Nervore fytyrës nevropati


Nervore fytyrës nevropati është një sëmundje mjaft e zakonshme. Kjo sëmundje prek rreth 25% e njerëzve të moshës 15 vjet. Shumica e sëmundjeve janë të nënshtruar për të moshuarit - 40 vjet. Kjo sëmundje karakterizohet nga lezione të nervore fytyrës, duke rezultuar në një paralizë apo parezë të njëanshme personi. Simptomë kryesor është asimetria e fytyrës.

Patogjeneza e nervore neuropatike fytyrës

Fytyrës nervore është një nga ato të fundit që ishin në procesin e zhvillimit të organizmave të gjallë. Kjo nervore është në botën shtazore, por në rastin e tyre kjo nuk do të bartë ngarkesën. Në trupin e njeriut është aktualisht një nga më të rëndësishme, përgjegjëse për aktivitetin motor të muskujve të fytyrës. Për shkak të kohës së zhvillimit të saj, është më i ri dhe për këtë arsye më të prirur për të faktorëve të ndryshëm të dëmshme në krahasim me nerva të tjera kraniale.Ashtu si çdo nervore, fytyrës përbëhet nga fibrat dhe bërthamave. Është thelbi kryesor, duke siguruar lëvizjet e fytyrës e muskujve të fytyrës. Ajo ndodhet pranë berthamat prizë dhe auditory nervore. Kjo është, me humbjen e nervore fytyrës në të njëjtën kohë ka një shkelje të berthamat fqinje, duke rezultuar në paralizë të gjitha pjesët e pjesën e prekur të fytyrës dhe dëmtim dëgjim dhe strabismus.

Përveç kësaj, fibrave nervore fytyrës lidhur me berthamat e tjera përgjegjëse për funksionin sekretore e mukozës orale dhe aftësinë për të ndjehen shije të ndryshme. Prandaj, me humbjen e mpirje fytyrës nervore është dy të tretat e para të gjuhës dhe shkelje të jargëzim. Kështu, angazhimi anatomike të fytyrës nervore shpjegon simptomat e sëmundjes.


Klasifikimi nervore neurotike fytyrës

Fytyrës nervore referohet maxillo-faciale nerva palë e shtatë, një total prej dymbëdhjetë. Ai është përgjegjës për lëvizjet e fytyrës të përballet, ndjeshmërinë e tij dhe të shijojnë gjuhën dhe aftësinë e dëgjimit në perceptimin e tingujve. Fytyrës nervore ka dy degë. Nevropati zakonisht prek çdo një prej tyre, duke rezultuar në një humbje të aktivitetit motorike të muskujve të gjysmës së fytyrës.

Shkaku fillestar i sëmundjes përcaktohet nga klasifikimi i saj. Këtu janë varietetet kryesore konsiderohen sëmundje.

Infektive. Ky lloj i sëmundjes është jashtëzakonisht i rrallë dhe është rreth 10% e totalit të sëmundjeve masive. Arsyet janë: sifilizi, shytave, poliomelitit. Por shpesh sëmundja zhvillohet për shkak të dëmit nervore virusit herpes.
Otohennaya. Ajo zë rreth 15% të numrit të përgjithshëm të pacientëve me këtë sëmundje. Shkaku i sëmundjes është shpesh operacioni i pasuksesshëm, duke përfshirë trajtimin e dhëmbëve dhe sëmundjet inflamatore të tilla si otitis media, mastoidit, etj
Idiopathic. Kjo sëmundje është quajtur edhe "paraliza e fytyrës" është forma më e zakonshme e nevropati. Rreth 70% e të gjithë pacientëve të diagnostikuar me këtë lloj të lëndimit. Më shpesh zhvillon pas hipotermi të rënda apo ftohjet rënda. Sëmundja mund të jetë sezonal.


Kushti zakonisht ka disa faza të zhvillimit. Këto janë: Faza akute (kjo merr rreth dy javë), subakut (dy javë) dhe fazë kronike, kohëzgjatja e të cilave është më shumë se një muaj.

Nga ashpërsia janë tri lloje të nervore neuropatike fytyrës:
nevropati butë. Shenjat e sëmundjes në këtë rast përfshijnë: përkeqësim të aktivitetit fizik të muskujve të fytyrës, një rrjetë të vogël në anën e shëndetshme e gojës së tij. Pacienti është në gjendje për të mbyllur sytë apo buzëqeshje, por pjesa e prekur e fytyrës së këtyre lëvizjeve të vijë shumë më keq.

nevropati moderuar. Manifestimet e sëmundjes janë më të rënda, qepallë plotësisht mbyllet, duke lënë një boshllëk të vogël. Me një buzëqeshje shihen 2-3 dhëmb. Duke u përpjekur për të rritur ose frowned çon vetëm në një lëvizje të lehtë të muskujve në personit të prekur.
nevropati të rënda. Në këtë rast, simptomat e sëmundjes manifestohet plotësisht. Në mbyllje të syrit të pacientit është formuar madhësinë mëndafshi 3-5 mm, ndërsa një grin buzëqeshje formuar. Përveç kësaj, pacienti nuk është në gjendje ose zmorschyty ballit frowned në zonën e prekur.


