngjyrë). Edhe njësitë larje direkte nuk janë në gjendje për të shpëtuar ata nga substancave të dëmshme. Nyjet limfatike - nuk është vetëm filtri mekanik por biologjike. Në rastet kur burimet e trupit nuk mund të përballen me microflora patogjen, funksion pengesë vepron si një faktor të pafavorshëm kur trupi përmban limfatike, është një rezervuar i rrezikut. Si rezultat, një numër të sëmundjeve të rënda, infeksionet nyjet tuberkulozit, brucelozës, grykët kronike dhe të tjerët.


Shtresë të vetme-shtresa e qelizave (endothelium) rreshtim sipërfaqen e brendshme të capillaries limfatike, ajo është e ndjeshme ndaj temperaturës, kimike dhe stresi mekanik, duke rezultuar në endothelium i përgjigjet një ndryshim në pėrshkueshmėrisė. Qelizat Plast aftë për të lipideve thithjes, grimcat proteina dhe substanca të tjera. Kjo pronë e rëndësishme e blerjeve të tyre synojnë viruset, bakteret, grimcave të huaja dhe jep lëngun thithje të pasur në toksina.
Në indet formuar limfocitet nyjeve limfatike, duke arritur në rrjedhën e limfatike, dhe pastaj përmes pasazhe që ata të hyjnë në gjak.


Limfocitet, si qelizat e gjakut, janë pjesë e sistemit imunitar. Funksioni i tyre është qarkullimi i gjakut dhe indeve për të mbrojtur imunitetin ndaj substancave dhe organizmave të huaja që depërtojnë në organet dhe indet. Kur numri i limfociteve në rritje të gjakut të vlerave kufi, ka Limfocitoza. Shkaqet e kësaj gjendje janë të tilla si infeksion mononukleoza dhe kollës së mirë, ose me origjinë infektive të sëmundjes - leukimi kronike lymphocytic.


Një i shquar rus biolog Shkencëtari Ilya Mechnikov gjetur se funksioni mbrojtës i të gjithë trupin në masë të madhe varet nga sistemi limfatik. Aktualisht, shkencëtarët zgjidhjen misteret e sistemit limfatik, të ndërtuar supozimin se ajo nuk është gjë tjetër veçse një sinonim për një sistem formal mbrojtës të trupit dhe qelizat e tij të veprojë si element kryesor. Lymfatolohyya zhvillohet me shpejtësi, duke hapur shtigje të reja në trajtimin e sëmundjeve më të rënda. Një nga parimet në terapi stimulim favor indet kullimit limfatike.