Polydactyly - shkaqet, trajtim, kirurgji


Polydactyly - kjo anomali anatomike, e karakterizuar ndryshim lindur e gishtave të këmbës apo këmbën. Kjo sëmundje ka një origjinë të dyfishtë. Në gishtat e parë rasti ndarjen përgjatë mikrobet e tyre atje, dhe e dyta - ka bazat apo atavizëm.
Zhvillimi i gozhdë dyfishtë shtojca lëkurës trupë apo gishtat e vogla konsiderohet gjithashtu polydaktylyey. Shumë shpesh forma lindura ndodh në shestypalosty në një gjymtyrë. Gishti shtesë të vendosura kryesisht brenda ose jashtë buzë të këmbës apo të dorës. Në mënyrë tipike, gishtat tilla shtesë zhvilluar plotësisht.
Arsyet Polydactyly


Faktor i trashëguar, siç doli, një nga shkaqet kryesore të këtij defekti. Disa familje gjetur formën polydaktylyy familjes që është transmetuar në një model autosomal dominuese e trashëgimisë, por mund të jetë penetrance paplotë. Kjo është kur një kromozom vendosur gjen mnoholaposty është i pranishëm ose babai, ose nëna, megjithëse ata mbeten të përkryer të shëndetshme nga pamja e tyre. Ajo yyazytsirnist të paturit e një fëmijë me aftësi të kufizuara fizike prindërit tilla afrohet 50%.

Nëse gjatë shtatzënisë ndikimi fetusi i ndonji substancave toksike (për shembull, duke marrë disa barna që kanë veprim teratogjenik që është në gjendje të pengojnë formimin e indeve ose organeve), polydactyly mund të ndodhin gjatë zhvillimit të fetusit, kështu që të jetë i lindur. Ky veprim i toksinave të çon në një vonesë vdekja e programuar e një lloji të qelizave dhe prodhimin e të tjerëve. Në këtë rast, polydaktylyy formuar më shumë gishta.
Përveç kësaj, edukimi mund të ndikojë adhesions polydaktylyy brenda membranën që rrethon fetusin dhe çon në zhvillimin e pasaktë.

Shumë anomalitë kromozomale komplekse (sindromi Patau) dhe sindromave gjenetike (Meçkel, Lawrence dhe të tjerët) kanë të gjitha tiparet polydaktylyy. Në praktikë mjekësore që numëron gati 120 sindroma që janë të shoqëruara nga kjo sëmundje.
Ne nuk kemi konstatuar ende shkaqet e polydaktylyy izoluar. Gjenetistët besojnë se kjo anomali kongjenitale formuar në 5-8 javë të shtatzënisë, e cila karakterizohet me rritjen e numrit të qelizave të mesoderma.


Polydactyly në fëmijët


Pasi në spital pas lindjes, porsalindur duhet të inspektojë pediatrin. Nëse fëmija ka lindur me aftësi të kufizuara si polydaktylyy, mjeku menjëherë pa shumë vështirësi të jetë në gjendje për të diagnostikuar atë. Por, në rastet kur është e nevojshme për të përcaktuar vendin nga i cili niset gishtin shtesë ose të dalluar atë nga appendage në formën e lëkurës, atëherë përdorni X-ray metodë e hetimit.

Fëmijët parë polydactyly në tri lloje, në varësi të lokalizimit gisht shtesë.
Ky polydactyly si postaksyalnaya, karakterizuar në atë që është në gjashtë gishtit gishtit të vogël, ndërsa polydaktylyy preaksyalnoy - para tij. Në rast se gisht shtesë zhvilluar mirë dhe të lidhur me kockave pestë metacarpal, polydactyly është i trashëguar. Në patologji të lindura në gishtin e kësaj fëmije të pazhvilluar, është rezultat i lëkurës dhe ka vetëm një ose dy falangave.

Një nga defektet e lindjes më të zakonshme në fëmijë kanë polydactyly e këmbë. Në këtë rast zhvillon patologji, e cila rezultoi në një numër në rritje të gishtave, falangës ose kockat metatarsal. Me defekte të tilla rezultojnë në deformim e eshtra, nyje, tendons dhe ligaments, e cila karakterizohet nga segmentet e prekura. Sidomos ajo përparon gjatë rritjes së fëmijës, i cili mund të rezultojë në komplikacione të trajtimit të tij dhe rehabilitimit të mëvonshëm.
Defektet këmbë si ndryshimet anatomike dhe funksionale të ndikojë negativisht në psikologjinë e fëmijës, ai zhvillon kompleks inferioriteti, ka një nevojë për të veshin këpucë ortopedike dhe kufizojnë veten për zhvillimin fizik.Trajtimi Polydactyly


Për trajtim polydaktylyy kirurgji përshtatshme vetëm. Në thelb të bëjë, duke ndjekur vetëm eliminimin e arsyeve psikologjike, por edhe për shkak të shqetësimit fizik të fëmijës.
Në disa raste, gishtat shtesë në dorë ose këmbë mund të tregojë praninë e disa sëmundje të tjera serioze. Prandaj, ju mund të kenë nevojë ekzaminim shtesë e fëmijës para operacionit.
Detyra kryesore e kirurg nuk është vetëm heqja e defektit, por edhe të krijojë paraqitjen estetike të dorës ose të këmbës, si dhe funksionimin e tyre të duhur.

