Llojet e operacioneve mbi menisk gju dhe efektivitetin e tyre


Shumë shpesh në pushim pyetja menisk pyetja nëse për të shmangur kirurgji. A nuk është më mirë për të shkuar trajtim konservativ dhe vetëm atëherë, nëse është e nevojshme, të zgjidhet në operacion?
Ajo duhet të kuptohet: mundësia e trajtimit konservativ nuk do të thotë se operacionet në menisk duhet të përdoret si një masë ekstreme. Shpesh lot strukturat gju më efikas dhe më të sigurt për të vepruar menjëherë sepse trajtimi konsistent (konservatore, dhe pastaj, me asnjë efekt - operativ) mund të ndërlikojnë ndjeshëm rimëkëmbjen e përbashkët, të shkaktojë humbjen e kohës dhe do të keqësojë rezultatet afatgjata të terapisë.


Trajtimi kirurgjik i lëndimeve është kryer në prani të prishet e madhësi të konsiderueshme, shkatërrimtar kërc menisk ndarjen e trupit të tij dhe brirë, si dhe në rast të dështimit të terapisë konservatore.
Kirurgjisë mund të jetë metodë e hapur (artrotomyya - kur menutë zgavër të përbashkët) dhe endoskopike (Arthroscopy). "Standardi i artë" Trajtimi i ruptures meniscal sot është Arthroscopy - i butë, manipulimi ndikim të ulët, e cila ka një numër të avantazhe:

shkallë të lartë të dëmeve diagnostike;
nuk ka nevojë për prerje të mëdha qese kyçeve;
kishte trauma të indeve përreth;
Rehabilitimin e hershme pas operacionit;
nuk ka nevojë për fiksimin këmbët në një pozicion të caktuar;
një reduktim të ndjeshëm në kohëzgjatjen e qëndrimit në spital.
Arthroscopy - një metodë për diagnozën endoskopike dhe trajtimin e sëmundjeve dhe dëmtime të nyjeve

Metodat Arthroscopy


Gju Arthroscopy kryhet në dy birë. Njëri prej tyre futi transmetimet Arthroscope përmes imazhit të sistemit optik në monitor. Brenda arthroscope përbashkët futur nga kripur, e cila fryn zgavrën përbashkët dhe lejon për shqyrtimin e tij të plotë brenda. E dyta është përdorur për të birë manipulime kirurgjikale, sepse ai futi një shumëllojshmëri e mjeteve. Shumica Arthroscopy kryhet nën anestezi spinale.

Në varësi të vendndodhjes dhe natyrën e dëmtimit të zgjedhur një metodë të veçantë kirurgjikale e trajtimit:
Menisk Rimëkëmbjes,
Heqja e plotë ose e pjesshme e menisk,
transplantin (transplant) menisk.

Rimëkëmbjes menisk


Restaurimi kryhet në lëndimeve të freskëta gju përbashkëta me qepje për metodën menisk artroskopike. Ky operacion është kryer rinjtë (nën 40 vjeç), në praninë e treguesve të përshtatshme:
gjatësisë lot vertikale menisk,
menisk plumbi nga kapsulës me një boshllëk prej jo më shumë se 3-4 mm,

hendeku periferike pa paragjykime apo kompensuar nga qendra e saj,
mungojnë proceset degjeneruese në indet kërcor.
Gjatë operacionit, menisk stitched me një syth të veçantë, në varësi të vendndodhjes së pushimit ka disa mënyra të ndryshme të qepur. Cili është në çdo rast vendos kirurg gjatë operacionit. Këto metoda janë bazuar në fiksimit të menisk në kapsulë e gjurit përbashkët.
Gjithashtu e përdorur gjerësisht në menisk përbashkët ndreqim pajisje të ndryshme: clamps në formën e vida absorbable, shigjeta, butonat dhe shigjetat. Më parë zhvillohet një hendek të plotë trajtim edges, prenë mbetje dhe fragmente praktike dhe kryer buzë tretje në shfaqjen e gjakderdhjes kapilar. Kur fiksimin lidhjen e saktë është tokat rëndësishme boshllëk.

