Ndihma e parë për shtrihen


Dëmtimi i ligamenteve dhe tensioni i muskujve janë quajtur shpesh, edhe pse termi nuk është mjaft e saktë. Lëndimet e tilla janë karakterizuar nga këputje të pjesshme ose të plotë të pëlhurave dhe fibrave. Trajtimi i mëtejshëm varet nga masat dohospytalnыh, është e rëndësishme që ndihma e parë është bërë në tension menjëherë pas lëndimit.

Ndihma e parë në shtrihen e muskujveKy lloj i lëndimit është ngatërruar shpesh me këputje të ligamenteve. Është e mundur për të dalluar pamjen e bruises të mëdha në lëkurë për shkak të gjakderdhje të brendshme dhe ënjtje të rënda.

Masat e ndihmës së parë indet e muskujve elastik janë si më poshtë:

 • Menjëherë bllokoj gjymtyrë dhe të aplikojnë akull në zonën e prekur për rreth 20 minuta (minimale). 48 orë në vijim procedura duhet të përsëritet çdo 4 orë. Në vend të akullit të lejuar të përdorin paketa e perimeve të ngrira. Është e rëndësishme për të vënë një kompresë akull në një pecetë ose peshqir të mos pereoholodyty lëkurës.

 • Vendi gjymtyrë plagosur në një kodër që ishte kryer rrjedhjen e lëngjeve të tepërta.

 • Imponojnë të shtrënguar (squeezing) fashë elastike.

 • Limit aktivitet fizik.


 • Ndihma e parë mjekësore në tension përfshin përdorimin e drogës nonsteroidal anti-inflamator dhe qetësues, ju lutem, nëse viktima e vuajtur nga dhimbje në gjymtyrë e prekur.
  Rëndësishme, muskujve të shpërndara gjatë rikuperimin mund të zëvendësohen nga lidhës. Kështu që ju duhet për të filluar sa më shpejt të jetë e mundur për të kryer ushtrime korrigjuese. Ato zakonisht përbëhen tensionin e muskujve të butë, normalizimin e fleksibilitetit dhe elasticitet. Në ngarkeses minimale rekomanduar të parë, i cili është rritur gradualisht.

  Ndihma e parë për sprains


  Masat në kohë mund të zvogëlojë periudhën trajtimin e 5-10 ditë, ndërsa kohëzgjatja standarde e trajtimit është 30 ditë.
  Mangësitë lidhje rrezikshme që dikur rrënuar të përbashkët pranë. Ky kufizuar ose plotësisht zhduket lëvizjen e gjymtyrëve për shkak të dhimbjeve të padurueshme.
  Ndihma e parë për shtrihen dhe dëmtimit të përbashkët:

 • Fshij ndonjë aktivitet fizik.

 • Bashkangjit në zonën leckë pacientit shuar me ujë të ftohtë ose akull në para 2 orë pas lëndimit. Për të ndryshuar compress çdo 30-45 minuta.

 • Aplikoni një gomë ose fiksimin fashë, jo për të tërhequr mjekët e saj të mbërritjes.

 • Vendi gjymtyrë plagosur në një kodër, veçanërisht në qoftë se indeve të buta ënjtje ose mbuluar shpejt hematomas.

 • Dërgo viktimës drogë nonsteroidal anti-inflamator (ibuprofen, nimesulid, NIMESIL).


 • Në qoftë se kjo rezulton elastik kyçin e këmbës së emergjencës së pari duhet të hiqni me kujdes apo të prerë këmbët me këpucë, çorape apo triko, dhe pastaj do të vazhdojë me procedurat e mësipërme.
  Në të ardhmen, ju do të duhet të përdorni agjentë lokalë, pako ngrohjes, terapi fizike dhe ngjarjet gjimnastikë mjekësore. Efektiviteti i lartë provuar me këto gels dhe ointments:


 • Diclofenac;

 • Xhel Fastum;

 • Efkamon;

 • Nurofen Gel;

 • Эspol;

 • Fynalhon;

 • Vyprosal;

 • Sanitas;

 • Kapsykam;

 • Nikofleks;

 • Naftalhyn.


 • Të gjitha këto barna janë shpallur masa të nxehta dhe anestetik, duke e lejuar ju që të shpejt të hequr simptomat karakteristike të tensionit, redukuar inflamimin, rivendosur lëvizshmëri normale të nyjeve dhe të gjymtyrëve.