Trajtimi kirurgjik i, për shembull, këmbë polydaktylyy, mjekët këmbëngulin sjelljen në një moshë të re. Sepse këtë kohë këmbë e fëmijës ka urtësi të mirë dhe kjo mund të remodelyrovat pa komplikime. Dhe gjithashtu rifilloi shumë shpejt procesin e qarkullimit dhe të gjitha funksionet e sistemit neuromuskular. Për shkak se kirurgët të rekomandojë heqjen gisht-bazat menjëherë, muaji i parë i jetës.

Zgjedhja e një taktikë apo metodë e operacionit, është e rëndësishme që të kalojnë studimet shtesë të veçanta. Për të gjitha llojet polydaktylyy duhet të mbetet ekzaminim radiografike, e cila ju lejon për të përcaktuar ndryshimet karakter në eshtra, opsione të ndryshme lidhje "gisht i gjashtë, apo një e falangës kryesore e një gisht. Sigurisht, ju gjithashtu nevojë për të shqyrtuar qarkullimin periferik.

Para se të metodave hulumtuese të veçanta (renography, capillaroscopy, etj) përdoret në mënyrë normale, e cila është shqiptimin e fashë për ndaljen e gjakut në bazën udalyayuschehosya gisht. Nëse një zbehje gisht primar, dhe ajo zhduket shpejt, ekziston rreziku për shkelje të qarkullimit pas heqjes gishtin shtesë. Kjo tregon se në mes gishtat kryesore dhe plotësuese janë enët e gjakut të zakonshme. Por në qoftë se e gjithë kjo është marrë parasysh në anketat, rezultati është pothuajse gjithmonë polydaktylyy favorshme.

Është e rëndësishme që operacioni është bërë në kohë. Kjo, nga ana tjetër, do të lejojë që fëmija të zhvillojë normalisht të gjitha aftësitë dhe të zhvillojnë aftësitë motorike.


Operacioni Polydactyly


Zgjedhja e trajtimit polydaktylyy kirurgjikale bazuar në disa pika: defekteve të lindura të këmbës apo të dorës, mosha e pacientit, dhe ndryshime të caktuara patologjike në gishta apo kockat metatarsal që shoqërojnë polydaktylyy.
Forma të sofistikuara e transaksioneve jo vetëm që do të thotë hiqni segment shtesë, por edhe të rindërtimit, si dhe restaurimi i kockave-pjezë-kyçeve dhe kockat muskulare metatarsal.

Kids këto lloje të transaksioneve të rekomandojë për të shpenzuar deri në një vit, derisa ajo do të llojit planin e mesme. Dhe si proceset ndryshojnë dhe janë fëmijët më të përshtatshme reabilitatsiy të vjetër.
Operacionet janë të ndarë në metodat polydaktylyy këmbë të tilla si heqjen e gishtërinjve në departamentin qendror të buzë e brendshme dhe të jashtme. Në rastin e parë, gishtat pazhvilluara janë hequr në qoftë se ata marrin pozicionin e gabuar anatomike.
Polydactyly e këmbë buzë e jashtme dhe të brendshme të ekspozuar ndaj heqje kirurgjikale dhe heqjen e rrezeve të dytë dhe të shtatë në këmbë, kur ajo është një fuqi e tretë në formë zgjatje edge dhe më të kockave në formë pyke.

Për të kryer operacione të tilla nuk kanë nevojë për trajnim të veçantë. Ajo është përshkruar zakonisht një herë të gjitha ekzaminimet dhe testet e dorëzuara. Për mjetin e mëparshme terapi në raste shumë të rralla, vetëm dëshminë e mjekut. Nga vetë, operacioni nuk është konsideruar e rrezikshme, por ka disa vështirësi. Të vjetër të pacientit, periudha postoperative më të komplikuara dhe kirurgjia,. Por më së shumti si rezultat i manipulimeve të tilla të favorshme.
Përveç kësaj, të gjithë pacientët me polydaktylyey i cili bëri një operacion të tillë duhet të jetë nën mbikëqyrje mjekësore mjekët. Kjo është veçanërisht e vërtetë për fëmijët, të cilët vazhdon zhvillimin dhe rritjen e organizmit. Ky ekzaminim klinik duhet të zgjasë deri në përfundimin e rritjes së fëmijës.

Të gjithë operacioni për polydaktylyy kryhen në spitale të specializuara trauma me mjekë të kualifikuar të cilët kanë njohuri teorike dhe praktike në fushën e kirurgjisë.