Ndihma e parë për plagët


Të gjitha llojet e traumave të lidhur në mënyrë të pashmangshme me shok dhe shpesh - me pamundësinë për të bërë rregullimet e nevojshme. Prandaj është e rëndësishme të dini se çfarë të ndihmës së parë për plagët e prejardhje të ndryshme, të jenë në gjendje të lidhësh me fashë dhe të ndaluar gjakderdhje përpara ardhjes së brigadës mjekësore.

Ndihma e parë për plagëLloj konsiderohet i dëmit mund të jetë ndër-prerja (plumb kaloi "e drejtë përmes"), i verbër (plumb ose shkëputur mbërthyer në indet e buta) ose tangjencial. Në varësi të intensitetit të vlerësuar humbjen e gjakut.
Ja se çfarë duhet të bëni:


 • Explore viktimën që të përpiqen për të parandaluar humbjen e vetëdijes.

 • Thirrni një ambulancë.

 • Të ndaluar gjakderdhje, nëse kjo ndodh, nëpërmjet vendosjes së kapëse për ndaljen e gjakut.

 • Bllokoj pjesën e dëmtuar të trupit.


 • Është e rëndësishme që të mos përpiqen për të marrë jashtë topin e tyre. Ndihma e parë për plagët nga granatat e kryera në mënyrë të ngjashme, gjëja kryesore - për të siguruar që viktima ishte në një gjendje e mendjes, sepse, ndryshe nga e gjithë bota, pjesë të mprehtë mund të lëvizin në inde dhe të aplikojnë dëme të brendshme shtesë.

  Ndihma e parë për lëndime të syrit


  Ky lloj i lëndimit është më e vështirë, sidomos në praninë e gjakderdhjes. E vetmja gjë që mund të bëhet para ardhjes së ekipeve mjekësore - të vendosë mbi organesh prekur fashë sterile. Nëse është e mundur, është e dëshirueshme që të bllokoj dhe sytë të shëndetshme.

  Ndihma e parë për plagët me thikë


  Dëmtuara dhe plagët prerë janë të rrezikshme, pasi është e shoqëruar shpesh nga dëme të dukshme të organeve të brendshme.
  Teknologji Ndihma:

 • Ymmobylyzovat prekur gjymtyrë ose një pjesë të trupit.

 • Të ndaluar humbjen e gjakut me fashë të shtrënguar, kapëse për ndaljen e gjakut ose një shtupë madhe.

 • Mundur të procesit skajet e plagës me zgjidhje antiseptik, por nuk e derdh atë brenda, sidomos kur shkurtime të thella.


 • Duhet të theksohet se kur lirohet në inde trupat e huaj nuk mund të marrë të tyre, këta ekspertë do të angazhohen ardhjen brigadës emergjente. Përndryshe, humbja e gjakut mund të rritet.

  Ndihma e parë për lëndime të barkut


  Procedura:

 • Rreth dëmit për të gjetur rollers të vogla, të lartë për të imponuar një fashë sterile, shumë të ngushtë.

 • Në fashë nëse paketë akull mundur vënë apo diçka të ftohtë.

 • Përfundojë viktimën me një batanije apo veshje të ngrohtë për të parandaluar hipotermi, ngrirjes gjymtyrë.


 • Kur lëndime të tilla është e rëndësishme të telefononi menjëherë ambulancë, si dhe gjakderdhje të brendshme është shumë e rrezikshme.