Shoku traumatik


Një nga kushtet vdekjeprurëse të trupit të njeriut që kërkojnë marrjen e masave urgjente të ketë goditje traumatike. Mendoni se çfarë një shoku traumatike, dhe se ndihma emergjente duhet të pajisen me urdhër.

Përkufizimi dhe shkaqet e shoku traumatikTraumatik shoku - një sindromë e cila është një gjendje e rëndë patologjike që është kërcënuese për jetën. Ajo lind si pasojë e lëndimeve të rënda të pjesëve të ndryshme të trupit dhe organe:

 • thyerje e pelvisit;

 • dëmtimi traumatik i trurit;

 • Plagët e rënda me armë zjarri;

 • kujdes i madh;

 • dëmtim të organeve të brendshme për shkak të traumave të barkut;

 • Humbja e rëndë e gjakut;

 • kirurgji dhe kështu me radhë. d.


 • Faktorët që çojnë në zhvillimin e shokut traumatik dhe rritja e saj për të janë:

 • overcooling ose mbinxehje;

 • dehje;

 • lodhje;

 • uria.


 • Mekanizmi i shokut traumatik


  Faktorët kryesorë të shokut traumatik janë:

 • humbje masive të gjakut;

 • Sindromi dhimbje;

 • përçarje e organeve vitale;

 • stresi mendor të shkaktuara nga trauma.


 • Humbje e shpejtë dhe masiv të gjakut, dhe plazmopoterya, duke çuar në një rënie të mprehtë në vëllimin e gjakut. Si rezultat i presionit të reduktuar të gjakut, ndërpreu procesin e ofrimit të oksigjenit dhe ushqyesve në indet, hipoksi indeve zhvillon.
  Si pasojë, ka një akumulim i substancave toksike në indet, zhvillon acidozës metabolike. Mungesa e glukozës dhe ushqyesve të tjera të çon në rritjen e yndyrë kalbet dhe proteina katabolizmin.

  Truri është duke u sinjale në lidhje me mungesën e gjakut, stimulon sintezën e hormoneve që shkaktojnë enët periferike të ngushta. Si rezultat i kësaj, gjaku rrjedh nga gjymtyrë, dhe kjo është e mjaftueshme që të organeve vitale. Por shpejt një mekanizëm kompensues fillon të ulet.

  Diplomë (faza) shok traumatik


  Ka dy faza shok traumatik, karakterizohet nga simptomat e ndryshme.
  Faza ngrerë
  Në këtë fazë viktima është në një gjendje të ngacmuar dhe të shqetësuar, duke përjetuar dhimbje të forta dhe sinjalet janë të gjitha rrugët në dispozicion:. Qarë, shprehjeve të fytyrës, gjestet dhe kështu me radhë D. Ai mund të jetë agresiv, të rezistojë përpjekjeve për të siguruar studim ndihmës.

  Ka blanching e lëkurës, rrit presionin e gjakut, takikardia, frymëmarrje të shpejtë, duke u dridhur gjymtyrë. Në këtë fazë, trupi është në gjendje për të kompensuar për shkeljen.
  Faza e ngathët
  Në këtë fazë viktima është përgjumur, apatike, depresion, ndjenja fjetur. Dhimbja nuk largohem, por ajo pushon për të sinjalizuar ato. Tensioni i gjakut fillon për të ulur dhe për të rritur norma e zemrës. Pulse është zbehur dhe pastaj pushon vendosur.
  Është vërejtur zbehje theksuar dhe lëkurë të thatë, tsyanotychnost bëhet simptoma të dukshme dehje (etje, vjellje, etj). Redukton sasinë e urinës edhe kur pijshëm lëngje.

  Ndihma emergjente për tronditje traumatike


  Fazat kryesore të ndihmës së parë në shok traumatik në vijim:

 • Përjashtimi nga agjent traumatike dhe një ndalesë të përkohshme gjakderdhje (gërshet, fashë e ngushtë, tamponade).

 • Restaurimi i udhë ajrore (heqjen e trupave të huaj nga traktin e sipërm respirator dhe kështu me radhë. D.), ventilim mekanik.

 • Anestezi (Analgin, Novalhyn dhe t. E.), imobilizimi në thyerje apo dëmtim të gjerë.

 • Parandalimi hipotermi (duke i dhënë rroba të ngrohta).

 • Sigurimi pirja e tepruar (me përjashtim të lëndimeve të barkut dhe humbje të vetëdijes).

 • Transport për objektin më të afërt mjekësore.