Atrofi - shkallë, shenjat e atrofi


Atrofi - reduktuar peshën dhe vëllimin e normalisht funksionimin e indeve të formuar plotësisht ose organ që është për shkak të reduktimit në madhësinë e qelizave me fikje e duhur ose ulur funksionimin e tyre të duhur. Ai vijon se atrofi organ apo ind ishin peshë mjaft normale dhe madhësisë, si dhe funksionin e mjaft normale. Megjithatë, jo çdo rënie trupi i parregullt duhet t'i atribuohet atrofi. Për shembull, duke reduktuar trup si rezultat i ndonjë shkelje të zhvillimit të saj - atë hypoplasia; Mungesa e plotë e autoritetit për shkak të shkeljeve gjatë Ontologjia - këtë agenesis; autoritet që ruan pamjen e hershme konceptimin - një aplazionit. Nëse pacienti është vërejtur në moszhvillimin e përgjithshëm të të gjitha organet dhe sistemet e trupit, mund të flasim për dwarfism. Atrofi ndarë në fiziologjike dhe patologjike (lokale dhe të përgjithshme)


Atrofi fiziologjik


Ky lloj i atrofi vërejtur tek njerëzit gjatë gjithë jetës së tij. Për shembull, pas lindjes së fëmijës dhe atrofi vërejtur obleteryrovanye arterie kërthizës dhe arterial kanal; në të moshuarit treguar gonads atrofi; të moshuarit - atrofi kërc intervertebral, kockat, etj Një opsion është atrofi atrofi fiziologjike senile, e cila është e komplikuar shpesh nga ishemi

Atrofi Patologjike


Ky lloj i atrofi zhvillon për shkak të të ardhurave të pamjaftueshme ndaj autoritetit apo trupit si një e tërë e ushqyesve të ndryshme, ose në çfarëdo shkelje të asimilimit të tyre në praninë e sëmundjeve të caktuara (sëmundje infektive, sëmundje CNS, kancerit të stomakut, etj).

Atrofi Patologjike ndarë në atrofi lokale dhe të përgjithshme dhe lokale nga ana mekanizmat dhe shkaqet e ndarë në:
- Atrofi Dysfunktsyonalnaya. Zhvillimi shkak të funksionit më të ulët të trupit (për shembull, në trajtimin e frakturave ngujuar eshtra skeletore dhe muskujt). Nga atrofi të muskujve skeletik çon pasiviteti fizik dhe pjesa tjetër krevat. Në rast të humbjes së fibrave muskulore, niveli i mëparshëm është restauruar nga hypertrophy e qelizave të mbetura të shëndetshme, e cila është mjaft e një proces i gjatë. Atrofi nga pasivitetit - atrofi optike që zhvillohet pas enucleation sytë në vazhdim. Atrofi e eshtra shpesh çon në osteoporozën me pasivitet dhe tregon një rënie në madhësinë e trabeculae

- Atrofi e presionit. Atrofi mund të shkaktojë ynkapsulyrovannaya madhe tumor beninje. Në rastin e aneurysm kockave mund të prodhojnë uzury presion. Në rast të vështirësisë rrjedhje të urinës, atrofi e presionit mund të ndodhë në veshkat. Në rast të vështirësisë rrjedhjes së lëngut cerebrospinal mund të zhvillojnë sëmundje të tilla të tmerrshme si hydrocephalus
- Atrofi shkak te ishemise. Zhvilluar për shkak të ngushtimit të arterieve që ushqejnë trupin. Oxygen uria çon në funksion të reduktuar të organeve dhe të zvogëluar volumin e qelizave. Veç kësaj, hipoksia shkakton zhvillimin e sklerozës multiple (p.sh. infarkt zhvillohet si rezultat arteriosklerozes progresive koronare) dhe përhapjes fibroblast

- Neyrotycheskaya atrofi (atrofi në denervation). Është shkaktuar nga çrregullime të ndryshme të sistemit të duhur të Autoritetit nervor dhe zhvillon për shkak të shkatërrimit të përçuesve nervore

- Atrofi që zhvillon nën ndikimin e ndryshme kimike dhe / ose faktorëve fizikë. Në rast të ekspozimit të rrezatimit, shprehu atrofi ndikon në organet gjenitale dhe palcën e eshtrave; tyouratsyl dhe jod kontribuar në shtypjen e gjëndrës tiroide; pamjaftueshmëri veshkave dhe atrofi e gjëndra veshkave lindin në rast të përdorimit të zgjatur të kortikosteroideve

- Atrofi që zhvillon për shkak të mungesës së hormoneve trofike (gjëndra seksuale, gjëndra veshkave, hipofizë)
Kur atrofi e autoritetit prekur lokale mund të ulet në madhësi si edhe rritja për shkak të përhapjes së komponentit stromal ose të lëngshme akumuluar në të. Me autoritetin e atrofi grimcuar do të trazuar pamjen në formë të qetë - rrudha trupit janë zbutur.
Gjithsej atrofi (kakeksia) fillimisht e karakterizuar nga zhdukja e yndyrë nga depot yndyrë, dhe pastaj në zhvillim atrofi të muskujve skeletik. Pastaj, që vuajnë nga organet e brendshme, zemrës dhe trurit. Në miokardit dhe mëlçisë frenuar procesin e atrofi. Arsyet për zhvillimin e cachexia përfshijnë: kancereve lodhje, mungesë të ushqyesve, cachexia cerebrale, endokrin cachexia dhe cachexia në sëmundjet kronike infektive (tuberkulozi, etj).

Pas instalimit ka shkaktuar shkaqet atrofi dhe uyazyka se të gjitha proceset sklerotike dhe atrophic nuk kanë marrë shumë larg, ndoshta edhe restaurimin e pjesshëm ose të plotë të funksionit dhe strukturës së organit të dëmtuar, por korrigjim të thellë atrofi nuk është i ekspozuar dhe është e pakthyeshme