Mbrojtja e lëkurës nga rrezet UV


Pastaj erdhi ditët ngrohtë maj, dhe ne nguten për zëvendësim diellin të gjitha pjesët e mundshme të trupit që më në fund të ndryshojë e tij, madje edhe aristokratike, por ende i zbehtë në të bukur dhe në modë cirk. Megjithatë, shumë të zellshëm kapur diellore "dush" mund të ketë pasoja të pakëndshme për shëndetin tonë. Sun po ashtu duhet të jetë në moderim! Le të flasim për temën e mbrojtjes së lëkurës nga rrezet ultravjollcë.
Dielli - është, fjalë për fjalë, burimi i lumturisë, sepse nën ndikimin e rrezeve të tij hormonit "humor të mirë" - serotonin. Përveç kësaj, rrezet e diellit luan një rol qendror në zhvillimin e trupit tonë të vitaminës D, e cila është shumë e rëndësishme për shëndetin. Në fëmijët, ajo çon në një mungesë të rakit (shkeljes së formimin e kockave), dhe të rriturit - në shfaqjen e osteoporozës. Spektri UV të diellit nis procesin e shërimit në trup, forcon imunitetin, efekt pozitiv në sistemin kardiovaskular. Megjithatë, për të marrë shëndetin "paketë diellore" duhet të marrë në konsideratë pikat e mëposhtme.Mos ndjekje tan - ton lëkurë çokollatë nuk është një shenjë e shëndetit. Për të mbrojtur trupin nga rrezatimi ultravjollcë tepërt, qelizat pigment të fillojnë që në mënyrë aktive të prodhuar substancë mbrojtëse - melaninës, e cila i jep lëkurës një hije të errët. Pra, tan - është një nga mekanizmat më të rëndësishme epitelit tonë. Në qoftë se ne jemi në ndjekje të ngjyrë bronzi, do të të vë në dukje ndikimin e tij trupin e doza të mëdha të rrezatimit ultravjollcë, ajo do të dobësohet në shëndetin tonë: të gjithë fuqinë e sistemit imunitar do të përdoret për mbrojtjen kundër rrezeve të rrezikshme dhe "derë" për viruset e ndryshme dhe bakteret gjerësisht të hapura.

Shkuarja në pushime ose duke lënë natyrën për të kujtuar se parimi i "më e madhe është më e mirë" në lidhje me diellin krejtësisht të papranueshme! Mjekët vini re se për të arritur efekti shëndetësor në latitudes butë është e mjaftueshme për 15-20 minuta e ekspozimit të diellit të hapur (por çdo ditë).

Koha më e sigurt në plazh - 11:00 dhe pas 17:00. Është gjithashtu e rëndësishme për t'u marrë parasysh intensitetin sezonal të diellit. Që nga maji e deri në gjysmën e dytë të korrikut dielli është jashtëzakonisht aktiv - të jetë nën rrezet direkte të rrezikshme. Kjo mund të çojë në procese të ndryshme inflamatore të shkaktojë probleme të lëkurës. Në këto muaj, sunbathing është e mirë për të marrë dantella në hijen e pemëve. Por shpirti thith kohë e mirë do të jetë në "kadife" sezonit (vonë korrik-tetor). Por edhe në këtë kohë mos harroni të vënë sunscreen në trup (ata janë zgjedhur në bazë të moshës dhe llojit të lëkurës) dhe veshin një kapelë.