Spondylarthritis simptome dëmtim i zverkut, diagnoza dhe trajtimi


Statistikat mjekësore thotë se 40% e të gjitha sëmundjeve kronike dhe dhimbje që dalin në qafë, duke provokuar fasetochnaya artropati. Alternative Titulli - spondylarthritis shpinë qafës së mitrës - trajtimi i sëmundjes kërkon një qasje të veçantë, sepse ajo nuk është vetëm për të ndaluar zhvillimin e proceseve degjeneruese në shpinë, por të paktën rimëkëmbja minimale e ish-gjendje. Le të gjetur se si ju mund të në mënyrë efektive të trajtojnë sëmundje dhe për të parandaluar ndodhjen e saj ose përsëritje.
Para së gjithash, e kuptojnë natyrën e spondylarthritis qafës së mitrës. Ajo është diagnostikuar kur anormale ishin, me fjalë të tjera, rritje jonormale në trupin e rruaza vetë. Përveç kësaj, ka pasur degjenerim i disqe intervertebral dhe kompensuar. Proceset e tilla në fazat më të avancuara të sëmundjes shpesh të çojë në humbjen e lëvizshmërisë absolut të nyjeve, provokuar nga shtimin sipërfaqes së tyre. Fasetochnaya artropati - fenomeni i kronike dhe plotësisht të shërohet nga ajo pothuajse e pamundur, por të ngadalësojë përparimin e saj është mjaft e vërtetë.


Edhe dhimbje të vogla qafë mund të zvogëlojë në masë të madhe cilësinë e jetës

Kush është në rrezik?


Ka disa faktorë kyç të cilat mund të përcaktojnë përkatësinë e tyre ndaj rrezikut të sëmundjes:
Kategoria Mosha: 90% e të gjithë njerëzve, pas 60 viteve të shpallura spondylarthritis qafës së mitrës, të lidhura me ndryshimet e lidhura me moshën e shtyllës kurrizore. Herë pas here sëmundja mund të fillojnë të zhvillojnë në moshën 25-30 vjeç.
Patologji të shpinë qafës së mitrës, nuk ka para lindjes.
Peshë të rëndë mbi shpinë si (punë afat-gjatë në një pozicion ulur) statodynamycheskoho dhe fizike (p.sh., sportive profesionale) karakter.

Prania e lëndimeve të ndryshme mikroposhkodzhen ose qafë.
Çekuilibër hormonal dhe proceset metabolike
Është e vetëkuptueshme se pereduyazyka tilla nuk janë shenja të sakta spondylarthritis, por prania e tyre në historinë tuaj - një argument i fuqishëm për të konsultuar një mjek.

Simptomat dhe diagnoza e sëmundjes


Simptomat fasetochnoy artropati mund të shfaqet në mënyra të ndryshme, në varësi të cilën fazë është procesi degjenerative. Por fotografia klinike e sëmundjes është e karakterizuar nga:

Sindroma dhimbje që mund të ndodhë jo vetëm në qafë, por në shpinë, supet, armëve apo blades. Dhimbja mund të jetë edhe i përkohshëm dhe të përhershëm.
Qafë të fortë dhe sup brez.
Mobiliteti i kufizuar i qafës së mitrës dhe supe, sidomos pas zgjimit.
Mosfunksionim të vizionit, tringëllimë në veshët, mosbalancim, problemet me presion.
Për të vënë diagnozën përfundimtare, mjeku duhet të jetë një procedurat komplekse diagnostike. Ai përfshin: studime klinike dhe x-rrezet, të japë rezultate më të sakta tomography llogaritur apo MRI, dhe radioizotopi skanim.

Screenshot i CT (tomography llogaritur) i qafës së mitrës

Trajtimet kryesore


Varësisht nga ashpërsia, i cili rrjedh spondylarthritis qafës së mitrës, mjeku zgjedh rrjedhën optimale e trajtimit, e cila është projektuar për të eliminuar në të njëjtën kohë si dhimbje dhe shumë arsye për paraqitjen e saj. Ka disa mjaltë të trajtuar sëmundje, trajtim konservativ, fizioterapi dhe kirurgjia.
Në rastin e parë, pacienti është caktuar një numër i barnave: droga anti-inflamator që lehtësimin e dhimbjeve dhe mjekim i përkasin strukturalisht modifikuar terapi, e cila ka për qëllim për të ndaluar deformim kërc e shpinë.

Terapia fizike ofron ushtrim terapeutik, trajtimet masazh dhe akupunkturë. Shumica terapi fizike plotësues emërimi ilaçe për të rritur efekt terapeutik. Për më tepër, mjeku mund të përshkruajnë pritjes vitamina komplekse për të përmirësuar shëndetin e përgjithshëm dhe shërimin e proceseve metabolike.
Operacionet kirurgjike kryhen në raste jashtëzakonisht të rënda kur metoda më pak invazive janë të pafuqishëm ose nuk japin rezultate të mjaftueshme.
Në çdo rast, trajtimi do të zgjasë një kohë të gjatë, dhe detyra kryesore e pacientit në të ardhmen do të kryejnë të gjitha rekomandimet mjekësore që do të shmangë përsëritjen.


Parandalim


Për të parandaluar fasetochnoy artropati ka rekomandime specifike. Ata të gjithë avulloj për atë që ju dëshironi për të udhëhequr, së pari, të shëndetshëm, dhe, së dyti, jetese aktive; Shmangni ngarkesa zgjatur tepërt. Pra, nëse ju jeni të gjatë në një pozicion, pa marrë parasysh nëse punojnë në një kompjuter ose duke qëndruar pranë torno - mos harroni fizioterapisti ose ndonjë ushtrime të tjera që të ndihmojë të relaksoheni qafë dhe supe brez. Ajo mund të shtrihen, rotacionin rrethore të lehta kreu të ngrohtë - të paktën 5 minuta çdo orë e gjysmë do të shpëtojë ju intereson. Në këtë mënyrë ju mund të shmangur rrezikun në pleqëri dhe të gëzojnë mungesën e dhimbjes dhe një qafë fleksibël.

Përkundër faktit se spondylarthritis qafë sëmundje kronike, trajtimi i saj ndihmon saktë pamjen e faljen dhe lehtësimin e proceseve degjeneruese distrofike në rruaza dhe disqe intervertebral. Një mirëmbajtjes parandaluese nuk kërkon shumë përpjekje, ju mund të eliminojnë rrezikun.