Sëmundjet e sistemit musculoskeletal e njeriut


Osteoporozën është quajtur sëmundje të sistemit musculoskeletal e njeriut, ndikon në të gjitha kockat e skeletit, e karakterizuar nga një rënie në masë e kockave dhe është shoqëruar me një ulje në densitetit të kockave dhe forcën, rritjen e rrezikut të frakturave. Razrezhayuschayasya kockave bëhet poroze, kockat bëhen më të brishtë dhe të lehtë mund të shpërthejë. Manifestimi kryesor i osteoporozës është thyerje. Veçori e kësaj sëmundjeje është se thyerje të ndodhë edhe me trauma minimale ose edhe pa të. Po, fjalë për fjalë "nga blu" mund të jetë parakrah ndarë pas rënies nga lartësitë rritjen e vet apo thyerje e shtyllës kurrizore, kur heqjen e ngarkesave. Të bashkohet me radhët e viktimave të osteoporozën, secili duhet të dinë se sa e rrezikshme kjo sëmundje janë rreziqet kryesore të zhvillimit dhe si për të parandaluar atë.


Kush vuan osteoporozën?
Në osteoporozën vuan 30% e femrave dhe 25% e njerëzve më të vjetër se 50 vjet. Në grupin e rrezikut potencial të frakturave osteoporotic është 24% (34 milionë). Banorët.
Ekspertët thonë se dy faktorët kryesorë për osteoporozën - menaxhuar dhe unmanaged. Unmanaged janë:
- që i përkasin seksit femër;
- mosha mbi 65 vjeç;
- herët (para 45 vitesh) menopauza;
- kryer më parë thyerje;
- gjatë (mbi 3 muaj) glukokortikoide marrin;

- disa sëmundje endokrine (si diabeti tip I), etj


Faktorët e kontrolluara përfshijnë arsyet që njerëzit janë në gjendje të ndryshojnë veten për të zvogëluar rrezikun e osteoporozës:
- pirja e duhanit;
- dietë paekuilibruar me një mungesë të fortë kalciumit;
- mungesa e ushtrimit - mungesa e lëvizjes;
- pesha e pamjaftueshme e trupit dhe të tjerët.

Implikimet
Pasojat më të rënda e osteoporozës është thyerje. Më të zakonshme janë llojet e mëposhtme të lëndimeve të rënda dhe të dhimbshme:

thyerje e rreze (ka një rënie në krah të shtrirë);
frakturë ngjeshja e shpinë (si pasojë e rënies nga lartësia, etj);
frakturë hip - më serioze në pasojat e saj. Në vitin e parë pas thyerje dhe pasojat e saj në një numër të qyteteve në Rusi vret 45-52%, dhe 32% e atyre që arritën të shpëtuar jetën mbesin përgjithmonë qëndron në shtrat. Vetëm 15% mund të shkoj jashtë dhe vetëm 9% kthim për një jetese aktive. Sipas mjekëve, deri në vitin 2050 numri i njerëzve në botën e thyerje hip mund të rritet me 310%, dhe në mesin e grave - me 240%.


Si kohë për të njohur osteoporozën?
Për të diagnostikuar osteoporozën densitometry ka një studim të veçantë - studimin e densitetit mineral kockave. Ju duhet ta dini se vlera normale shifër Dendësia pëlhurë mineral është më e lartë - 1. Si figura më poshtë -25 osteoporozën është diagnostikuar; Vlera në varg në mes -1-25 tregojnë gjendjen predosteoporotycheskoe - osteopenyyu.
Çdokush që ka vuajtur ndonjëherë një frakturë në jetë dhe gratë pas 50 vjetësh duhet t'i nënshtrohen densitometry rekomandohet çdo 1-2 vjet. Kjo do të lejojë për të diagnostikuar osteoporozën në një fazë të hershme, kur situata mund të rregullohen duke përdorur drogë të veçanta.


A mund të parandaluar sëmundje?
Ashtu si me çdo sëmundje, osteoporozën është më e lehtë për të parandaluar se sa për shërim. Megjithatë, ndryshe nga shumë sëmundje të tjera, osteoporozën nuk mund të shërohet. Prandaj, roli i parandalimit në këtë rast, rrit shumë herë.
Për të parandaluar osteoporozën është për të formuar një skelet të fortë, parandalimin apo ngadalësuar humbjen e eshtrave dhe, më e rëndësishmja, të parandaluar thyerje.

Masa kryesore parandaluese për të parandaluar osteoporozën është një dietë të ekuilibruar që siguron furnizimin e kalciumit në trup. Ju duhet të konsumojnë rregullisht qumësht, djathë, djathë e vështirë, peshk dhe ushqime të tjera që përmbajnë kalcium. Megjithatë, për të marrë sasinë e kërkuar të kalciumit nga ushqimi është e vështirë. Ne nuk jemi duke folur vetëm për mënyrën se si për të "ngrënë" një numër të mineraleve, por fakti që ai zasvoyivsya trupin. Dhe kjo është shpesh një problem. Mjafton të themi se një nga shkaqet e zakonshme e osteoporozën postmenopausal është përçarje e sistemit endokrin, në veçanti - gjëndra parathyroid, e cila pengon thithjen normale dhe humbjen e trupit mineral.


Prandaj, për kompensim të plotë trupi ka nevojë për kalcium shpesh mjekët rekomandojnë plotësim i kalciumit, ai përmban formën tretshëm. Kështu, tableta Kalciumi-Sandoz Forte për pije të ofrojë trupit një kombinim të veçantë të kripërave organike të kalciumit, citrat dhe laktohlyukonata që siguron thithjen e mirë nga trupi i këtij minerali jetike.
Përveç kësaj, është e rëndësishme për të mbajtur trupin në formë, të mbajtur fizikisht aktiv. Për të zvogëluar rrezikun e thyerje të ndihmojë stërvitje të rregullt për 30-40 minuta 3-4 herë në javë.