Alkoolizmi nuk mund të shërohet, por ajo mund të trajtojë


Alkoolizmi Ndoshta asnjë fjalë tjetër jo e lidhur si një sërë problemesh si kjo. Dhe rrallë nëpër të cilën sëmundja lind si mite, stereotipet, thashethemeve rreth se si varësia nga alkooli. Cila është natyra e alkoolizmit si një njeri merr në këto rrjete, ajo mund të marrë veten dhe si mund të ndihmojë? A është e mundur për të trajtuar alkoolizmi? Kjo dhe shumë më tepër ne flasim me klinikë CEO "AlkoMed" narcologists nga Maksim Aleksandrovich Borovkovыm.
- Çfarë është keqkuptim i madh në lidhje me alkoolin?


Përkundrazi, duke e trajtuar atë si një imoralitet të caktuar social dhe tolerimi. Pjesa më e madhe e popullsisë imagjinon alkoolizmi po aq e sjelljes njerëzore rrëshqitje të lehtë graduale poshtë shkallës sociale. Pak njerëz e kuptojnë se alkoolizmi - është sëmundja më e vërtetë, e cila është e karakterizuar nga ndryshimet në metabolizmin në trup, për shkak të cilat një person është në gjendje për të ndaluar veten, edhe pas xhamit të parë.


- Dhe çfarë ndodh? Pse alkooli është një nevojë jetike të njeriut?Varësia formuar gradualisht. Personi i parë vetëm gëzon pirja e alkoolit, atëherë në tru formuar një shoqatë të qëndrueshme: alkool = fun. Ajo formoi një varësi psikologjike. Në qoftë se koha nuk ndalet sëmundja përparon. Etanol (alkool etilik) jo vetëm djeg lehtë në ajër. Në kushtet e alkoolit trupit tonë shumë shpejt "ndezur" - ēarė për lirimin e sasive të mëdha të energjisë. Në njerëz, energjia nxjerrë nga proteina, yndyra dhe karbohidratet, alkooli nuk është vetëm e lehtë ngulitur në metabolizmin, por duke qenë substancë që kontribuon për të varësisë. Rregullisht duke marrë një sasi të madhe të alkoolit, trupi rindërton në atë metabolizmin. Se alkooli merr përparësi maksimale. Ky ristrukturim është e pakthyeshme. Pasi e "dorëzimit" metabolizmin ndaluar alkooli po kthehet gradualisht në rrugën normale. Por shumë ngadalë dhe shumë dhimbje - me vuajtje të rënda mendore dhe fizike që pak njerëz janë në gjendje të durojnë. Shumë më e lehtë për t'i dhënë trupit një dozë e "karburantit".
- Duket që ju përshkruani në shpërbërjen droguar


Dhe kjo është, kjo është e njëjta maturi. Mekanizmi i alkoolit dhe drogës krejtësisht identike. Dhe manifestimet klinike - dehje, mall për dozën e ardhshme, duke thyer anulimin - too.


- Kthehu tek alkoolizmi. Ose sëmundje shërueshëm?


Jo, nuk i shërueshëm. Ashtu si varësia nga droga, alkoolizmi - diagnozë gjatë gjithë jetës. Një tjetër gjë që një person mund të zotërojnë ose me ndihmën e mjekëve për të ndaluar të pijshëm ose të pini deri në vdekjen e tij. Por edhe në këtë rast ne po flasim për faljen e gjatë, por jo shërim. Fakti se xhami i parë i alkoolit fillon e "fjetur" mekanizmat e sëmundjes janë formuar me të gjitha pasojat e saj. Dhe ky dështim mund të ndodhë në çdo kohë.- Çfarë është qejf dhe çfarë rreziku kjo?


Mbi të gjitha, ne duhet të themi se binges ndodhë në një person që vuan nga fazën e dytë të alkoolizmit. Pirja e alkoolit gjatë disa ditëve person mesatar nuk është pije alkoolike, edhe pse një abuzim i tillë shkakton dëmtime serioze në trup. Pacienti është qejf alkool fillon me një ose dy syzet marrë, atëherë trupi bëhet mësuar të metabolizmit alkoolit - dhe nëse nuk të marrë alkool, ka një tërheqje. Njeriu nuk mund të ndalet, siç kemi thënë - refuzimi i alkoolit shkakton vuajtje të theksuar fizike.

Çrregullime të rrezikshme qejf metabolike. Njerëzit në binges apo asgjë për të ngrënë ose hanë shumë pak. Ata janë energjia për shkak të mungesës së alkoolit. Megjithatë, proteina, yndyrna, vitamina, minerale trupi nuk merr, dhe pije alkoolike më të gjatë, aq më e vështirë shkeljet nga të gjitha organet dhe sistemet.