Qëllimi i operacionit në menisk (lateral dhe i brendshëm) është për të ruajtur trupin e tij në masën maksimale të mundshme për të parandaluar zhvillimin e deformimeve Arthrosis.
Suksesi i kirurgjisë rindërtues përcaktohet nga një numër faktorësh, kyç - një lokalizimin pushim dhe largësisë së saj. Në këputje akute të zonës së kuqe ose të kuqe dhe të bardhë për të pasur një furnizim të mirë të gjakut - shanset e shërimit është shumë më e madhe se boshllëqet kronike në zonën e bardhë ose të kuqe-bardhë.

Heqja e plotë ose të pjesshme


Largimi i një pjese ose të gjithë të menisk kryhet me kërc plotë dërrmuese, menisk çojë për pjesën më të mirë, dhe shfaqjen e komplikimeve. Qasja moderne përfshin heqjen vetëm një pjesë e dëmtuar e menisk përafruar me skajet e defektit. Heqja e plotë është kryer vetëm në raste ekstreme dhe nuk është e rekomanduar për shkak të shfaqjes së lartë yyazytsirnosti e ndryshimeve post traumatike të përbashkët, duke çuar në zhvillimin e osteoarthritis shprehur.

Transplantim


Metodat Transplantimi i lejuar për zëvendësimin e plotë ose të pjesshme të menisk dëmtuar anësore të gju dhe restaurimin e brendshëm të funksioneve të tij. Për këtë qëllim mund të përdoret si një marrje ryshfeti donatorëve (të ngrira kufoma apo indeve të donatorëve) dhe një implant sintetike.
Marrje ryshfeti është futur përmes një prerje të vogël dhe sewn, shumë i rëndësishëm në operacione të tilla me saktësi të përcaktuar vendndodhjen dhe madhësinë ymplantyruemoho menisk. Nëse kjo procedurë nuk është vërejtur efektin e metodës së rrezikut refuzimi është gjetja e një marrje ryshfeti përshtatshme afatgjatë.

Një implant sintetike përdoret për kompensim të pjesshëm të dëmit dhe menisk brendshëm lateral. Si përdoret hubkoobraznыy implant material që mbijeton mirë, dhe enët e gjakut të depërtojnë në strukturën e saj poroz, formimin e indeve të reja natyrore. Pas sapo pavarur indet funksionimi implant vetë zhytur dhe excreted nga trupi.
Indikacionet për transplantim:
Fragmentimi i plotë i menisk;
pamundësia e shërimit në mënyra të tjera;
mosha 40 vjet.

Kundërindikacionet:
mosha të avancuara;
ndryshimet degjenerative në gju të përbashkët;
jostabiliteti i gju;
Sëmundjet e zakonshme.
Pas çdo lloj operacioni kryhet terapi mjekësore dhe rehabilitimit, që përfshin ushtrime të veçanta dhe fizioterapi.
Kolagjenit Implants. Kolagjenit - një proteine ​​që është baza e kockave, kërc, tendons

Komplikimet postoperative


Përkundër faktit se këto operacione janë të suksesshme 85%, ekziston rreziku i komplikimeve postoperative: dëmtimit të enëve të gjakut dhe gjakderdhje, trombozë, zhvillimin e një inflamacion infektive të përbashkët gju, dëmtimin e mbaresa nervore.

Përgatitja për kirurgji


Para operacionit, pacientët janë testet e mëposhtme:
numërimin e plotë të gjakut;
urinalysis;
Testi i gjakut për bilirubin, sheqer;
Testi i gjakut për RW, HIV, hepatit;
grupim i gjakut, faktori Rh;
elektrokardiogramë;
Konsultimi terapist (pacientët më të vjetër se 50 vjet).
Në ditën para operacionit:
para operacionit - darkë të lehta,
eliminuar përdorimin e alkoolit për 5-7 ditë para operacionit,
të bëjë të gjitha masat e nevojshme higjienike.

Ky operacion nuk është kryer:
kundër sfondit të gjatë inflamacionit akut (gripi, infeksionet akute të rrugëve të frymëmarrjes, herpes)

gjatë menstruacioneve dhe tri ditë para dhe pas saj.
Në përfundim, duhet theksuar se simptomat pas operacionit pa komplikime të zhduket gradualisht gjatë gjashtë deri në tetë javë.