Ndihma e parë në morth


Rreziku i efekteve anësore të temperaturave të ulëta mund të jenë në forma të tilla si hipotermi dhe ngrirja. Çështja e ndihmës së parë në kushtet e dhëna po bëhet gjithnjë e më e rëndësishme në dritën e faktit se në të gjithë vendin tonë ka një të ftohtë të rëndë. Zakonisht kur supercooling njeri ndihmën e parë dhënë për atë pa shumë vështirësi, veçanërisht në qoftë se hipotermi 1-2 gradë. Në përgjithësi, të gjitha veprimet e ndërmarra nga logjikshme dhe të kuptueshme në një nivel intuitiv, ne kërkojmë personit të ngrohtë përcakton atë në një dhomë të ngrohtë, duke i dhënë të pijë pije të nxehtë, ofrojnë dush të nxehtë apo dush. Nga ana tjetër, ndihma e parë në ngrirja do të ndryshojnë dhe të shoqërohet me veprime të tjera, të cilat duhet të dini për të ndihmuar si duhet.


Ndihma e parë filloi në ngrirja duhet të sigurohen sa më shpejt që të jetë e mundur, pa vonesë, pasi kjo gjendje mund të ketë pasoja shumë serioze negative për shëndetin e viktimës. Ngrirja shpesh çon në pasoja të tilla të tmerrshme, të tilla si nevoja për amputim të gjymtyrëve të prekura, dhe pa vdekjen e duhur të kujdesit mjekësor të jetë e mundur. Shfaqja e parë e simptomave të ngrirja janë zona të bardha, njolla në lëkurë, ndoshta shpimi gjilpërash, rritur me kalimin e kohës. Ngrirja më shpesh të ekspozuar gishtat, këpucë me majë dhe hundë, veshët, faqet, që është, ato pjesë të trupit, të cilat zakonisht mbeten të hapura. Ngrirja fshehtë nga fakti se qëndrimi i gjatë në personin ftohtë pushon të ndjeni dhimbje në vendin e plagë, duke rezultuar në një situatë të komplikuar gjithnjë e më shumë, duke u bërë kërcënuese.


Njerëz të ndihmës së parë me ngrirja, është që të përmbush kërkesat e caktuara, por ajo duhet të jetë e kombinuar me disa karakteristika individuale të viktimës. Rol të rëndësishëm ka luajtur nga mosha e një personi, shkalla e ngrirja dhe hipotermi (që zakonisht shoqëron ngrirja), prania e comorbidities, etj Detyra më e rëndësishme është rivendosja e furnizimit me gjak në pjesën e prekur të trupit, dhe për të shmangur mundësinë e hyrjes dhe infeksionit.

Veprimi i parë në ofrimin e ndihmës së parë është izolimi i viktimës nga të ftohtit dhe era. Në mënyrë ideale, personi duhet të vendosen në një dhomë të ngrohtë. Ju lutem hiqni rrobat lagësht dhe ta zëvendësojë atë të thatë. Personi ngrirë të ngrohtë duhet të japin për të pirë të nxehtë si çaj. Nëse morth nuk duhet të ofrojë viktimën të marrë një dush të nxehtë, por në qoftë se lightest shkallë ngrirja, nuk ka ndryshime të theksuara në lëkurë, dush mund të jetë shumë e dobishme. Megjithatë, kur dhënien e ndihmës së parë nuk është në gjendje të përcaktojë peshën e ngrirja ose dyshimi, për të shmangur ndërlikimet e mundshme duhet përkohësisht vidyazykatysya nga kjo mundësi. Në rast se ju mund të marrë një dush, temperatura e ujit duhet të jetë rreth 24 gradë, të cilat duhet të rritet gradualisht në 35-36 gradë.


Përsëri, me ngrirja butë mund të bëni masazh të lehta të ngrohtë të lëkurës të prekur ngrohtë duart tuaja të pastër, ju mund të fshij një leckë të butë leshi. Në asnjë rast nuk mund të bëjë të gjitha në ngrirja e thellë, për më tepër, të jetë një gabim që të fillojnë të fshij vendin morth në dëborë rrugë, pasi kjo lindin microtrauma të lëkurës, duke rritur situatën. Është e nevojshme për të hedhur fshin garzë mes të këmbëve tuaja dhe duart, pastaj aplikoni një fashë të veçantë izolues. Nëse shkalla ngrirja 2 ose më e lartë në lëkurë prekur mund të duket blisters me transparente (në 3 gradë gjakut) përmbajtjen. Shmangur dëmtimin e tyre, vendin e një të ngrohtë material dashuri përfundojë përpara mbërritjes së ndihmave mjekësore.


Shkalla ngrirja serioze është pothuajse e pamundur për të kuruar veten e tyre, kështu që është e nevojshme për të thirrur një ambulancë. Kjo është edhe më e rëndësishme se shumë njerëz larg nga mjekësia, në një situatë emergjente nuk janë në gjendje për të vlerësuar shkallën e ngrirja. Në raste të tilla është më mirë të mos bëjë asgjë radikale, dhe presin për ndihmë të kualifikuar. Ndihma e parë i zgjuar është të kuptoni se ju nuk duhet të përpiqet të bëjë shumë shpejt të ngrohtë viktimën. Ky është gabimi më i zakonshëm, pasi që në shumicën e rasteve të gjithë të kërkojë të bëjë vetëm se. Është e pamundur për të përcaktuar pa gjithë peshën e pacientit për të bërë me përdorimin e vajrave rëndë, alkooli, yndyra dhe substanca të tjera. Ju nuk mund të imponojë në një ngrohje të pacientit të nxehtë, duke e detyruar atë për të marrë një dush të nxehtë apo dush. Për shkak të ndryshimeve dramatike të temperaturës ndodh në inde të pengese në rikthimin e fluksit të gjakut në zonat e plagosur. Gabimi më i zakonshëm - fërkim zonën e lënduar nga ngrica me dëborë. Njeriu i gabuar ndihmës së parë në ngrirja nuk mund vetëm të ndihmojë në rast emergjence, por edhe të përkeqësohet ndjeshëm situatën.


Të ndihmojë veten në shenjë e parë e ngrirja.
1. acar e vështirë t'i kushtojë vëmendje të ngjyra e zonave të lëkurës ekspozuar e trupit. Nëse cheeks, veshët, gishtat, hundë bërë e bardhë, të ngrohtë e tyre menjëherë ato.
2. Shkoni në dhomë, fshih nga ngrica.
3. Duart e ngrira mund të jetë fshehur nën armë.
4. Është shumë e rrezikshme ri-ngrirje, kështu që Shkrirja e lënduar nga ngrica pjesë të trupit ata kanë nevojë për një të përfundojë mirë.
5. Është e nevojshme për të kërkuar urgjentisht kujdes mjekësor nëse pjesët e prekura të trupit për një kohë të gjatë nuk është restauruar ndjeshmëri dhe lëkurës bëhet ngjyrë panatyrshme kaltërosh.