Humbja e kujtesës afatshkurtër


Humbja afatshkurtër e kujtesës (amnezi), si kujtim vetë - një dukuri që nuk është mësuar me anë të dhe mban një shumë të mistereve. Kjo mund të ndodhë me absolutisht askënd, pavarësisht nga mosha dhe mënyrën e jetesës. Ajo që është e njohur tani për shkeljet e diskutuara në këtë artikull.

Manifestimi i sindromës së humbjes së kujtesës afatshkurtërHumbja e kujtesës afatshkurtër ndodh papritur dhe mund të zgjasë nga disa minuta deri në disa ditë të jetë një të vetme ose të përsëritura disa herë në vit. Ky njeri nuk mund të kujtohet çdo herë ngjarje dhe humbet aftësinë e saj për të kapur ngjarjet e kujtesës në këtë moment. Megjithatë, qasja në kujtesën e ruajtur thellë - njerëz të mbani mend emrin tuaj, emrat e personave dhe të afërmit mund të zgjidhin problemet e matematikës. Gjatë sulmit njeriu realizon dëmtim kujtesës, disorientation ndjerë në kohë dhe hapësirë, ajo nuk ka lënë një ndjenjë e ankthit, pafuqisë, konfuzion.

Pyetjet Standard njeri me humbjen e kujtesës afatshkurtër është: "Ku jam unë?", "Si unë këtu?", "Çfarë po bëj këtu?" Dhe kështu me radhë. Z. Megjithatë, për shkak të humbjes së aftësisë për të thithur informacion të ri dhe rekord atë mund pyet të njëjtën pyetje përsëri dhe përsëri.

Shkaqet e humbjes së kujtesës afatshkurtër


Shfaqja e këtij fenomeni është shkaktuar nga një mosfunksionim të strukturave të trurit (hippocampus, thalamus, etj), por mekanizmi mbetet e paqartë. Arsyet e mundshme mund të bëjnë faktorët e mëposhtëm, që mund të ndodhin si një kompleks ose veçmas:


  • një shumë të stresit;

  • trauma kokë;

  • tendosje fizike;

  • një ndryshim të mprehtë në temperaturën e ambientit (zhytja në ujë të ftohtë, etj);

  • konsum të alkoolit, disa droga medikamente;

  • sëmundjet që shkaktojnë dëmtime të trurit - semundja Alzheimer, tumorin e trurit, meningjit, sëmundja e Parkinsonit, epilepsi, goditje, etj


  • Trajtimi i humbjes së kujtesës afatshkurtër


    Në mënyrë tipike, humbjen e kujtesës afatshkurtër gradualisht myyazytsilno. Në disa raste, kanë nevojë për ushtrime të veçanta për zhvillimin e aktivitetit të trurit, medikamente, shtojcave bimor. Po aq e rëndësishme është një mënyrë jetese të shëndetshme, dietë e duhur, gjumë normal. Nëse amnezi afatshkurtër shkaktuar nga ndonjë sëmundje, gjëja e parë për të bërë trajtimin e tij.