Skleroza laterale amiotrofike


Një nga sëmundje shumë e rrallë dhe e rrezikshme është skleroza laterale amiotrofike. Kjo sëmundje shkakton paraliza e muskujve të trupit më të madhe, ndërsa vetëdija mbetet absolutisht e qartë. Më të famshme Shembulli - fizikanti i njohur teorik Stephen Hawking, i cili është një rast i jashtëzakonshëm, si sklerozë laterale zakonisht çon në vdekje brenda 3-5 vjet, dhe Hawking ishte në gjendje të stabilizohet në një periudhë shumë më të gjatë.

Simptomet kryesore të skleroza laterale amiotrofikeDeri më sot, shkencëtarët nuk kanë arritur të krijojnë shkaqet e sakta të skleroza laterale amiotrofike. Disa besojnë se sëmundja është e trashëguar, disa - virale. Për shkak të faktit se ALS ndodh në rreth 3 njerëz në 10.000 dhe ecën me shpejtësi të mjaftueshme, studimi i simptomave të vështirë pak. Ka dëshmi se sklerozë laterale amiotrofike është origjina autoimune, por në çdo rast shkaku i sëmundjes mund të jenë të ndryshme dhe jo gjithmonë e qartë.

Sëmundja nuk mund të rregullojmë në provim makroskopike, si tomography llogaritur në këtë rast nuk do të rezultojë. Diagnoza e sklerozes laterale amiotrofike të bazuara në analizën mikroskopike të qelizave të trurit cerebrale dhe rrjedhin shtyllës kurrizore. Vetëm në këtë mënyrë sëmundja mund të identifikohen dhe të dallohen nga lezionet e tjera të sistemit nervor qendror me simptoma të ngjashme.
Në fazat e hershme të ALS ndodh thuajse pa e kuptuar, mund të ndodhë vetëm mpirje dhe konfuzion të gjuhës. Me kalimin e kohës, simptomat bëhen më të dukshme:


 • paraliza e dukshme e pjesshme e muskujve të caktuara të ekstremiteteve sipërme apo të poshtme;

 • përkeqësuar ndjenjë të bilancit;

 • atje spasticity;

 • Reflekset thellë janë zgjeruar;

 • ka periudhave të shkurtra të papritura dhe të pakontrollueshme të qeshurit ose të qarë;

 • zhvillon rri këmbë;

 • muskujt atrofizuar e shpatull dhe hip rrip, shtypi;

 • ajo bëhet e palexueshme dhe veçoj;

 • penguar frymëmarrje;

 • ka dobësi dhe depresioni.


 • Diagnoza përfundimtare pas shenjave të qarta të caktuar të neuroneve qendrore dhe periferike motorike në pacientit. Kjo do të thotë se procesi i shkatërrimit të neuroneve motorike dhe së shpejti të vijë paralizë të plotë. Shpesh nga kjo kohë pacientët nuk mbijetojnë, që nga vdekja ndodh si rezultat i vështirësive në funksion të frymëmarrjes për shkak të atrofi të muskujve.

  Trajtimi i skleroza laterale amiotrofike


  Që të mos krijuar shkaqet e sëmundjes, trajtimi i saj sjell efikasitet. Dikush mund të ngadalësojë vetëm poshtë procesin e pak, duke përdorur terapi mirëmbajtjes për të lehtësuar simptomat e saj. Kjo kryesisht ka të bëjë frymëmarrje artificiale. Kjo metodë është përdorur gjerësisht në Perëndim dhe i lejon pacientit për të zgjatur jetën e 5-10 vjet. Në vendet e ish-republikave sovjetike, kjo metodë pothuajse nuk përdoren për shkak të kostos së lartë të pajisjeve.

  Ka vetëm një ilaç që mund të ngadalësojë përparimin e sëmundjes. Kjo Ryluzol, e cila përfshin rylutek. Ai ndalon trupin duke e bërë të glutamate pacientit, duke rezultuar në dëmtim të neuroneve motorike bëhen më pak të rëndësishme. Përdorimi i Ryluzol u prezantua në vitin 1995 në SHBA dhe shumë vende evropiane, por ne kemi kjo drogë nuk ka regjistruar dhe nuk zbatohet.

  Edhe në qoftë se keni arritur të merrni mjekësi, nuk presim që kjo do të ndikojë në mënyrë të konsiderueshme rrjedhën e sëmundjes. Në terapi mesatare Ryluzolom shtyn nevojën për të lidhur pajisjen për frymëmarrje artificiale rreth një muaj.