Etiologji dhe simptomat e nevropati nervore fytyrës

Sëmundja shfaqet në mënyrë individuale dhe varet nga natyra e shkaqeve rrënjësore të zhvillimit. Shumë shpesh faktor themelor janë drafte të ndryshme dhe hipotermi. Shpesh shkaku është një sëmundje inflamatore e vendosur ngjitur me nervore fytyrës, duke përfshirë medias otitis. Gjithashtu, në disa raste, lezione të nervore fytyrës duke rezultuar në dështim trajtim dentisti.

Duke shkaktuar faktorë përfshijnë sëmundjen e tumorit, sëmundje ishemike, diabet, trauma të ndryshme të fytyrës, dehje, reduktuar mbrojtjen imunitar të trupit, infeksionet e ndryshme, duke përfshirë edhe virusin herpes. Sëmundja mund të zhvillohet gjatë shtatzënisë. Gjatë kësaj periudhe, trupi shtatzënë nëna pëson shumë ndryshime, dhe jo gjithmonë mund të përballen me ngarkesën.


Për këtë sëmundje karakterizohet nga simptomat e mpirje të personit të prekur kur personi nuk është në gjendje për të kontrolluar lëvizjet e fytyrës. Kur ju përpiqeni për të mbyllur qepallat ose fytyra prish buzëqeshjen e pacientit, grin duket, syri nuk mbyllet dhe ndarje formuar. Këndi i pjesës gojës prekura të fytyrës është lënë jashtë ose terhiqe drejt gjysmë të shëndetshme. Përveç kësaj, janë simptomat e mëposhtme:
Shkelja e jargëzim;
tharje e syve ose marramendës tepruar;
ndjeshmëri e tepruar të tingujve, veçanërisht zanoreve;

shkelja e ingots shije
tem.

Shumë shpesh kjo është e shoqëruar me simptomat e dhimbje koke dhe dhimbje në vesh. Mungesa e trajtimit të duhur mund të çojë në pasoja të rënda, të tilla si probleme me shikimin ose humbjen e dëgjimit.

Diagnoza dhe trajtimi i nervore neuropatike fytyrës

Diagnoza bëhet në disa faza dhe përfshin mbledhjen e testeve për shqyrtimit për sëmundjet simptomat e të cilëve mund të jetë paralizë. Pastaj emërohet terapist shqyrtim, otolaringolog dhe neurolog. Nga hulumtimi i kryer radiografi dhe elektroneyromiohrafiyi.


Trajtimi është për të kryer një terapi faza komplekse. Në fazën akute të sëmundjes është caktuar ilaçe që është duke marrë decongestants dhe anti-inflamator (indometacin, kortikosteroidet) droga. Nëse është e nevojshme, mjeku përshkruan drogë antispasmodic dhe imunostimulues.

Faza tjetër e trajtimit që synojnë rikthimin e fibrave nervore të dëmtuara. Për të arritur këtë fizioterapi, reflexology, akupunkturë, mjekësi bimore, si dhe procedurat e termike. Në disa raste, përshkruesit për të përshpejtuar rigjenerimin e qelizave dhe shkëmbimin e kalciumit dhe proteinave në qelizat nervore. Kjo methandrostenolone, vitamina, droga Anticholinergic, acid glutamik.


Kohë filluar trajtim, dhe të saktë diagnostikuar shkaku i sëmundjes rrit shanset e shërimit. Në raste të rënda, kur terapi konservative jep dinamikë pozitive, çështjen e operacionit. Për ta bërë këtë, në diskrecionin e mjeku mund të caktohet decompression nervore në kanalin e kockave, nevroliz, kirurgji korrigjuese në muskujt e fytyrës, plastike apo qepur nervore.

Vlen të përmendet se shumë prej tyre nuk i japim rëndësi të madhe për simptomat e para të sëmundjes dhe të fillojnë të vetë-mjekoj, shpesh përdoret llambë blu. Kjo është jashtëzakonisht e rrezikshme! Në disa raste, ngrohje mund të çojë në pasoja të pakthyeshme.


Moti trajtojnë nervore neuropathic fytyrës

Nëse ju shikoni në statistikat, ne mund të parashikojnë kohën e përafërt e trajtimit, duke u bazuar në faktorët dhe rrethanat e lidhura. Kështu, kohëzgjatja mesatare e trajtimit të sëmundjes së ashpërsisë të moderuar është rreth tre javë në spital me nevoja të rënda të paktën 30 ditë. Nëse procesi trupi dëme nervore fytyrës për të rivendosur funksionet e tij, zakonisht merr të paktën 3 muaj, dhe në disa raste gjashtë muaj. Në qoftë se vetëm shell ishte dëmtuar nervore, atëherë ajo mund të jetë mjaft procedurat e shërimit 1-1.5 muaj.


Përsa i përket shërim të plotë, parezë (paralizë e pjesshme), mund të shërohet në 85% të pacientëve. 10% zakonisht përjetojnë përsëritjen e sëmundjes. Rivendosur funksionin e paralizë fytyrës nervore arrijnë të përfundojnë 55% të rasteve. 40% e pacientëve të arritur shërimin pjesshme, dhe në raste shumë të rralla (rreth 5%) në përgjithësi nuk mund të jetë. Megjithatë, raste të tilla kanë të bëjnë me nevropati sëmundje të rënda apo të avancuar. Prandaj, në çdo rast, duhet të shpresojnë për sukses dhe në shenjat e para të sëmundjes për të kërkuar kujdes mjekësor.