Shëndeti eshtra njerëzore dhe qafën


Qafa formojnë një numër të madh të eshtrave, indet e buta (muskujt, enët e gjakut dhe organet e brendshme, kështu që me të drejtë mund të quhet një rajon anatomike anën e qafës nga buzë e poshtme të klavikul të kufizuar, pas -. Në buzë të muskujve trapezius Varësisht nga nenet më. Ora - shëndetin e kockave qafë dhe të drejtat.
Në rajonin anatomike, e quajti një hryaschevydnyy shëndetshme qafë gjithashtu përfshin fjalim, i cili është quajtur gjerësisht mollë e Adamit apo "mollë adayazykam." Syri i tij lakuriq mund të shihet në burra dhe gra të mbuluara me ind yndyror. Sipas legjendës, ishte mollë e Adamit, mollë kur Adami ia zunë frymën, duke u përpjekur për frutin e ndaluar. Në fakt, kjo kërc mbrojtjen e litarët vokale nga dëmtimi dhe mund edhe të ndryshojë katran e zërit. Është e mjaftueshme për të vënë dorën në fyt dhe pysnuty. Kjo zvarriten shëndetshëm deri mollë Adamit, dhe në qoftë se me zë të lartë "rыknut" - bien poshtë. Në mënyrë tipike, qafa ka formën e një cilindër, në varësi të moshës, kushtetutën, seksi dhe gjendjen e indin nënlëkuror. Qafën rinj femra me elastike, lëkurë të butë tërhequr gjithmonë admiruar shikimet. Ndoshta për shkak të pafuqisë së dukshme të fletë e hollë, fort i përshtatshëm të gjitha shfaqjet dhe dimples.Siç e dimë, qafë të shëndetshëm është shumë i lëvizshëm, por duke e lejuar atë për të kryer lëvizje rrethore, kthehet, tilts dhe "bends" të tjera? Përgjigja - rruaza e parë dhe të dytë i qafës së mitrës dhe e eshtra (Atlanta dhe akses). Shpinë qafës së mitrës përbëhet nga shtatë rruaza që janë të lidhura dhe përforcuar njëri-tjetrin për të formuar shpinë. Së pari - Atlanta - jo trupi përbëhet nga përparme dhe pasme kllapa, të cilat janë të lidhura me trashje anësore kockave. Me dytë qafës së mitrës rruazë dhe kockave njeri - aksesu, qafë mund të ndërrohen. Ajo ka dal para lart dhe hyn vrimë vertebral Atlanta. Pirun proceset spinous e rruaza të qafës së mitrës të konsiderueshme akti i fundit dhe Preket fëmija nën lëkurë. Rruaza të tjera nuk janë të ndryshme. Të gjitha shtatë rrota Bashkuara - ind lidhës rreshtim rrumbullakët, të veprojë si balestrat. Gjithashtu, nyjet në mes rruaza është e ngjashme në strukturë me gju dhe bërryl. Shpinë qafës së mitrës ka performancë fiziologjik lart - "lordosis".


Larg nga proceset tërthor e rruaza, ata janë arterie vertebrale. Nuk është çudi që ata thonë se qafa - një nga pjesët më të rrezikuara të trupit, sepse këto arteriet furnizimit gjakut dhe ushqyesve të rrjedhin trurit, tru i vogël dhe lëvore lob zverku (rajon përgjegjës për frymë, duke parë, dëgjuar dhe bilanci) . Në indin nënlëkuror janë venat sipërfaqësore - qafës mëparshëm dhe të jashtme, të cilat janë të vendosura përgjatë nyjet limfatike. Përveç kësaj, në qafë janë zverku i vogël, veshi i madh, nervore tërthor e qafës dhe nerva supraclavicular.


Hit të drejtpërdrejtë ose përtej lëvizjes flexor / zgjatues i rruaza të qafës së mitrës në njerëzit (e ashtuquajtura "dëmtimi goditje kamzhiku"). Kjo mund të shkaktojë: automjetin mprehtë frenimit, aksidentet e makinave ose zhyten nga ura, shkëmbinj, skelë të lartë. Kjo zakonisht fatale. Ndryshimet degjenerative për shkak të çrregullimeve metabolike (osteokondroza). Problemet e ujit mineral dhe metabolizmit që ndodhin me moshën. Kjo rruaza njerëzore bëhet e thatë, fort ulen mbi njëri-tjetrin, me makinë në mes tyre të hollë, dendësia ul dhe rrit sensibilitet të traumave. Në njerëz ajo është quajtur "një akumulimin e kripërave." Faktorët e rrezikut - diabeti, jetese i ulur. Musculo-tonik sindromi refleks (sindromi i lodhjes muskulore). Kur një person drejton një mënyrë jetese i ulur, tonin e muskujve bëhet i pamjaftueshëm për të mbajtur skelet dhe gjatë ushtrimit ka dhimbje. Njerëzit ankohen për dhimbje në shpinë, por problemi i vërtetë në muskuj pastërvitur.