Funksioni i veshkave gjëndra në trup


Çdo person normalisht ka një palë gjëndra veshkave, të cilat përbëhen nga një substancë themelore - cerebrale dhe shell - shtresë cortical. Palcë dhe shtresa cortical e gjëndra veshkave histologjike të përbëra nga grupe të ndryshme të qelizave që kanë origjinë të ndryshme embrionale. Nga ky fakt përcaktohet nga funksioni shumëdimensional i veshkave gjëndra në trup.
Lëvore i gjendra veshkave rrjedh mesoderma, zë shumica e kancerit - 80% dhe çdo shtresë është e përfshirë në sintezën e hormoneve (kortikosteroide dhe steroid):


- Shtresa Klubochkovыy (zona e jashtme) - mineralocorticoids;
- Shtresa Tufts (zona e mesme) - glukokortikoide;
- Shtresa neto (zona e brendshme) - steroid seksi.
A të gjitha hormonet e listuara më sipër janë të formuar nga kolesteroli që është i pranishëm në gjak ose kur mbahen në qelizat e shtresës cortical.
Palca pëlhurë veshkave chromaffin ind quhet dhe është identike në эmbryonalnomu saj me origjinë nga sistemi nervor, kështu që ky lloj i qelizave të indeve të pranishëm në bagazhin simpatik, rrjet me diell dhe barkut nervore. Funksioni i indeve chromaffin kushtëzuar sintezë të catecholamines.


Ndikimi i hormoneve në proceset në trupin e njeriut
1. Mineralocorticoids. Përfaqësuesi kryesor i trupit të njeriut aldosteronit mineralocorticoid është. Para formuar aldosteronit pastër ai duhet të kalojë një shtet të ndërmjetëm - dezokortykosteron. Me pjesëmarrjen e angiotensines - Paldosteron përfshirë në RAAS (reninë-angiotensin sistemit aldosteronovaya) përgjegjës për rregullimin e hemodinamikën dhe metabolizmit-ujë kripë. Bilanci i rregullimit të ujit dhe metabolizmin kripë përcaktuar dy lloje të joneve të lira - Na + dhe K + që sposobstvuetpodderzhanyyu ekuilibër me ujë kripë në mes të mjedisit të brendshëm dhe të jashtëm të trupit. Me përmbajtje të lartë të aldosteronit në trup është një rritje në përqendrimin e Na + dhe K + reduktimit. Na + ka tendencë për të tërhequr një molekulë uji, si pasojë e të cilave mund të rrisë presionin e gjakut dhe të shkaktojë ënjtje. Ajo gjithashtu mund të prishin procesin e excitability miokardi dhe sistemit nervor. Në përputhje me rrethanat, duke reduktuar përmbajtjen e aldosteronit në gjak është fotografia absolute kundërta e rritjes në K gjakut +.


2. glukokortikoideve. Përfaqësuesit e glukokortikoideve kortizolit dhe corticosterone është. Sinteza e këtyre hormoneve në trup ndodh ritmin me efekt domino, pra prodhimi maksimal ndodh në minimum në mëngjes dhe në mbrëmje. Glukokortikoideve direkt ose indirekt ndikojnë në të gjitha proceset metabolike që ndodhin në trup. Ndikimi i drejtpërdrejtë mbi metabolizmin e karbohidrateve karakterizohet nga fakti se është rritur sintezën e glukozës (gluconeogenesis) duke rritur catabolism e proteinave dhe yndyra. Hormonet shfrytëzimin ulët glukozës duke ulur ndjeshmërinë e indeve ndaj insulinës (një hormon që ndihmon glukozë asimiluar). Për shkak të kësaj hormonet e pronës kanë një tjetër emër - kontrynsulyarnыe.


Përveç kësaj, glukokortikoide kanë më shumë numrin e pronave të:
- veprim protivoshokovoe. Në momentin e glukokortikoideve shokut të kontribuojë në një rritje të mprehtë ndjeshmëri ndaj catecholamines (epinephrine dhe norepinephrine), i cili siguron rregullimin e aktivitetit të zemrës dhe rrjedhjen e gjakut të organeve vitale. Përveç normalizimin e qarkullimit të gjakut se ata të rritur sintezën e qelizave të gjakut të kuqe (erythropoiesis) në palcën e eshtrave dhe në këtë mënyrë rrit volumin e gjakut.
- imun-rregullimin efekt. Në sasi të vogla glukokortikoide stimulojnë aktivitetin e qelizave ndihmëse T, të cilat janë përgjegjëse për njohjen e infeksionit dhe të nisë mekanizmat e mbrojtjes imunitar. Përqendrimet e larta të këtyre hormoneve jep efektin e kundërt. Duke vepruar në aktivitetin e T-suppressors dhe T glukokortikoideve vrasës janë duke kontribuar në përgjigje imune.

- veprimi anti-inflamator. Para së të gjitha glukokortikoideve pengojnë veprimin e substancave të ndryshme që promovojnë mekanizëm inflamacion. Ata gjithashtu normalizimin disa mekanizma me të cilat ndalimin e inflamacionit.
- Efekti antiallergic. Me stabilizimin e membranave qelizore direk, reduktimin sintezën e imunoglobulinave E, ndjeshmëri reduktuar indeve të serotonin dhe histamine, rrit ndjeshmërinë e të ndodh veprimit adrenalin.

3. hormoneve seksuale. Kjo kategori përfshin androgens - androstenedione, dehidroepiandrosteron dhe 11-beta-hydroksyandrostendyon. Vepron mbi trupin e njeriut, ato të çojë në ndryshimet e mëposhtme:

- stimulimi i sintezës së proteinave;
- kockëzim epiphyseal kërc pjesërisht;
- shkakton sjellje seksuale të grave dhe të karakteristikave sekondare seksuale në meshkuj.

Palca veshkave
Qelizat Hromatoffynnыe prodhuar catecholamines - adrenalin dhe noradrenaline. Funksioni adrenalin paraqitet si më poshtë:
- u rrit norma e zemrës, duke rritur excitability, kryerjen dhe tkurrshmërisë e muskulit të zemrës;
- të rritur metabolizmin e yndyrave dhe karbohidratet dhe, rrjedhimisht, rritje të ngrohjes;

- ngushtimi i enëve të gjakut të barkut dhe lëkurës;
- relaksim të stomakut, zorrët dhe muskujt e mitrës;
- bronkiektazise;
- stimulimi i reninë dhe si pasojë ndalimin e formimit të urinës;
- efekt stimulant në sistemin nervor.

Funksioni norepinephrine është demonstruar nga manifestimet e mëposhtme:
- ngushtimi i enëve periferike të gjakut dhe centralizimin e gjakut të organeve vitale;
- mydriasis;
- ulja e muskujve të mitrës;
- antylypolyz (frenimi i metabolizmit lipid);

- grumbullimi trombociteve.
Sinteza e hormonit ndikohet nga faktorë ekstreme në trupin e njeriut, dhe ajo ofron Color përshtatshme emocionale përcakton sjelljen e njeriut.