Rregullat e ndihmës së parë


Ti nuk e di se çfarë jeta ka përgatitur ty, dhe në atë situatë që ju të merrni në tjetër. Prandaj duhet të jemi të gatshëm për çdo gjë. Për fat të keq, në shkollat ​​e sotme rrallë i kushtoj vëmendje për ndihmë të parë në situata të ndryshme. Dhe më kot, sepse rregullat themelore të ndihmës së parë mund të shpëtojë jetën e ju ose një person tjetër. Prandaj është e rëndësishme të dini se si të sillen në situata të jashtëzakonshme.
Le të shqyrtojmë situatat më të zakonshme emergjente që mund të ndodhë në jetë.
1. Humbja e vetëdijes


Shpesh humbja e vetëdijes mund të ndodhë si pasojë e stresit të rëndë, shok emocional. Rregullat e ndihmës së parë në këtë rast do të jetë shumë e thjeshtë.
- Vendi personi në një sipërfaqe të sheshtë dhe pak heqë kokën (roll vënë nën qafë)
- Njomet pambuku leshi amoniak dhe të heqë hundën e njeriut. Nëse pavetëdije nuk është shkaktuar nga çrregullime të rënda të brendshme, atëherë personi do të zgjoheni.
Megjithatë, humbja e vetëdijes mund të shkaktohen nga çrregullime të rënda të brendshme. Një situatë mund të ndodhë kur ju nuk e dini shkakun e kësaj gjendje. Kjo situatë është shumë e rrezikshme. Pra, nëse ju të gjeni një person pa ndjenja, së pari telefononi ambulancën dhe pastaj të fillojë të ndihmojë.

- Shtroj personi në një rreshtim banesë sipërfaqe nën roll qafë.

- së pari kontrolloni nëse personi është frymë dhe pulsi i tij. Për ta bërë këtë, të heqë pasqyrë në hundë e njeriut në frymëmarrje atë zapitniye. Ose të heqë një pjesë e hollë e qeth me pasazhe hundës, ajo do të ndikoj në erë. Nëse frymëmarrja është e fortë dhe të qetë, pastaj të përpiqet për të rritur amoniak hundë e njeriut. Pulse matur si të lehtë të gjeni këtë në arterie dore dhe të matur numrin e rreh në 10 sekonda shumëzuar me 6. plumbat zakonisht kanë 60-90 rrahje në minutë dhe të jetë e mirë dukshëm. Nëse ai është i dobët dhe të ulët, dhe kështu frymëmarrje të dobët duhet të kryejë një masazh të tërthortë të zemrës dhe frymëmarrje artificiale.

- Nëse frymëmarrja mungon ose shumë e dobët, gjëja e parë, të hapur gojën e viktimës dhe të kontrolloni nëse ajo ose fyt mbërthyer objekte. Nëse është kështu, do të përpiqen për të fshini ato, mos kini frikë për të marrë në duart fyt tuaj, ajo mund të kushtojë jetën njerëzore.

Nëse ju nuk mund të hiqni objektin, ju duhet të bëni traketomi. Ne duhet të bëjë një prerje në gjëndrën tiroide, në meshkujt është më e lehtë për të bërë, ne vetëm duhet të gjejnë "mollë e Adamit" dhe të prerë nën atë. Në gratë është më pak e theksuar, por qafa në mënyrë që ju mund të ndjeheni karakteristike "konsolidimin". Në seksionin për të futur një tub. Ajo mund edhe të jetë i trupit trajton.


Kushtet e masazh të tërthortë të zemrës:
1. Vendi viktimë në leckë buzët ose shami.
2. Merrni dy breaths thellë gojën ndaj viktimës frymëmarrjes gojë.
3. Vendi duart tuaja në pozitën e dore për dore në gji. Përcaktuar pozicionin në procesin kafaz i kraharorit xiphoid (në brinjët konvergjencës '"), pastaj në një lartësi të barabartë me trashësinë e dy gishta nga e kockave dore dhe vend.
4. Bëni 30 klikimeve kyçet e duarve të forta. Dhe përsëris këtë cikël. Mos harroni, nëse ju bëni atë vetë cikli CPR përbëhet nga 2 frymëmarrje dhe 30 shtyn në qoftë se ju bëni së bashku, atëherë cikli përbëhet nga 1-2 frymëmarrje dhe 15 shtyn. Sipas disa standardeve cikli duhet të përbëhet nga dy frymëmarrje dhe 15 shtyn pavarësisht nga numri i njerëzve që kryejnë procedurën.

5. Vazhdoni procedurën deri në ardhjen e ambulancës.

2. Problemet me zemrën
Këtu sundimin e parë të ndihmës së parë gjithmonë - një telefonatë e shpejtë. Në qoftë se një person ka sëmundje koronare arterie dhe ai u bë i sëmurë, ai e vuri (domosdoshmërisht pozicionin), të përpiqet për të siguruar dhe të japin tabletë nitroglycerin sipas gjuhës. Në asnjë rast nuk ka përfunduar një person i cili merr nitroglycerin dhe droga të tjera për uljen e shpejtë të presionit, ajo ortostatycheskomu çojë në kolaps. Fakti që enët e gjakut zgjerohet, dhe kur qëndron një person, gjithë gjaku i shkon për trupin ndjeshëm më të ulët, derdhi mbi kokë, në mënyrë që të humbasin vetëdijen. Nëse një person e humb vetëdijen, pastaj ndjekin rregullat e specifikuara në paragrafin e mësipërm me masazh të tërthortë të zemrës.


3. Mbytja
Para së gjithash, të thirrur një ambulancë. Por pastaj në çdo rast jo menjëherë të fillojnë të bëjnë compressions gjoks. Së pari, kthehet me kokë poshtë njerëzore ose FOLD përmes gju, hap gojën tënde në ujë nga frymëmarrjes dhe pastaj të shpenzojnë compressions gjoks.

4. Nxehtësia dhe Sunstroke
Thërrisni një ambulancë, atëherë mbajnë të drejtat në hije, të vënë në një sipërfaqe të sheshtë, të lejojë çaj të mirë të ëmbël. Nëse ju keni një dhimbje koke të rënda, mund të japë një aspirinë pilulë ose ibuprofen.


5. Shtypjen
Ai së pari duhet urgjentisht të hequr objektin jammed. Të jetë i sigurt për të thirrur ambulancë.
Qëndrojnë prapa viktimës, kuptoj krahët vetëm nën brinjë, në kërthizë. Duart Stsepyte në bllokohet dhe shtypni fort lart, që është, nën gjoks. Në qoftë se në një kohë asgjë nuk ka ndodhur, të përsëritur 2-3 herë. Nëse dështon, është e nevojshme për të bërë një traketomi si një pikë №1.