Multiple sklerozë - Shkaqet


Sklerozë të shumëfishtë - një sëmundje të lidhura me neurologji dhe është një formë kronike e levizjes. Mjekët ia atribuojnë atë në sëmundjet autoimune që është kështu, nën të cilat imuniteti e njeriut fillon për arsye të ndryshme dhe Limfocitet prodhojnë antitrupa kundër indeve të shëndetshme dhe qelizat.
Në Multiple skleroza e sistemit imunitar agresionin që synon të fibrave nervore. Dhe kjo është në shell, të quajtur myelin tyre. Kjo predhë mbron proceset e qelizave nervore, duke i lejuar ata që të punojnë në mënyrë efektive. Shkatërrimi i membranës çon në përçarje dhe dëme nervore të trurit qelizat.


Sëmundja absolutisht nuk është e lidhur me memorie të dobët sa mund të duket laik. Diagnoza e sklerozë të shumëfishtë shpesh nuk i referohet në pleqëri, veçanërisht në moshë të re dhe të mesme (40 vjet), dhe madje edhe te fëmijët. Dhe fjala "shumëfishtë" nuk është duke folur për përqendrim, por një çmenduri, që përhapja shkatërrimi i qelizave myelin mill gjithë sistemin nervor qendror nga kryesore të palcës kurrizore.

Shkakton e sklerozës multiple


Ashtu si shumica e sëmundjeve autoimune, skleroza multiple është ende një mister për shkencëtarët. Shkaku i sëmundjes nuk është përcaktuar ende. Një version i përbashkët thotë se sëmundja ndodh kur kombinimi i disa faktorë të rrezikut që mund të jenë të dyja të jashtëm dhe të brendshëm:


  • Faktor gjenetik . Trashëgim luan një rol indirekt në duke shkaktuar sëmundje, por ende ka gjetur se të afërmit e pacientit, veçanërisht vëllezërit e motrat dhe prindërit në rrezik më të madh. Rreziku i sëmundjeve në binjakët identikë rritet në 30%, në qoftë se njëri prej tyre është i sëmurë.

  • Faktori epidemiologjike shton në listën e shkaqeve të sklerozës multiple. Banorët e vendeve nordike, Skoci dhe vendet e tjera nordike vuajnë më shumë se ata që janë në Azi. Themeluar në SHBA incidenca është më e lartë në personat e racës të bardhë në krahasim me të tjerët. Dhe gjithashtu se ndryshimi i zonës së banimit ndikon në rrezikun e sëmundjes vetëm në adoleshencë.

  • Ekologji . Është konstatuar se prevalenca është në rritje në proporcion të drejtpërdrejtë për të largësisë së rajonit nga ekuator. Ky përkeqësim i sklerozë të shumëfishtë të lidhur me faktorë të ndryshëm të mjedisit, për shembull, shuma e diellit (dhe për këtë arsye marrja e vitaminës D), është më pak se në vendet nordike, ku rreziku i sëmundjes mësipërme.

  • Infeksionet . Shkencëtarët janë aktivisht zhvillimin e marrëdhënieve versionin e sklerozës dhe viruseve. Vëmendje e veçantë i është kushtuar agjentët e mononukleoza, fruthit, gripit dhe herpes.

  • Stres . Dëshmi e drejtpërdrejtë e kësaj teorie nuk është, por versioni që ka shkaqe psikologjike të sklerozë të shumëfishtë mbetet. Një numër i sëmundjeve që lidhen me psyhosomatykoy njohur zyrtarisht si shkaku zyrtar i sëmundjes nuk është, shkencëtarët që punojnë në këtë fushë, në mënyrë aktive në zhvillim këtë teori.

  • Kati . Femrat vuajnë shumë herë më shpesh se meshkujt, dhe kjo është e lidhur me sfond hormonal. Besohet se testosterone hormon mashkullor suppresses përgjigje imune, si dhe progesterone dhe estrogjenit për gratë, në të cilat dështimi ndodh dhe sëmundje. Kjo vërtetohet nga fakti se gjatë shtatzanisë, ushqyerjes me gji, kur nivelet e hormoneve të rritur disa herë, të gjitha format e sklerozës multiple janë përkeqësuar duket më pak dhe më pak fillestar manifestimin e sëmundjes. Por menjëherë pas lindjes, kur ka një tjetër hormonal, acarimin ndodhë disa herë më shumë.