Fat emboli


Rezultati i komplikimeve të lëndimeve të rënda që lidhen me thyerje e tuba dhe eshtrat e legenit, shpesh bëhet një emboli yndyrë. Gjithashtu, sëmundja shfaqet në shok anafilaktik apo kardiogjenik, pancreatitis, kirurgji dhe gjendjen e vdekjes klinike. Për të parandaluar pasojat e tmerrshme të duhet të dini se çfarë emboli yndyrë, dhe si për të parandaluar ndodhjen e saj.

Shfaqja e sindromës yndyrë emboliStatistikat Shëndeti paepur: yndyrë emboli shpesh viktimat janë të rinj. Por kjo nuk do të thotë se sëmundja mund të zhvillohet në gratë apo njerëz të moshave të tjera. Patogjeneza e sëmundjes studiuar të mjaftueshme, kështu që vetëm të shpjegojë pse ka emboli yndyrë, nuk është e mundur. Por ka një hipotezë që trauma në grimcat mikroskopike e yndyrës, të bashkuar në një mjaft të madh capillaries bllok emboli dhe enët e vogla të gjakut. Si rezultat i hidrolizës formuar acideve yndyrore mëvonshme dhe produkte të tjera agresive ndikojnë në sipërfaqen e brendshme të enëve të gjakut në organe.

Simptomet e emboli yndyrë


Në orët e hershme e frakturave shenjat e emboli yndyrë nuk është e dukshme, por pikat e naftës kanë filluar të grumbullohen në gjak. Një ose dy ditë, kur ka bllokim e capillaries numër i konsiderueshëm i mangësive në viktimës shfaqen hemoragji të vogla në gjoks e sipërme, qafë dhe sqetull. Shoqëruar nga sëmundje:

 • gulçim;

 • kollë e thatë;

 • takikardi;

 • del nga shtrati segmentuar enët e gjakut të syrit retinë.


 • Pacienti vërejtur cianozë, ethe dhe konfuzion mendor.
  Rezulton mpiksje yndyrore mund të jetë në gjumë, por nganjëherë me gjak merr në organet vitale. Në rezultat i gjetjes së një mpiksje gjaku në muskujt e zemrës është zhvillimi i dështimit akut të zemrës, të mushkërive - dështim të frymëmarrjes, të veshkave - dështimi i veshkave. Nëse ngjizur merr në tru ndikon goditje e njeriut. Në mënyrë të ngjashme diagnoza ndihmon gjakun të yndyrë metodën e zbulimit embolus (Garda).

  Trajtimi i emboli yndyrë


  Në shumë mënyra, efektiviteti i trajtimit të emboli yndyrë varet nga ndihma e duhur e parë për lëndime dhe transportin e shpejtë të viktimës. Me një emboli të vogël nuk kanë nevojë për trajtim të veçantë, si mori dhjamin gradualisht nga trupi në urinë ose absorbohet nga qelizat. Pacientët e tillë tregoi pushim të plotë dhe administrimin e nënlëkurës 30% etilik eter.
  Në emboli rënda yndyrë:

 • Një ventilim mekanik.

 • Përshkruesit që përshpejtojnë formacione yndyrë ndarjen dhe pengojnë thithjen e yndyrë në capillaries, anijeve:


 • glukokortikoide;

 • Lypostabyl

 • Pentoxifylline;

 • Kompalyn;

 • Essentiale dhe kështu me radhë.


 • Në disa raste kalojnë transfuzion të plazmës të freskët të ngrirë dhe fibrinolysin.

 • Ne gjithashtu rekomandojmë ushqyerit Enteral dhe parenterale, e pasur me acide amino, enzimat, vitamina.


 • Parandalimi yndyrë emboli


  Parandalimi yndyrë emboli është duke zhvilluar një operacion të shpejtë për thyerje (nuk përjashtohet amputim gjymtyrë). Në ditën e parë pacienti duhet të monitorohet nga afër, me të gjitha procedurat mjekësore duhet të bëhen me kujdes. Para transportimin pacienti imponuar zakonshëm ymmunobylyzyruyuschye. Kur një dëmtimi traumatik i trurit duhet të apelojnë për një neurolog sa më shpejt të jetë e mundur, si në këtë rast jashtëzakonisht e vështirë për të diagnostikuar emboli yndyrë.