Klasifikimi psikikë shkelje, simptomat
Psikikë - një instrument i hollë e cila luan një rol të madh në jetën e njeriut. Shumë shpesh njerëzit vënë re devijime patologjike nga shteti normal, të cilat janë përmendur shqetësime mendore. Në praktikë moderne mjekësore, janë disa nga llojet më të zakonshme të çrregullimeve mendore.

Çrregullim të personalitetit të shqetësuar

Një person që vuajnë nga çrregullime të ankthit, duke treguar respekt për disa gjëra, situata, ngjarje lartësimit ndjenjë të frikës, nganjëherë vjen me tmerr dhe panik. Komponenti emocional i shoqëruar nga shenja fizike tipike e situatave të stresit, në mënyrë dramatike quickens rrahje zemre, njeriu ", hedh në djersë." Nëse reagimi është shteti i pamjaftueshëm i vërtetë i çështjeve, ose duke marrë jashtë kontrollit të njeriut ose për të parandaluar jetë normale - mjekët konstatuar çrregullim ankthi.


Llojet e çrregullimeve të ankthit:
lloji i përgjithësuar çrregullim (tipar i detyrueshëm - një ndjenjë të fortë të përgjithshme, ankthi abstrakt);
Post-traumatik stres Çrregullim - çrregullime stresi pas traumave (traumatike) në botë PTSD nganjëherë i quajtur "sindroma Vietnam";
Karakteri i ngulët-çrregullim (ROC);
Sindromi i çrregullim paniku;
Reagimi shqetësuese për situata sociale (ankthi social);
, çrregullime të veçanta apo të izoluara shqetësuar mendore (phobias).

Çrregullim emocional

Kjo çrregullime mendore karakterizohet luhatjet pakontrollueshme në sferën emocionale; Nuk është çudi një tjetër emër çrregullim emocional - çrregullime humor. Ai vuan nga çrregullime humor një person mund të bien në një trishtim të thellë ose të ndjehen të sulmeve tepruar, gëzim dhimbshme. Shpesh pacientët kanë variacione të mprehta mes këtyre dy ekstremeve.

Shpesh ka lloje të çrregullimeve humor:
depresioni, rënia humor;
mania, ngacmim tepruar;
byopolyarnыe çrregullim mendor (quajtur më parë psikozë maniak-depresive).

Çrregullim psikotik

Aftësia e dëmtuar e individit për të menduar në mënyrë të qartë dhe në mënyrë adekuate, perceptimi shtrembëruar të realitetit diagnostikuar si çrregullim psikotike. Ky term kombinon një numër të çrregullimeve të rënda mendore. Ndër simptomat e çrregullim psikotik shpesh karakterizohen nga halucinacione pamore (ose auditory) kur një person e sheh imazhe ekzistonin dhe të dëgjojnë zërat pa trup, si dhe zhvillimin e çdo iluzionet - nuk korespondon me besimin realitet që pacienti percepton të vërtetën si të padiskutueshme dhe me kokëfortësi mbron.

Shembulli ndritshme dhe më i zakonshëm i çrregullimeve psikotike - skizofrenia.
Ushqimi çrregullimeve apo çrregullime të sjelljes ushqimit
Ky term kuptojnë çdo çrregullime mendore (emocionet joadekuate, sjellje, perceptimi) që lidhen me ushqimin: pritjen e tij, lloje të caktuara të produkteve, peshës trupore, etj
Çrregullimet më të shpeshta të hahet janë diagnostikuar si më poshtë:
Anoreksi Nervosis - lloj neuro-psikike e anoreksi, vidyazyka qëndrueshëm të ushqimit;
grykësi në sistemin nervor, ose bulimia neurogjenik;
lakmi pandreqshëm (overeating).

Impulset e kontrollit çrregullim (varësia)
Kjo është e zakonshme çrregullime mendore në të cilën një person nuk mund të merren me nxitjet e brendshme të disa veprimeve të caktuara, edhe në qoftë se ato veprime të rezultojë në pasoja negative për veten e tij dhe njerëzit rreth tyre. Varësia zhvilluara (mani) është aq i fortë që njerëzit janë të frustruar me arsye të kontrollit të dështojnë për të përmbushur përgjegjësitë e tyre sociale dhe të punës, injorojnë familjen dhe marrëdhëniet e tjera ndërpersonale.
Shembuj modern të (impulseve kontrollit çrregullim) varësia:

kleptomani - prirje papërmbajtshëm për vjedhje;
Pyromania - dëshira për të nisur fishekzjarre në çdo kohë dhe në çdo vend;
kumar - lojë shfrenuar kazino ose automat salla.

Çrregullime të personalitetit

Në çrregullime të personalitetit vërejtur shkelje të rënda të orientimit të sjelljes dhe karakteristikat personale. Me fjalë të tjera, njeriu ka një korrigjim tejet të theksuar të cilësive të këqija që ndërhyjnë me jetën normale në komunitet dhe për të ndërtuar marrëdhënie me njerëzit e tjerë. Kjo shkelje e psikologjinë e njeriut dëshpëruar, por edhe shkaku i shumë problemeve në mësim, punën, jetën familjare. Për më tepër, shoqëria shpesh i ndan njerëzit me çrregullime të personalitetit, të menduarit dhe të sjelljes, si një njeri, të kufizuara me limite çrregullime të rrepta fort përkojnë me pranuar në përgjithësi.

Çrregullime të personalitetit opsione:
dyssotsyalnыe (heshtur) çrregullime ose sotsyopatyya si dyahnostyrovalos para;
lloje obsesive-kompulsive e çrregullime të personalitetit (çrregullim obsesiv-kompulsiv);
paranojë (personalitet paranojak lloj çrregullim).
Sëmundjet të cilat janë dëmtuar në mendje:
amnezi dyssotsyatyvnaya (psikogjenike) - humbja e kujtesës e ngjarjeve personale;
shpëtojnë reagimi psikogjenike sulmon rrugaçëri;
kumar - varësia nga lojrat e fatit;
mani, frika shpesh pabazuar i sëmundjes - hypochondria;

shtetet kufitare;
çrregullim identiteti shkëputës (një çrregullim i identitetit, një çrregullim personaliteti ndarje);
çrregullim i modeleve të lëvizjes (lëvizjet stereotipe);
sindroma rumynatsyonnыy (gum sindroma);
"Mymohovorenye" ​​ose sindroma Hanzera;
MSBP, sindromi Munchausen përdorur përfaqësues;
Narcisizëm (narcisizëm patologjike)
sindromi (sëmundje) Gilles de la Tourette;
«Dramatike» Çrregullime të personalitetit - teatër çrregullim personaliteti.
Ekspertët nga çrregullime mendore dhe trajtimet
Për trajtimin e çdo lloj të çrregullimit mendor zhvilluar ilaçe të përshtatshme. Në shumë raste (p.sh., çrregullime të hahet) jep rezultate të mira duke kombinuar medikamente dhe CBT.

Nëse dyshoni se një çrregullim mendor duhet të shoh një psikiatër. Nëse ju vizitoni një zyrë psikiatrik shkakton frikë, ju mund të filloni për të konsultoheni me një terapist.