- A mundet një person i marrë nga qejf e tyre?


Teorikisht mund. Por në praktikë kjo ndodh shumë rrallë. Dalje të pavarura nga qejf është e lidhur me vuajtje të rënda fizike, rritje të tensionit të gjakut, stresi në zemër dhe rrezik të lartë të komplikimeve të tilla si infarkt miokardi, goditje, trurit, gjakderdhje stomakut, epilepsi dhe jerm alkoolike ("tremens jerm").- Pse në këtë situatë mund të ndihmojë një mjek?


Mjeku, me anë të mjeteve të ndryshme që kanë hyrë, duke përfshirë dhe vena, ndihmon që pacienti të mbijetojë periudha e tërheqjes nga qejf pothuajse asnjë rrezik për komplikime. Hequr të ashtuquajturin "tryasuchka" presionin e gjakut zvogëlohet, gjumë reduktuar, trupi është pushtet, të rivendosur ekuilibrin electrolyte dhe, rrjedhimisht, e dyta - dita e tretë e shëndetit normal të pacientit pa alkool në gjak.


- A ka ndonjë ndryshim - të ndërpresë qejf në shtëpi apo në spital?Trajtimi Feature në shtëpi përbëhet nga disa momente. Së pari, pacienti është në mjedisin e tij të zakonshme nën mbikëqyrjen e të afërmit dhe miqtë. Kjo është shumë e rëndësishme, si një mënyrë për të dalë e pijshëm të vështirë është e lidhur shpesh me çrregullime të ndryshme depresive. Dhe jo, madje edhe më të kualifikuar infermieret se nuk do të paguajnë aq shumë vëmendje për të pacientit, si familjen e tij. Për më tepër, pas lehtësimin e manifestimeve akute e dhimbje koke pacientët tanë në 2-3 ditë mund të shkojnë për të punuar, të marrin pjesë në jetën shoqërore. Trajtimi në spital zakonisht merr shumë më shumë.

Trajtimi në shtëpi kërkon një mjek të profesionalizmi, përvoja dhe disiplina. Në një kohë mjaft të shkurtër ai ka nevojë, nuk ka rezultatet e testeve dhe studimeve instrumentale për të vlerësuar gjendjen e pacientit, të përcaktuar se cilat droga dhe që doza të administruar, parashikuar situatën dhe të lënë udhëzimet familjen dhe miqtë e saktë: si për të vepruar, çfarë ilaçe për të dhënë. Për 1-15 orë mjeku duhet të rivendosur funksionet, të cilat ditë dhe nganjëherë për disa javë qene shkatërrimet e alkoolit.

Megjithatë, ka disa situata ku shtrimin në spital është një domosdoshmëri, përpjekja në trajtimin në shtëpi në këto raste vetëm mund të përkeqësohet gjendja e pacientit. Para së gjithash, kjo është një qejf të gjatë që çoi në dobësimin e theksuar të trupit, dhe të gjitha rastet kur ka një rrezik të lartë të "tremens jerm". Sigurisht kërkojnë përkeqësim në spital mbi qejf sfond sëmundje të ndryshme kronike të tilla si ulcera peptike, kushtet akute dhe emergjente doli, të tilla si pancreatitis akute.- Sa kohë pas një personi jeton pa ndërprerë periudhave të shkurtra të pijshëm?


Por kjo është e varur nga vetja. Në këtë rast ne veprojmë si një ambulancë, eliminimin e pasojave të rrezikshme për jetën. Por arsyeja është diçka. Dhe asgjë nuk e pengon pacientin në 2-3 ditë pas "të pastër" përsëri nisë gjithë gjatësisë.


- Dhe çfarë do të bëni në raste të tilla?


Blloku varësinë e alkoolit, apo sa shpesh ata thonë "koduar." Ka dy metoda - psikoterapi dhe mjekim. Psikoterapia synon të krijojë një njeri të udhëzimeve të qarta për mënyrën e jetesës i matur dhe një imazh negativ të alkoolit dhe të gjitha që ajo përfshin. Megjithatë, ka disa kufizime. Së pari, jo të gjithë njerëzit janë të ndikueshëm, për më tepër, në vendin tonë disi nuk pranoi për të folur me një psikolog apo terapisti dhe i hedh atij një shpirt. E dyta - për të thyer sistemin e vlerave që u krijua si rezultat i viteve të alkoolit është shumë e vështirë. Kanë nevojë për punë të përpiktë dhe të gjatë.